Москва предупреди за нови пречки пред "Северен поток-2"

Това стана след като Берлин се съгласи с Франция за по-строга регулация
9 фев 2019 21:39,
49
Москва предупреди за нови пречки пред "Северен поток-2"
Снимка: Архив, Reuters

Москва предупреди днес за нови пречки пред изграждането на руско-германския проект за газопровод "Северен поток-2", след като Берлин се съгласи на компромис с Франция и други страни членки на ЕС за по-строга регулация, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Още по темата

Ако се подготвят пречки пред проекта, за да бъде принудена Русия да транспортира газ през Украйна - по техните условия, техните тарифи и с несигурността по юридическите въпроси, тогава е малко вероятно нещата да се случат, каза пред агенция РИА Новости заместник-външният министър на Русия Александър Панкин.
Не е ясно чии условия и мита има предвид той, отбелязва ДПА.

Проектът "Северен поток 2" предвижда да се изградят две линии от газопровода с обща мощност 55 милиарда кубични метра годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Съоръжението ще заобикаля транзитните страни Украйна, Беларус, Полша и другите източноевропейски и балтийски страни през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Общата стойност на проекта се оценява на 9,5 милиарда евро. Единствен акционер в оператора по проекта Норд стрийм 2 (Nord Stream 2 AG) е руският газов холдинг Газпром. Партньори по него са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви (OMV), англо-холандската Шел (Shell), германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), които ще осигурят 50 процента от финансирането.

Според критиците на проекта той ще засили европейската зависимост от Русия. Поддръжниците му подчертават необходимостта да се осигурят енергийните доставки на континента, тъй като добивът на газ в ЕС спада.
Панкин потвърди отново, че Русия ще продължи да доставя газ през Украйна.

Да, готови сме да продължим да използваме украинския транзит, но при условията, които са ни необходими, каза той.

Украйна и Полша са сред страните, които печелят от таксите за транзит на газ през тяхна територия.
Вчера страните от ЕС се съгласиха с френско-германски компромис по регулацията на "Северен поток -2" без да бъде излаган на опасност проектът. Компромисът предвижда промяна на европейска директива, с което да се позволи на Европейската комисия да наложи по-голям надзор върху газопроводите, включително германско-руския проект.

Освен това ЕС ще прилага по-последователно вътрешните си правила за газовия пазар във връзка с газопроводи от и към страни извън ЕС. Страните членки ще трябва да искат одобрението на Евросъюза, когато договарят промени по газовите споразумения със страни извън блока, ако се засягат европейските разпоредби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американската втечнена газ е по-евтина от руската. Факт! Естествено, това е защото Руснаците експлоатират позицията си на почти монополист и продават газта скъпо.
25
7
 
39
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 5 години
Очевидно проектът Северен поток 2 ще бъде спрян, защото Тръмп вече официално не го иска и е казал, че ще наказва всички руски и други фирми, които участват в строежа на тръбопровода. Очевидно никой не иска да бъде на мушката на американците. Всички се страхуват и ще напуснат проекта, а руснаците нямат достатъчно сили сами да се защитят...
24
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали заместник-външният министър на Русия Александър Панкин иска да каже, че ако се подготвят пречки пред "Северен поток-2", за да бъде принудена Русия да транспортира газ през Украйна - по украинските условия, украинските тарифи и с украинската несигурността по юридическите въпроси, тогава ЕС рискува да остане без газови доставки и по "Северен поток-2" и чрез територията на Украйна?Мисли, ***. Калпак ще получиш подарък.
23
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Вчера в Москва шефът на Бритиш петролеум Дадли каза, че без Русия и руските доставки на нефт и газ енергийната сигурност на Европа ще рухне."------------------А пред агенция РИА Новости заместник-външният министър на Русия Александър Панкин каза, че "Ако се подготвят пречки пред проекта, за да бъде принудена Русия да транспортира газ през Украйна - по украинските условия, украинските тарифи и с украинската несигурността по юридическите въпроси, тогава е малко вероятно нещата да се случат".
22
3
 
48
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Единствените които не искат руска газ в ЕС са САЩ.Те не могат да позволят ЕС и Русия да имат близки взаимоотношения защото ще останат извън играта.Евразия трябва да е разделена.Въпроса е докога силните в ЕС ще продължават да се кланят на САЩ
21
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера в Москва шефът на Бритиш петролеум Дадли каза, че без Русия и руските доставки на нефт и газ енергийната сигурност на Европа ще рухне. Това заявление на един крупен менаджер и енергиен експерт казва всичко.
20
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че тя Украйна няма да иска руски газ, нито ще иска да минава през нейна територия. Хохолите са горд народ. Те ще ядат боб и ще си осигурят собствено производство.
19
12
 
55
 
! Отговори
СУДЖУЦИ преди 5 години
***,дерчо, ти Московията не я мисли.Мисли си за скапаната територийка България, дето господарите от Вашингтон я изтупват като брашнян чувал.
18
10
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руският газ много е необходим на Европа, щото и на германските за,дници им става студено през зимата
17
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само че ***, парите ги дават западните компании, които ще ползват газа.Така че, ***, твоите желания няма да се реализират. Сори!
16
16
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-правилно е да се остави Путин да построи потоците, а после да му се каже Ами не, благодаря! Нямаме нужда от това, ще си ползваме старите тръби.
15
5
 
50
 
! Отговори
Нико преди 5 години
Да им спират всичката газ на германия и да копат кюмуро , на българия как спряха южен поток за да копуваме от европа само не знам как ще спрът за китайците
14
8
 
56
 
! Отговори
тцтц преди 5 години
сън не спите ейй да кажете че полша купува американска газ ефтино :))) почти колкот ние купуваме ток от американските тецове ефтино може би :))) ххехе ае то бива да си глупав ама ...
13
16
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПутинХехехеПолша купува американската газ по-евтино от руската. Украйна купува американска газ, плаща на Полша за транзит и пак и е по-евтино от руската и доста по-евтино от газта която купува България.На лъжата краката са къси, а носът дълъг, Пинокио!
12
19
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мене не ми дреме за Северен поток. Москва да си предупреждава Румен Радев, *** Нинова и другите всеотдайни агенти.
11
5
 
53
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Панкин потвърди отново, че Русия ще продължи да доставя газ през Украйна.Да, готови сме да продължим да използваме украинския транзит, НО ПРИ УСЛОВИЯТА, КОИТО СА НИ НЕОБХОДИМИ, каза той.Те като построят Северен поток 2, после винаги могат да кажат, ами транзита през Украйна не отговаря на нашите условия. Правили са го не веднъж!
10
14
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин към Меркел:- Ако не ме слушате ще ви спра газа от втората тръба !Меркел:- Ако не ни слушаш тогава ние пък ще ти връщаме газа от първата - по втората тръба !
9
14
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Русия спре доставките на газ съвсем, Икномиката и ще пострада, но Европа ще се върне 70 години назад. В централна и западна Европа всичко е на газ. От фабриките, до болниците и отоплението.Единствената причина поради която Кремъл не са врътнали кранчето, е че това е карта която има сила веднъж. И ощетява всички.Европа, подведени от САЩ, си мислят че на Русия не и стиска и си играят на теорията на лудия по Никсън.
8
24
 
48
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 5 години
Очевидно проектът Северен поток 2 ще бъде спрян, защото Тръмп вече официално не го иска и е казал, че ще наказва всички руски и други фирми, които участват в строежа на тръбопровода. Очевидно никой не иска да бъде на мушката на американците. Всички се страхуват и ще напуснат проекта, а руснаците нямат достатъчно сили сами да се защитят.
7
3
 
52
 
! Отговори
до 1 ахахах преди 5 години
единствено треторазрядните колонии се отказаха от потока. Всизко останали натопиха муцуна в меда.Жалко за колониалните граждани, но такъв е света. Оцеляват само силните, слабите стават храна на бежанците и губят държавата си бързо и сигурно.Амин