Печатът в Турция: Не земетресенията, а нехайството руши

При силно земетресение 5000 сгради в Истанбул може да паднат
8 фев 2019 11:20, Елка Василева
7
Печатът в Турция: Не земетресенията, а нехайството руши
Снимка: Reuters

"Не земетресенията, а нехайството руши", пише турският в. "Догру хабер" в публикация на първата си страница днес, посветена на трагичния инцидент в сряда, при който осеметажна сграда се срути в Истанбул, причинявайки смъртта на най-малко десет души.

Вестникът откроява на фона на трагедията потенциалния риск, произхождащ от нестабилното строителство, при евентуално силно земетресение в района на Истанбул, каквото сеизмолозите отдавна прогнозират.

"Рушащите се и без земетресения сгради потвърждават мнението, че постройките се сриват не от трусове, а от небрежност", пише вестникът.

"Догру хабер" цитира проф. Окан Тюйсюз от Истанбулския технически университет, който посочва, че при евентуално земетресение пет хиляди сгради в Истанбул са пред риск от пълно срутване. Това сочи японско проучване от 2002 г., поместено на сайта на Истанбулската голяма община. Отделно между 30 и 50 хиляди сгради ще понесат тежки разрушения.

Още по темата

Междувременно вестникът отбелязва, че броени часове преди рухването на блока в истанбулския квартал Картал министърът на околната среда и градоустройството Мурат Курум е представил пътна карта за обновяване на сградния фонд. Планът предвижда най-малко 300 хиляди жилища годишно да бъдат обновявани, а в рамките на 20 години би следвало да бъдат обхванати всичките 6,7 милиона жилища, за които се налага да бъдат обновени, отбелязва "Догру хабер", цитиран от БТА.

Темата е водеща днес и за проправителствения в. "Тюркие", който търси вината за трагичния инцидент в опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП).

"Разрушенията на НРП", озаглавява публикацията си вестникът, като помества снимка на срутилата се до основи сграда.

"Тюркие" отбелязва, че община Картал в Истанбул се намира под местното ръководство на НРП, а общината си е затворила очите за незаконната надстройка на няколко етажа, тъй като сградата била собственост на семейството на заместник общинския председател.

"Верига от скандали след срутването на блока, който погреба много хора в Картал", пише вестникът. Сградата била построена от семейството на Хюсню Йешилюрт, местният заместник окръжен председател. Три етажа са били надстроени незаконно, но вместо да търси сметка на отговорните, общината се направила, че не вижда, твърди "Тюркие".

Междувременно стана известно, че 11 са потвърдените жертви при срутването на блока в сряда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Похвално е все пак, че има подобни публикации в пресата, макар и отново силно политизирани.Пресата в Англия, Германия, Франция и Белгия поне от 2-3 години е с тапа на устата, а Соросовите "Репортери без граници" удобно ги прескачат и класират България където си искат, местните пачаври подемат гръмкия хор на "онеправданите" откъм свобода на словото и пригласят на Грипена заупокойно, а на практика си говорят каквото си искат, като тарторът им дори си позволява да нарушава Конституцията.
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
турското качество е всеизвестно!
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хубава работа ама
1
1
 
13
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ТОВА, което видях от видеокадри беше, че първо се срина най-долния етаж. Цялата сграда пропадна с 3 метра надолу преди да започне да се разпада.Според мен, или на най-долния етаж е правено някакво преустройство (засягящо носещите колони) или още при построяването на сградата, основата и не е изпълнена според изискванията.След Голямото земетресение в Истанбул се установи, че в много строежи е използван морски пясък в бетоновите конструкции. Нищо чудно и в този случай да е така.