Истини и неистини за Facebook... Няма проблем, Зукърбърг ще се извини

Мрежата не се държи като зряла компания
8 фев 2019 21:09, Бойчо Попов
11
Истини и неистини за Facebook... Няма проблем, Зукърбърг ще се извини
снимка: Ройтерс

Преди 15 години един червенокос студент седи в спалнята си и започва революция. Забелязал е, че всичко може да се намери в интернет: книги, музика, новини. Но няма уебсайт, където да се намери най-важното - хора. И така 19-годишният създава страница "където можем да се свържем с хората и да споделим с тях онова, което е важно за нас".

Така Марк Зукърбърг разказва историята в пост във Facebook на 15-тата годишнина на компанията му миналия понеделник. Е, това е само първата неистина от няколко в тези 13 параграфа.

Facebook не е създаден заради филантропската мисъл за свързване на човечеството. Facebook произлиза от страницата Facemash, която Зукърбърг основава година по-рано. Там той кани студентните от Харвард да оценят състудентите си по външния им вид. Откраднал е снимките им от ученическа справка. Докато пише софтуера, Зукърбърг казва в блог: "По-скоро бих поставил някои от тези лица до селскостопанските животни, за да гласуват хората кой е по-привлекателен".

Facemash се оказва голям успех - за един уикенд. След това университетът забранява сайта и обвинява създателя му в умишлено нарушаване на правилата за сигурност, нарушаване на неприкосновеността на данните и на личния живот.

Човек би трябвало да нарече аферата Facemash "младежкият грях на един прекалено ентусиазиран от способностите си 19-годишен младеж", ако тя не следваше модел, който прониква във Facebook до днес. Дали Facebook и днес не се държи като 19-годишно хлапе?

Зукърбърг се извини. Онова, което бил научил от историята, очевидно не е морален урок, а интернет бизнес - нуждата на хората от онлайн директория, където да могат да се сравняват, оценяват и представят пред другите, е огромна. И може би по-важният урок: По-добре да се извиняваш, отколкото да искаш разрешение. Самият Зукърбърг го нарече "Бързай и разбивай нещата". По-късно това заклинание щеше да се превърне в догма на едно цяло поколение стартъпи в Силициевата долина.

Но Зукърбърг остава господар на тази стратегия. Струва си да се направи дипломна работа, за да се проучи дали някой друг директор на компания се е извинявал толкова често публично, колкото го прави той. Руското влияние върху изборите в САЩ, кампания на военни от Мианмар във Facebook, която доведе до убийства и изнасилване на Рохинга, някой и друг скандал с данните - няма проблем, Зукърбърг ще се извини. Той обаче не осъществи съществени промени. Едно нещо, на което можеше да разчита: Facebook расте бързо. Мрежата има 2,7 милиарда редовни потребители днес и току-що отчете рекордните 6,9 милиарда долара печалба за три месеца.

Зукърбърг завършва поста си за 15-ия рожден ден на Facebook с думите: "Нека следващите 15 години да са страхотни". Мнозина вече се провалиха с предсказанията си за провал за Facebook. Facebook няма да се провали.

Но че следващите 15 години ще бъдат толкова успешни, колкото в миналото, изглежда много малко вероятно.

Твърде зависима е Facebook от своя основател и своята дългогодишна шефка Шерил Сандберг. И твърде често и двамата са доказали, че се извиняват, но не разглеждат и решават структурните проблеми, които Facebook има  с неприкосновеността на личния живот и със социалната отговорност, с която Facebook се сблъсква поради своя обхват.

Продължението на материала четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

 


11
Още от Русия
60 г. по-късно: Руснаците разплитат мистерията на "Дяволския проход"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Кръгът - филм показващ изверга фейсбук!
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ***

В САЩ има почти 50 000 000 души с немски корени. Не чуваш много за тях, защото не се оплакват от "Расова дискриминация" и не се правят на "генгста рапъри", нито казват, че в сърцата си са още "мексиканци", а не американци.
10 000 000 от тях са с еврейски произход.
Ако някой е по-запознат с еврейските ценности, ще знае, че освен "глобална доминация", "ционизъм" и "апокалипсис", евреите ценят ума, знанията и находчивостта. Ама това, не си го говорите на нацистките сбирки, нали?
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"и със социалната отговорност"

Правиш си сайт, изкарваш парички, изведнъж БАМ! Ти си отговорен за световната политика и общочовешкия морал, едва ли не ...
Ами проблема е на човечеството, не на Facebook, да ви кажа. Коригирайте първото, а втоторо само ще се оправи.
6
2
 
20
 
! Отговори
ФАЛШИВ ПРОФИЛ преди 1 седмица
Стига с тези глуповати брътвежи. Фейсбук е разработка на ЦРУ и това всеки го знае.
5
5
 
0
 
! Отговори
окулт преди 1 седмица
порочни ни правят да бъдем такива,каквито не сме,чародейство,като масоните,от тъмната страна не сме,да сме лоши,извратени,грешници
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само си представям как Зукъбърг наема бивши тюлени да принуждават педофили и всякакви извратеняци да се включат в мрежата му... Вие чувате ли се какво приказвате? Това, че в дадено място, където хората се чувстват сравнително анонимни, се проявяват недъзите на обществото, не значи, че създателя на мястото е виновен. Той създава среда. Как е използвана тази среда зависи изцяло от същността и склонностите на обществото.
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нашата грандомания и жажда за споделне на клюки сега ще му я изкараме през носа на Шикългрубел. Аз дори си мисля, че тоя е расист под снимките на черните има винаги по-малко лайкове, слочаеност ?
2
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За какво и на кой да се извинява Зукърбърг не е ходил с пистолет в ръката и да го е опрял на челото на някой и да е казал, ей ела си дай данните. Хората сами си качват там снимките и всичко, даните им са пред очите на целия свят ама Зукърбърг крадял данни. То и да не ги краде ЦPУ винаги може да купи цялото фейс-село със данните на всички хора за какво да ги краде вие сами си ги давате.
1
2
 
29
 
! Отговори
Циник преди 1 седмица
Немскоеврейския корен на основателя - изплагиатствал идея на колеги състуденти...превърнал я в машина за пари...и развъдник на педофили , и лапнишарани ...благодатно поле за тайните служби на САЩ ...за copoсоидна цензура ...промиване на мозъци....генериране на политкоректни лъжи...и манипулация на лековерните.
Никога ФБ!