Китайските гиганти, оформящи световните икономическите сектори

Огромните, често държавни китайски компании, имат всепоглъщаща мощ
11 фев 2019 20:05, Елка Василева
18
Китайските гиганти, оформящи световните икономическите сектори
Снимка: архив, Reuters

Страхът от доминацията на някой китайски гигант стана причина една френска и една германска компания за производство на влакове да се опитат да обединят сили, за да създадат европейски промишлен първенец.

Сливането на Alstom и Siemens бе блокирано от ЕС в четвъртък, но притесненията, породени от всепоглъщащата мощ на огромните, често държавни китайски компании, не се ограничават само до железопътния сектор.
Ето някои от областите, в които китайски компании контролират голям дял от световния пазар, пише Франс прес.

Железопътен сектор

Китайската държавна CRRC е най-големият в света производител на влакове. Нейните локомотиви и вагони се поръчват навсякъде - от Бостън до Филаделфия, Камбоджа и Колумбия, а сред клиентите й са емблематичното лондонско метро и германската Deutsche Bahn. Само годишните й приходи от 26 милиарда евро (29 милиарда долара) надхвърлят приходите на трите водещи компании в сектора Bombardier, Siemens и Alstom, като всяка има приходи около 9 милиарда годишно.

Агрохимия

Държавната ChemChina се превърна в един от световните производители на семена и пестициди, когато придоби швейцарския гигант в сектора Syngenta за 43 милиарда долара през 2017 година. Така компанията стана конкурент на Monsanto и DowDupont.

Това беше най-голямото придобиване на компания в чужбина от китайска фирма, изпреварвайки придобиването на канадската Nexen Energy от китайската държавна компания CNOOC през 2013 година. ChemChina освен това контролира италианския производител на автомобилни гуми Pirelli и германската компания за машини KraussMaffei.

Енергетика

Държавната China National Nuclear Corp (CNNC) пусна местно разработения ядрен реактор Hualong One през 2015 година, за да се конкурира с френските и американските модели, като продава на Аржентина и Пакистан.

Китайските производители на слънчеви панели Jinko, Trina и Solar доминират на световния пазар. А китайските петролни компании CNOOC, CNPC и Sinopec правят сериозни инвестиции, въпреки че световните им конкуренти намаляват разходите.

Авиация

Китайският държавен производител на самолети Comac очаква да достави първия пътнически самолет китайско производство на клиент през 2021 година, опитвайки се да отправи предизвикателство към големите в сектора - Boeing и Airbus.

Компанията посочи, че е получила 1000 поръчки за 168-местния си самолет С919.

Храни

Държавният гигант в хранителния сектор COFCO играе все по-голяма роля в световната търговия със зърно, след като купи селскостопанското подразделение на сингапурската компания за търговия със суровини Noble, както и холандската Nidera.

Китайската компания WH Group стана най-големият производител на свинско в света през 2013 година, когато купи големия американски производител на свинско и хотдог Smithfield Foods Inc.

Дронове

Създадената от китайски студенти през 2006 година, DJI се превърна в най-големия производител на дронове за граждански нужди, като покрива 70% от пазара, изпреварвайки френския си конкурент Parrot.

Смартфони

Китайските производители на смартфони завземат по-голям дял от световния пазар - Huawei има 15 %, Xiaomi - 8,7 % и Oppo 8,1 %.

Продажбите на телефони на Huawei и Oppo скочиха с 30% миналата година, противопоставяйки се на тенденцията на спад, засегнала конкурентите им Apple и Samsung.

Домакински уреди

Китайската Haier Group е най-големият производител на домакински уреди в света с дял от около 10% от пазара, изпреварвайки конкурентите си Whirlpool и Electrolux.

Haier дори купи подразделението за битови уреди на американския гигант General Electric през 2016 година.

Батерии

Китайската фирма CATL, която доставя батерии за автомобилните гиганти Volkswagen, Ford и Daimler, се бори с японската Panasonic за първото място в света по производство на литиеви батерии за електромобили.

Производственият капацитет на CATL ще нарасне пет пъти до 2020 година благодарение на огромния, нов завод в Китай, а компанията обяви, че предвижда голям завод в Германия, за да доставя на европейските си клиенти.

Товарни превози

Държавната компания Cosco Group е третата по големина компания за товарни превози в световен мащаб с 50 контейнерни пристанища по света, включително гръцкото Пирея и испанското Билбао.
 

/БТА/
 


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
SHEFA преди 1 година
ВАНГА Е ПРЕДРЕКЛА ЧЕ В КИТАЙ ЩЕ ОТИДЕ ЗЛАТОТО-ОЩЕ ЕДНО ПРЕДСКАЗАНИЕ СЕ СБЪДВА.
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що така бе "миме" нали капитализма нямаше алтернатива!
10
2
 
9
 
! Отговори
Light преди 1 година
Ако вьв всички сфери влезнат китаиски големи фирми,наще бизнесмени показно ще се грьмнат;;;
9
3
 
12
 
! Отговори
BB преди 1 година
КОМЕНТАР НОМЕР 3 И НАПИСАЛ НАЙ-ПРАВИЛНО ЖАЛКО ,ЧЕ НИЕ ВЗЕХМЕ НАЙ-ЛОШОТО И СЪСИПАХМЕ ДЪРЖАВАТА СИ
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в същото време някъде на тъмните Балкани в намаляваща България "фирмите поеха глътка въздух - получиха отсрочка за касовите апарати" пише в съседната статия. Дали не сме от различни светове?
7
4
 
3
 
! Отговори
V преди 1 година
Аз си мисля че Китай ще доминира.При трудовите права е важно всеки да си получи последната заплата ,а не да не може да бъде уволнен . Ако нямат условия за работа могат да напуснат ,а тука е обратното, Гледа да те излъже и по схемата на втория за първия почва да те изнудва щото няма да ти даде последната заплата.Освен това чурбаджизма е безсилен пред корпоративизма най малкото чорбаджията умира.а корпорациите не умират . Естествено зависи и от разходите .дали работиш за себе си или за нечии кетап
6
17
 
10
 
! Отговори
Цинг преди 1 година
Всъщност взеха най-лошото от капитализма и от социализма.

Никаква защита за работещите, компании подпомагани от държавата (или в повечето случаи направо държавни) с гадни средства, замърсена околна среда, 90% от населението живеещо в мизерия, партийна автокрация.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
напред към Китай!
4
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
явно комунистите се опитват да яхнат ниското български самочусвие и нихилизъм за пореден път.
3
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Взеха най доброто от Комунизма и Капитализма и направиха хибрид над световно ниво. Вие с гайдите къде сте. Нито Комунизъм нито Социализъм а само Див Капитализъм. Как се чувствате целия ли е или искате и тааците.
2
5
 
22
 
! Отговори
28 години стигат ! преди 1 година
Абе, дали, ако само един неголям китайски град реши да се премести да живее в България заедно с всичките си производство няма да заживеем по-добре ?
1
14
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 1 година
Да дойдат китайците, да ни освободят от еврогeйско робство !