"Хранителен терор" в Турция, цените скочиха

Турският финансов министър съобщи, че се взимат мерки
7 фев 2019 14:00, Елка Василева
58
"Хранителен терор" в Турция, цените скочиха
Снимка: архив, Reuters

За "терор на храните" пише турският печат, като цитира обвиненията на министъра на финансите и държавната хазна Берат Албайрак за прекомерно раздути цени на хранителните продукти през януари. Албайрак предупреди, че през идната седмица властите ще предприемат действия срещу спекулата.

"През януари преживяхме хранителен терор, цените скочиха с 6,5 процента. През идната седмица ще направим стъпки. Общините ще запретнат ръкави, за да има по-евтини плодове и зеленчуци", каза министърът, цитиран от в. "Стар".

"Това се нарича хранителен терор", гласи заглавието на в. "Милят" по темата. На пресконференцията вчера Албайрак каза още, че очаква турската икономика да укрепне още повече през пролетта.

"През пролетните месеци ще видим силно подобряване на икономиката", изтъкна министърът, според когото положителните ефекти от направените от правителството стъпки вече се виждат.

Албайрак окачестви като "хранителен терор" прекомерното увеличение на цените на хранителните стоки по пътя "от нивата до масата", пише още "Милят". "Случващото се е спекула, някои се облагодетелстват. Това има и политически измерения", заяви министърът.

По отношение на мерките, които ще бъдат предприети от следващата седмица, Албайрак съобщи, че цените на земеделската продукция ще бъдат регулирани заедно с общините по места. По думите му се планира също съвместен проект с държавната Зираат банкасъ за инвестиции в обществен интерес в областта на оранжерийната инфраструктура. Новата инвестиционна програма ще бъде обявена от банката в края на тази седмица или в началото на следващата седмица.

"Терорът на храните ще свърши, народът ще си отдъхне" - така озаглавява материала си по темата в. "Йени сьоз". "Поисках да бъде извършена проверка на онези, които спекулират (с цените). Ще направим важни стъпки. До седмица ще обявя всичко", цитира изданието министъра.

По данни на Турския статистически институт цените на потребителските стоки в Турция са скочили с 20,35 процента на годишна база през януари, като най-голямо е поскъпването при храните и безалкохолните напитки - 30,97 на сто, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До дъртЛЪЖЕЦ!!! Голямата дискотека - 2 часа има, два няма беше 1988 г. От 1985 до 1990 всяка зима имаше режим на тока 3 часа има, 1 няма.В същото време на обяд светеше уличното осветление. Ток имаше само в мавзолея. Да наблюдават мумията да не избяга от соц рая.
31
13
 
12
 
! Отговори
Ашколсун аркадашлар преди 5 години
Този тъпан го бихме 45 години, ама щом сте мераклии поблъскайте го и вие. Ядно който се отърка в руснаците започва да командва я цените, я свободата, я живота. Ама като ви е кеф да си бастисате държавата - приятно.
30
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПЕНКОАбе Пинко, колко бяха кУрнишонити 88-*** година януари месец?
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган да внесе евтини храни от приятеля си Путин.
28
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България също има инфлация.Преди 4 години 1 хляб елиаз беше 86 стотинки.Сега е 1.65 лв. Увеличение от 100 % Пилешко бутче на грил- преди- 1,86.Сега 2.60 лв.Сaпун сейфгард- 0.86ст. Сега 1.60 лв.Зехтин преди 9.90 лв Сега- 17.00лв. Това са цени в София в Била.Тук цъм цял живот и пазарувам едни и същи марки.Реалната инфлация на хранителните продукти е между 30% и 100% за последните 4 години.
27
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И въпреки това е достас по-евтино от България.
26
8
 
15
 
! Отговори
дърт преди 5 години
До Анонимен 10"Малка" грешка! Голямата дискотека започна СЛЕД настъпването на "демокрацията"!
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Криза в Султаната на Зерговете!
24
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАма то и за германците в БГ е евтино, но това занчи ли, че ние живеем добре?
23
2
 
16
 
! Отговори
да бе да преди 5 години
Напомня ми на "За бога братя не купувайте" :) Помним резултата.
22
9
 
34
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Айде, щом почнаха да регулират пазара с политически закани и санкции, нещата отиват на диктатура. Което, всъщност, не е идеално лош вариант, дори със сигурност е в пъти по-добър от налагания ни на нас модел на юдеоционистка (лъже)демокрация!
21
11
 
19
 
! Отговори
img456123 преди 5 години
До ревльвците:Ся като изберете бесипету и всички цени ще се върнат както беше при Тато.
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега разбрахте ли защо Ориенталеца подкрепя Мадуро?
19
5
 
30
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ЕГАТИ ЦИРКА !!! КОРНИШОНИТЕ ОТ ТУРЦИЯ /ПРИ НАС/ СКОЧИХА ОТ 1.20 ДО 3.90 ЛВ. И НИЩО НЕ КАЗВАМЕ ЗА ЯНУАРСКИЯ ПРОЦЕНТ , А ТОЗИ ЕРДОГАНЕЦ "ПИЛИ" ЗА 7 % !?!?
18
4
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Трият та трият тез коментари.Сакън да не разсърдим комшиите.*** е на издръжка в турското посолство
17
4
 
19
 
! Отговори
Ибрахим преди 5 години
В Едирне само българите пазаруват,а ние турците зяпаме по сергиите и броим лирите за кило лук!
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е вярно!В другите страни всичко е без пари.Само у нас цените растат.
15
5
 
28
 
! Отговори
Антонимен преди 5 години
До Анонимен 17Те турците са два чешита - бели и черни. Белите са интелигенция, доскоро доминиращи в държавата от времето на Ататюрк. Черните са рая, типичен представител им е ердо. Това е неговия електорат.
14
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте ги на снимката, типични индийци а нашите бели турци потомци на васил левски без да се срамуват се наричат турци! Ама иначе в Бьлгария и те мразят черните ама като отидат в тюркията с такива се прегрьщат за добре дошьл добре заварил!
13
3
 
15
 
! Отговори
Ер голям преди 5 години
Зетя и само Зетя ще оправи икономиката в Султаната!Така каза дъщерята!