От световния връх до затвора и бизнеса с раци: Шампионът Ангел Генчев

Най-голямата му мъка - забравянето на спортистите, прославили България
17

Ангел Генчев е едно от железните момчета на българските щанги. Европейският и световен шампион по вдигане на тежести е видял хубавата и тъмната страна на големия спорт.

Още по темата
Той достига до върховете, уличен е в употреба на допинг, а през годините преминава и през затвора. След дълги години отсъствие в състезанията по щанги, през 2017 година той става шампион на Световните игри за ветерани в Роуздейл, Нова Зеландия.

Днес Ангел Генчев живее в село до Търговище със семейството си, развива малък бизнес с раци и участва в състезания за ветерани. Въпреки че последната му световна титла е от преди само няколко години, Генчев е категоричен, че живее трудно като много други българи.

"Последните години си е чиста мъка. Особено зимният период е ужас", споделя той и  продължи: „Миналото лято си отворих обект за отглеждане на раци и с това се занимавам. Пред камерата на Bulgaria ON AIR шампионът разказва, че прекарва свободното си време със сина си, когото определя за смисъла на живота си.

"С малкия си тренираме тук, шведски стени, трябва да му се дава пример", каза Ангел Генчев.

52-годишният шампион продължава да посещава залата, за да тренира и се надява още 5 години да се занимава със състезания. "Състезателят, освен че го има в гените на човек, той и се доразвива в годините. Ако държавата отглежда състезатели, трябва да се грижи за тях", убеден е той.

Ангел Генчев е категоричен, че спортът му е помогнал да оцелее в затвора и в много други трудни житейски моменти.

"Много голяма разлика има кого затваряш – дали затваряш лъв, или мишка! Да затвориш човек, който обича свободата, трябва той много да е трениран, защото иначе ще рухне много бързо“, категоричен е щангистът.

Най-голямата му мъка обаче е забравянето на спортистите, които по думите му остават "на улицата" след края на кариерата си.

"Много бързо се объркват и се оплитат нещата. Във всяка цивилизована държава има пенсия за елитните спортисти. Това иска много жертви и лишения", категоричен е Генчев.

По думите му доказаните спортисти, които са се отплатили на страната за инвестираното в тях с постижения, трябва да получават някаква пенсия.

"Да можеш да си купиш хляб и сирене за семейството. Да знаеш, че ще можеш да си платиш тока този месец", допълни шампионът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Американ преди 1 година
До Discovery: В Америка нямат пенсии, но докато са спортисти имат разни сделки като лица на спортни артикули и препечелват, някои - изклщчително добре. И всеки - според акъла си.
15
8
 
4
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
E, всеки спортист е длъжен да се погрижи сам за бъдещето си след, като му прилючи активната кариера. ОК, нека държавата да му помогне с няква сума, ама да чакат цял живот блага пенсия, не зная това някъде да го има в която и да било държава.
14
7
 
10
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Защо не кажете защо този "доказан спортист" беше в затвора? Този наглец иска пенсия!!
13
4
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
И суджук трябва да имаш пари да си купиш. Малко са хората, които го получават без пари. За къде без суджук, виното не върви на гола трушия и салата.
12
0
 
22
 
! Отговори
Тео преди 5 години
Навремето кукловодите се насочиха към силовите спортове, главно борба, и нацвъкаха на ключови позиции подобни човечета. Решиха, че няма има нужда от много ум, а трябва само да им се дава свобода да бият и да мачкат обикновените хора и ще вършат каквото им се каже. Така и стана. Но глyп***вия човек си остава глyп***к. Парадираха, изпъкваха с пр0ст***шки изцепки и тормозеха обществото. Сега кукловодите се напикават в памперсите си, но така и не смениха модела, и си имаме топ *** начело на България!
11
5
 
12
 
! Отговори
АНЧО преди 5 години
ТОЯ Е БЕЗСКРУПУЛЕН БРАКОНИЕР.ОВЪРША ЯЗ.БИСТРА И ДР.Т-ЩКИ ЯЗОВИРИ.АРАЦИТЕ ГИ ВЪДИ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ЯЗОВИРИ.ПОЛИЦИЯ И А Р А НЕ ГО ДОБЛИЖАВАТ.АБСОЛЮТЕН НАГЛЕЦ КАТО ВСИЧКИ БРАКОНИЕРИ.АКО НЯКОЙ ЧОВЕЧЕЦ ХВЪРЛИ 2-3 РАЧИЛА ДА ОПИТАТ ДЕЦАТА ИАРА ЩЕ МУ НАТРЯСКА АКТ.ИАРА ТЪРГОВИЩЕ ЛАПАТ ОТ ТОЯ И НЕ САМО ОТ НЕГО ИАРАААААААААААААААА Т-ЩЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ....
10
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Престъпници ли рекламирате?Един ни е достатъчен!Ако ще да мре,ако иска и светулки да отглежда,все ми е тая!
9
3
 
27
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Да се дава пенсия на елитните спортисти е добре, но когато се вдигнат пенсиите на възрастните хора и се актуализират според реалният им принос! Обратното не е справедливо и би означавало, че спортистите (после артистите, певците, художниците, писателите) са по-ценни от останалите хора! Генчев да дойде да види баща ми как на 73г. работи тежък земеделски труд, за да си добави към пенсията от 200лв., при положение, че се труди от четиринадесет годишен!
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за какво е лежал тоя?
7
3
 
22
 
! Отговори
Хах преди 5 години
Генчев след отнемането на златния му медал през 88 в Селу става рецивидист. Просто се срива и лежи по затворите. Обаче тогава така ни наредиха, щото Абаджиев щеше да донесе 7,8 златни медала и това не се хареса на световната федерация по щанги
6
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки човек дава жертви. Какво значи спортиста давал живота си ? Аз не го ли давам в моята професия и всеки един деуг ? Майките не дават ли живота си да гледат деца 15 гпдини ? Това си в твоята кариера ти си я избрал. Без лоши чувства ..Просто истината.Бербатов има милиони ..И той е спортист.
5
2
 
27
 
! Отговори
Честен човек преди 5 години
Колко кражби стоят зад тоя, просто не е истина. А да не говорим пък че и за убийства се говори също...
4
3
 
29
 
! Отговори
Честен човек преди 5 години
Да го махате тоз Търговишки пандизчия.... Абсолютното дъно е.
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До февруари 2012 година по неговите думи е лежал общо 11 години в затвора. За него ли трябва да се тревожим?
2
2
 
15
 
! Отговори
Търговищенец преди 5 години
Има един много интересен филм за него в youtube "Салтомортале". Наистина, че е рецидивист и е направил доста поразии в Търговище, но гледайки този филм човек си обяснява донякъде поведението му след Сеул 88.
1
7
 
36
 
! Отговори
.. преди 5 години
А защо го "рекламирате"? Това е рецидивист с няколко ефективни присъди.За Боевски няма ли да напишете нещо хубавко?Това ли са "вяеликите" българи?