Антиевропейските партии напът да превземат Европарламента?

Те могат да спечелят над една трета от местата там
11 фев 2019 14:05, Бойчо Попов
36
Антиевропейските партии напът да превземат Европарламента?
Сградата на Европейския парламент в Страсбург. Снимка: pixabay.com

Изборите за Европейски парламент през май ще бъдат най-важните в историята на законодателния орган на Европейския съюз, тъй като антиевропейските партии са напът да спечелят над една трета от местата, сочи ново проучване.

Тези групи ще се опитат да работят заедно, за да провалят проекти, подкрепяни от проевропейските политици, например френския президент Еманюел Макрон, особено по въпроси, при които водещите партии в парламента са разединени. Това сочи нов доклад на European Council on Foreign Relations, който ще бъде публикуван тази седмица, съобщава Bloomberg.

Крайнодесните политически партии може да спечелят за пръв път достатъчно места, за да причинят – поне на хартия – трудности за законодателството в ЕС. И макар за това да са нужни редица партии, които да преодолеят фундаменталните си политически различия, италианският заместник-премиер, настроен срещу имиграцията, Матео Салвини вече се опитва със смесен успех да сключи съюзи с лидери, сред които са лидерът на полската „Право и справедливост“ Ярослав Качински и унгарският премиер Виктор Орбан. А целта е ясна - създаването на „нова европейска пролет“.

„При вота група националистически антиевропейски политически партии, които защитават завръщане към „Европа на нациите“, може да спечелят контролиращ дял от места“, пишат авторите на проучването. „Тяхната способност да парализират взимането на решения в центъра на ЕС би обезмислила аргумента на проевропейците, че проектът е несъвършен, но може да се реформира“.

Ако крайнодесните групи спечелят една трета от местата и техните лидери успеят да се сработят заедно в Съвета на ЕС, където са представени националните правителства в процеса на взимането на решения, те ще бъдат в позиция да възпрепятстват проевропейските законодателни приоритети по въпроси като външна политика, реформа на еврозоната, върховенството на закона и миграцията.

Стив Банън, бившият главен политически стратег на американския президент Доналд Тръмп, основа организация в Брюксел, наречена The Movement, с която да накара популистките лидери и партии да сключат свободен съюз, с който да си спечелят силни позиции в Европейския парламент. И макар че Банън не се надява националистическите партии да спечелят мнозинство, ако те получат една трета от местата, според него това ще им позволи да „контролират с отрицание“ и да подриват интеграционните политики.

Освен да възпрепятства законодателството като цяло, евентуален крайнодесен блок в парламента може да подкопае процеса за избор на председател на Европейската комисия, избора на председател на ЕП и да забави договарянето на дългосрочната бюджетна рамка на блока.

Целия материал четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: Европейски парламент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
7
 
! Отговори
до 27 преди 5 години
До До 22Ами да, корумпирани са. И не са същите като нас, а по-зле, защото са лицемерни. Само примери да искаш, най-малкото им ядем храната 3-о качество и пърхаме с крилца. Кое му е корупционното на ЮП? Защото беше такъв, заради това ли Бойко сега се моли на турция за една тръба от същия този проект? А СП е страхотен проект от взаймна изгода за Европа и Русия, но империята на Запад е инвестирала милиарди в шистов газ, за който е нувен пазар.
27
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавието не е точно.Това не са антиевропейски партии,а са антиглобалистки партии.Иначе са си много по европейски от досегашните.Много по националистически и антиемигрантски,с грижа за бъдещето на Европа като стожер на християнството и цивилизацията.
26
8
 
1
 
! Отговори
До 22 преди 5 години
До до 18Значи и на запад са корумпирани...и те са като нас...но...те произвеждат, имат правосъдие..устроени държави...но пък били същите като нас.Е, как става сега, това?Или...те умишлено не ни позволяват да се развиваме?? Нямат полза да има силна България?? :))Хайде, моля ти се!А ЮП е руски корупционен проект, който няма място в Европа, в момента.СП и той ще спре- дано.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дано. Тогава ще спре нахлуването на нелегални мигранти. Каракачана ще им продаде тескерета за по 5 еврохилки и вече ще нахлуват легално.
24
18
 
2
 
! Отговори
Свободен българин преди 5 години
В интерес на Русия е ЕС да бъде слаб и разединен. Разбираемо е. Въпросът е НИЕ какво искаме. Какво е изгодно за нас, българите. Аз лично искам силен ЕС.
23
0
 
14
 
! Отговори
Оста преди 5 години
Рим Будапеща Варшава
22
4
 
33
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Крайнодесните ( всъщност - нормалните, и загрижени за народите си ) да превземат Европарламента? Де този късмет - Европа е на път да стане Афроарабски халифат... искат да носим на гърба си милиони готованци и мързеливци с коран под мишницата...Последния влак - почти е изпусват
21
0
 
25
 
! Отговори
до 18 преди 5 години
До Do 10А може би да ни бяха оставили южен поток, вместо да купува Европа втечнен газ от сащ и сега да има още един посредник в лицето на турция. Или да ни бяха послушали за затваряне на външните граници на ЕС за да се предотврати това нашествие, чийто резултати се отразяват на изборите. А за Венецуела е ясно, най-богатата на петрол държава, близо до сащ, които са изолиране от печалбата над тези блага. Не си мисли, че държавниците на запад не са корумпирани, просто играят на по-едро!
20
3
 
25
 
! Отговори
един преди 5 години
Либералчетата не спират с тяхната пропаганда - "националистически антиевропейски политически партии". Всъщност това са консервативни партии, които искат да поправят нанесените от либералите вреди.
19
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще става интересно на тези избори. Хората се осъзнават и виждат че в сегашния си вид на управление на Европейския парламент НЯМА НИЩО ЕВРОПЕЙСКО. Налагат ни се не Европейски ценности и съжителство с не Европейци. Ционистите заедно с техните кучета от сащ губят контрола над Европа и затова надават вой. Хората се пробуждат но в България има още заблудени овце, ахкащи по америка. Повечето НПО са спонсорирани от американците, както знаем че НПО работят против България. Хора осъзнайте се сащ е зло.
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС трябва да се реформира. В този му вид, с тези лидери е една к*оа*а. В последно време се оказва, че ес ценностите са неспазване и нарушаване на закони. Всеки си прави, каквото иска. Това трябва да спре.
17
12
 
1
 
! Отговори
Do 10 преди 5 години
До GИ каква е реалността?Да слушат Германия и Франция нашия платен президент и да заемат позицията на Путин за Венецуала???Или да слушат нашите управници как ни обясняват, че корупцията е най-нормалното нещо???За какво да слушат най-ккорумпираните и крадливи в Европа??Ти питаш ли някой от Факултето какво управленско решение да вземеш?
16
13
 
6
 
! Отговори
Do 16 преди 5 години
До ivailoРуски ***...че малко ли са евроскептиците тук и отявлените руски агенти?БСП/ДПС/Атака/Псевдопатриоти.Да не говорим, че и ГЕРБ се правят на европейци, но вечер слушат руски песни и възхваляват джуджето от Кремъл.
15
4
 
27
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Защо в най-бедната държава в ЕС - България няма евроскептична партия? Едва ли на всички българи много им харесва членството в ЕС.
14
7
 
37
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Българския народ казва НЕ на Европейския съюз!!!
13
15
 
21
 
! Отговори
xv преди 5 години
Много интересно, хем не искат ЕС-а се натискат да вземат по 20 000 евра месечна заплата в продължение на 4 години?!?! Хем не им харесва ЕС-но искат да живеят в Брюксел и да работят в парламента на ЕС?!?! Е как става така??? Като не и харесва, не се кандидатират-лесно е!!
12
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Левите са най-проевропейци,левите са социалисти,но с поставеното като национал им развалило социала-социализма от вида национал-социализма понеже си обявили интернационал и който до сега ги плаши като опарени от горещи каши,кой ли им сервирал такива каши като преди това е имало две класи.
11
2
 
30
 
! Отговори
Европейски Съюз преди 5 години
Кончита Вурст
10
4
 
39
 
! Отговори
ОТКЪДЕ НАКЪДЕ преди 5 години
тези глобалисти англосаксонци ще кават какво е ЕВРОПЕЙСКО и кое НЕ Е. МАРШ Англия от ЕВРОПА, ТРЪМП да си стои в АМЕРИКА, а СОРОС да бъде съден за АНТИЕВРОПЕЙСКА ДЕЙНОСТ
9
2
 
37
 
! Отговори
G преди 5 години
До Анонимен"ЗАЩОТО ЕС Е ОСНОВАН НА ЛИБЕРАЛИЗМА, А НЕ НА "ПРАВОТО НА СИЛНИЯ". Да ни обясниш тогава, защо политиките на ЕС се ръководят от Германия и Франция? Само миналата седмица двете държави си стиснаха ръцете за транзита на газ в ЕС... време е да излезеш от матрицата на либерализма и погледнеш реалността