"Егалия" – полово неутралната забавачка, в която няма момичета и момчета

Полово неутралното възпитание набира популярност в Швеция
Обновена: 7 фев 2019 20:19 | 7 фев 2019 20:15,
260

Ели е дете на 4 години. Няма кукли, а динозаврите са най-великото нещо.

Още нещо - никой не бива да знае дали Ели е момче или момиче.

Миранда Рюдклинт, майка на Ели, обяснява че често хората предполагат, че Ели е момиче, защото по-често носи розови дрехи.

Ели расте в семейството на Миранда и Тим, Тим е транссексуален и вече е на хормонална терапия, с която все повече заприличва на жена. Родителите на Ели смятат, че детето трябва да расте в свят без стереотипи и началото на тази промяна е с езика.

"Още докато бях бременна решихме да не използваме мъжки или женски местоимения, а полово неутралното hen", обяснява Миранда пред Deutsche Welle.

Миранда и Тим не са единствените в Швеция, които отглеждат така детето си. Водещото заведение за този нов подход във възпитанието е детска градина "Егалия".

Възпитателите там избягват местоименията "тя" и "той", не говорят за момичета и момчета, а за приятели.

"Никой от нас не смята, че момче или момиче са грозни думи, но в мозъка ни са свързани с редица отжиевли стереотипи, очаквания и модели", обяснява основателката на "Егалия" Лота Раялин.

Въпреки че възпитанието в "Егалия" е обект на много критики в шведското общество, опашката от родители, които искат да запишат децата си в забавачката е дълга.

Тук възпитателите не четат на децата детски книжки, в които принцесата чака принца. Вместо това децата слушат за Малала Юсафзаи, или за Хилари Клинтън.

Критиците на полово неутралното възпитание гледат с недоумение. Психиатърът Давид Еберхарт, автор на много книги и баща на осем деца, е напълно наясно, че е нормално синът му да предпочита хокея.

"Мнозина може би не знаят, но това е биологически заложено", обяснява той.

Биология или възпитание? Кой фактор определя дали момчетата обичат по-грубите игри, а момичетата - нежните?

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 120За жалост от твоята уста в българските родолюбиви *** - така винаги става!А не е ли по-добре всеки да си гледа в неговата територия, кой *** кой не, дреме ти!
113
1
 
1
 
! Отговори
Dublin преди 5 години
Da ne zabravite da pusnete nesto i za drugia bonus na istanbulskia paRrcal...prosto cuknete v tubata. BArnevarn Norway i napred kum dzenderizma....Da ne zabravite zadulzitelnite torbicki za stomasnoto vi sudurzanie....
112
0
 
7
 
! Отговори
до айде моралисти преди 5 години
Пожелавам ти всичките ди деца и внуци да са ***, нали това ти е мечтата ;)))Прочети долния ми пост ;)))
111
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пожелавам на всички, пропагандиращи *** идеологията, децата и внуците им да станат мултиджендъри и да са такива до края на живота си. Само за напомняне:80% от *** алтерираните правят поне 1 ЕФЕКТИВЕН опит за САМОУБИЙСТВО. 40% повтарят... Та, помислете си какво ми пожелавате и аз какво ви пожелавам, драги *** пропагандисти. Смятам, че го заслужавате 200%.
110
12
 
2
 
! Отговори
Айде моралисти преди 5 години
Кога ще отидете в Русия , да си търсите късмета и достойното заплащане.Ще ви черпя и билета , но вие пак към лошия съюз търчите.Защо бе , дали пък не сте безполови и вие.
109
1
 
6
 
! Отговори
Четете бе преди 5 години
Масово ги упрекват в обществото им , а тука бременна на 13 години е нормално.
108
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демократични и Евроатлантически ценности . Демокрацията убива човека ! ......Европейско развитите на българия ли ?????? Лудост !!!!
107
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В едно общество без мъже и жени няма нито развитие, нито адекватно поведение, нито семейства и деца. Пожелавам на всеки, който желае това за България да живее в такова общество. Той и наследниците му. Но някъде надалече.
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
MnOO se prerabotilo Borianceto...,cak kopiralo statiata,koiato ot dva dni subira minusi v saita na d. I. r. bgNapravo gotov kadur za evto glisst...,pardom...deputaTTin...;))
105
1
 
19
 
! Отговори
Г преди 5 години
Хайде вече да не публикувате "такива" неща ? Нека си останат запазена марка за безполовите от западнала европа
104
2
 
19
 
! Отговори
песента на джендъра преди 5 години
Аз съм джендърин обичамдами с тестиси големиДжендърин да се наричампърва радост е за мене!
103
2
 
17
 
! Отговори
Derstreichholz преди 5 години
Вие базикате ли се с мен...?Това са хора в болестно състояние, но в Дивия Запад очевидно ги вземат насериозно. И се очаква и ние така... брао бе. Ако слагате палци надолу и вие сте като тях.
102
0
 
17
 
! Отговори
ХА ХА ХА ! преди 5 години
От Швеция алармират: Русия се готви за голяма война!
101
2
 
32
 
! Отговори
Консервативен преди 5 години
Шведският "експеримент" е нагледен пример от програмата за геноцида върху белия човек, Питам се дали арабските нашественици в Швеция (в Малмьо са около 50% от населението на втория по големина шведски гртад) ще пратят децата си в подобна детска ***, пардон градина.
100
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко педофили са заловени в България през последните 3 години? Колко от тях са отново в търсене на "имане"?Колко проверки са правени от властите срещу малолетната проституция в България??Ловите дивото а изпускате питомното - типично!
99
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напишете нещо за българските педофили и тяхната величествена безнаказаност! Навсякъде в България, в голямите и малките градове има Червен Дистрикт където детски секс се купува евтино! Лесно е да пишем за джендърите без да видим СПИНА в себе си!
98
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Соросовите нови извратени елементи! Толкова много милиарди вложи той в това, че сега просто се вижда резултата! Горкото дете! Това е като в къщите на веганите. Карат даже и кучетата си да хрупат салати!
97
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сещам се за една от най-любимите книги на деца и подрастващи - `Тримата мускетари`.Където има толкова романтика, дуели и мъжко поведение. Където жените са красиви и желани от мускетарите. Този филм навремето се гледаше от всяко дете по 10 пъти.И какво става сега? Няма ги. Всички са безполови и ***. Не искам децата ни да живеят в такъв отвратителен свят.
96
2
 
28
 
! Отговори
Juls преди 5 години
Тези са наследници на суровите викингски войни. Лейф Ериксон, Рагнер Лодброк и Ерик Торвалдсон са се скрили под масите във Валхала и не смеят да погледнат Один в очите от срам какви са ги сътворили внуците им..
95
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По важно е какво ще стане с тези деца когато достигнат половата си зрелост! Щом няма насилие Природата ще си каже думата и нещата ще тръгнат добре! А в родината ни, уж не джендърите, какво става с подрастващите?? Не е всичко по мед и масло и не се очаква добро бъдеще! Лесно се вижда и определя!