Гуайдо – лидерът, когото очакваха - ново лице, неопетнен

Той доскоро беше почти неизвестен във Венецуела
9 фев 2019 13:30, Елка Василева
258
Гуайдо – лидерът, когото очакваха - ново лице, неопетнен
Хуан Гуайдо. Снимка: Reuters

През 2007 г. група студенти влязоха с гръм и трясък във венецуелската политика, като организираха бурни демонстрации срещу президента Уго Чавес, довели до единственото изборно поражение за тогавашния социалистически ръководител.

Повече от десет години по-късно един от най-дискретните членове на групата, Хуан Гуайдо, предприе настъпление срещу властта на наследилия Чавес (1999-2013 г.) президент Николас Мадуро, който никога не се беше сблъсквал с подобна заплаха.

На 23 януари, за всеобща изненада, 35-годишният Гуайдо, председател на парламента (единствената институция в ръцете на опозицията), се обяви за временен президент на Венецуела и оттогава бе официално признат от около 40 държави.

В желанието си да видят края на тежката икономическа криза, която преживява страната им, милиони венецуелци му възложиха надеждите си, след като той вдъхна нови сили на раздробената опозиция и внесе свеж повей във венецуелската политика, пише Франс прес.

Още по темата

Преди 12 години, заедно с други студенти, той вече мобилизира опозицията, организирайки широки протести срещу проект за желана от Чавес конституционна реформа, проправяща път към неограничен брой президентски мандати, който в крайна сметка беше отхвърлен на референдум.

Оттогава някои от тези студентски водачи се включиха в политиката и се превърнаха в медийни фигури - като Давид Смолански, бивш кмет на община в района на Каракас, който сега живее в изгнание във Вашингтон, или депутатите Мануела Боливар и Хуан Андрес Мехия.

Хуан Гуайдо също се насочи към парламента, където през 2010 г. беше избран на мястото на друг депутат, а през 2015 г. - за депутат титуляр, като същевременно остана малко настрана.

"Той не обичаше да е на показ, не търсеше мегафоните, не тичаше след медиите", припомня си Анхел Самбрано, негов другар студент от времето на протестите. "Занимаваше се повече с организационна, по-техническа дейност", разказва той пред АФП.

Сега Гуайдо е на първа страница във вестниците по света, но при избирането си на 5 януари за председател на парламента младият опозиционер беше известен на едва 3 процента от венецуелците, показва анкета на института "Делфос".

В търсене на "външен човек"

През 2015 г. опозицията спечели парламентарните избори и чавизмът претърпя най-тежкото си изборно поражение. След блокирането на референдум за импийчмънт на президента Николас Мадуро и неуспеха на
 антиправителствените демонстрации през 2017 г., при които бяха убити 125 души, разединението се задълбочи на фона на политически интереси и различия за това каква стратегия да се възприеме към правителството.

"Хората започнаха вече да губят доверие, да се уморяват от традиционната политика. В средите на опозицията възникна идеята да се потърси външен човек", обясни пред АФП Феликс Сеихас от института "Делфос".

На антиправителствените шествия, свиквани от 23 януари насам, опозицията често окачествява бившия инженер със скромен произход като "приятна изненада", човек, което не идва от политическата котерия. Дори Николас Мадуро изразил готовност да се срещне с него.

Хуан Гуайдо и хората от неговото поколение са "внуци на динозаврите на Четвъртата република", преди идването на власт на Уго Чавес, казва Диосдадо Кабельо, председател на Конституционното събрание, което се състои от хора, предани на властта, и на практика от 2017 г. насам замества парламента.

"Създаване на герои"

"Той е лидерът, когото всички очаквахме, той е ново лице, млад е, не е опетнен от старата политика", отбелязва въодушевено 62-годишният Карлос Моралес, бивш привърженик на чавизма, минал към опозицията.

Възходът на Хуан Гуайдо е резултат и от споразумение между различните партии от опозицията, отслабена от неутрализирането в последните години на водещите й фигури.

Четиридесет и седем годишният Леополдо Лопес е под домашен арест, 32-годишният Фреди Гевара намери убежище в чилийското посолство, а 46-годишният Енрике Каприлес, който два пъти се кандидатира за президент, бе обявен за неизбираем.

Каприлес обаче предупреждава за опасността Хуан Гуайдо да бъде превърнат в "божество". "Тази страна понякога е склонна лесно да си създава герои", подчертава опозиционерът, който се застъпва за "смесване на поколенията".
През 2009 г. Хуан Гуайдо участва в учредяването на партията "Волунтад популар" ("Народна воля"). В структурата на ръководството й той се нарежда след Леополдо Лопес и Фреди Гевара.

Когато в началото на януари дойде ред на "Волунтад популар" да поеме председателството на парламента, съгласно правилото за ротация на партиите на този пост, кандидатурата на Хуан Гуайдо беше подкрепена единодушно. "Това бе благоприятна възможност за обновяване на опозицията", каза Феликс Сеихас.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още по темата: ВенецуелаХуан Гуайдо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво пише Deutsche Welle?Вие не може да имате друго мнение! Корекция веднага веднага!
146
0
 
3
 
! Отговори
наблюдаващ преди 5 години
Нещо като Кошлуков,който замина след големите бъркотии в САЩ.Но,"прогресивните"студенти, на които беше лидер останаха в Родината без идея накъде да продължават!Или като оня шеф на националната сигурност,който предаде българските рарузнавачи по света на ЦРУ за паница леща.И какво постигна?...Последователите на Юда Искариотски добре трябва да прочетат,какво се е случило с кумирът им: Издигна си е,ама на клон с въже и след това клонът се счупва и му изтичат червата!Как може да има българи клакьори?
145
0
 
3
 
! Отговори
Кръстьо преди 5 години
Ангел небесен слезе от Вашингтон и отиде в бедната Венецуела !Чист, неопетнен, с много опит в международни институции !Да живее Гуайдо, другарки и другари - надеждата на прогресивното човечество !
144
0
 
4
 
! Отговори
Abigeil преди 5 години
Вече се е опетнил, превърнал се е в марионетка.
143
0
 
4
 
! Отговори
СТАЛИН преди 5 години
Няма човек няма проблем! Предателството към държавата и службата за чужди интереси трябва да се наказват със с.мърт! Така трябва да се постъпва и с евроатлантиюеските предатели и у нас като Соломон Паси и Цецо -6+ апартамента и всиюки останали разбира се
142
0
 
0
 
! Отговори
Квазимодо преди 5 години
Аз съм продукт на програмата на ЦРУ за изкуствен интелект. Имам заучени демократични фрази в речника си, WiFi връзка със Световната Банка и готови типови договори за концесия на всички находища и обществени дейности.
141
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя е вербуван в университета на Вашингтон.....................сега трябва да си свърши това, за което му платиха............като го гледам Гуайдо е (Плевнелиев+Кошлуков) на степен 1000................готов да продаде целия си народ, заедно с бандата латиноси около него!!
140
0
 
3
 
! Отговори
Брей преди 5 години
Тоя мяза на Обама по държание...Росен пастирката- Плювналиев ряпа да яде, спрямо тея, дето си бутат чуровете по всички възможни дупки... 2 пъти повече от него.
139
0
 
11
 
! Отговори
Искрен съм преди 5 години
Това нищожество е като нашия: АБСОЛЮТЕН ла*йно ближещ.
138
0
 
10
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Неопетнен? - Как може да кани настойчиво чужда интервенция в страната си и да е неопетнен?................Испанска продажна клика, която мисли само за обогатяването си. Бойкотираха успешно реформаторите зад които стоеше народът и сега искат да вземат пак властта с чужда военна поммощ, защото знаят, че не ммогат да го направят с честни избори. Че реформаторите се провалиха при този бойкот и санкции, обаче също е факт. То нямаше и как да е иначе. Вечната латиноамериканска безпътица.
137
1
 
10
 
! Отговори
тцтц преди 5 години
Венецуела луди ли сте ве!!! тоя продажен маймун превратаджия го хвърляйте в панделата!... кой прокопса от тая привнесена с коварство демокрация ? Ирак Либия Египет Украйна или пък България прокопса а ? искат ви петрола бе Венецуела !!!
136
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господата, които твърдят, че Гуайдо бил неизвестен. Той е председател на парламента. Парламента отхвърли собствения си президент и отказва да работи заедно с него. Въпросният президент (Мадуро) не се подчини и парламента излъчи собствения си председател като нов президент. Сега във Венецуела има двама, които знаят, че ако не си свършат работата ще увиснат от някое дърво и за това лаят с все сила един срещу друг.
135
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Той доскоро беше почти неизвестен във Венецуела"да ви напомня за Потрошенко който също не беше известен в Украйана?
134
1
 
17
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Защо САЩ изведнъж приложи такава масирана подкрепа към един , както е описан в статията най-дискретен и незабележим член на някаква си студентска група от преди 10 ДЕСЕТ години изтикан напред в политиката само поради някакви споразумения межди партийните групи и абсолютно непознат за политиката но щедро хвален от явни агенти и привърженици на ЦРУ в страната ?
133
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хуан Гуайдо = Иван Гайдаров
132
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо резидент на ЦРУПолитик-мечта!
131
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политици като Лопес, готови да "поканят" чужди войски се наричат национални предатели и мястото им е в затворите!!!
130
0
 
22
 
! Отговори
Тарильома преди 5 години
Накратко казано, марионетка на сащ.Леополдо Лопес, за когото става дума по-горе, продължава да дирижира опозицията и кординира със сащ (виж Гардиън от 07.02
129
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ALOOOOOOOOOOOOO HORATA NE PASAT TREVA.
128
4
 
19
 
! Отговори
тцтц преди 5 години
помните ли как без малко да разклатят и ердоган както сега клатят Мадуркото, и там си имаха алтернатива - Фетулах къв беше там ...ама ей на мина се време всичко отшумя Турция не е разграден двор както либия Ирак и Египет Украйна е къде виждате демокрацията къде диктатурата незнам немога да преценя но виждам турци да идват в България на ски в банско а украинци да идват да работят като персонал по хотелите и да си казват ний сме си доволни от Ердоган. е кой е диктатор и кой не не се наемам да кажа