Емигрантска съдба: Венецуелци в плантациите за кока в Колумбия

Хиляди са принудени да оцеляват като берачи на листата
12 фев 2019 22:00, Елка Василева
39
Емигрантска съдба: Венецуелци в плантациите за кока в Колумбия
Снимка: архив, Reuters

Откъсвайки още първите листа, те усещат как ръцете им се подуват и покриват с мехури. Венецуелците проклинат съдбата си. Те никога не са си представяли, че напускайки изпадналата си в криза страна, ще се озоват на плантациите за кока в Колумбия.

Хиляди мигранти от бившата петролна сила са принудени да оцеляват като берачи на кока (на испански "raspachines") в Колумбия, подчинявайки се на строгите правила, действащи в наркоплантациите, пише Франс прес.

Работници, таксиметрови шофьори, рибари и продавачи са се превърнали в събирачи на суровината, от която се прави кокаин - незаконна дейност, за която допреди това само са чували и която ги измъчва и физически, и морално.

Най-зле се отразява на ръцете, твърди Едуар, 23-годишен баща на две деца, емигрирал преди две години от венецуелския щат Гуарико. Там работел като мототакси до деня, в който хиперинфлацията обезценила и последните банкноти, които "държал в буркан".

Още по темата

Минал границата и достигнал до района на Кататумбо в колумбийския департамент Норте де Сантандер. Първоначално изкарвал прехраната си като зидар. Работата била тежка, но не толкова изтощителна и болезнена като десетчасовите работни дни в плантациите за кока под палещото слънце и градушки, каквито не бил виждал.

"Проблемът обаче са ръцете", повтаря той, махайки превръзките от червен плат, които му служат за ръкавици: дланите и пръстите му са покрити с рани. "Когато хванеш храста, (от мехурите) започва да тече кръв. Това те плаши и не искаш да продължаваш", разказва той пред Франс прес.

Едуар започва отново да къса листата от стъблата на коката. Обут е само в протрити чорапи. Поти се обилно, а със сламената шапка на главата си прилича на плашило.

Като берачи на кока Едуар печели равностойността на 144 долара седмично, което е три пъти повече от заплатата му на зидар.

Десетилетия наред хора от цяла Колумбия идваха да вършат тази работа, която днес са поели мигрантите.

Въоръжени групировки си оспорват контрола върху Кататумбо, където по данни за 2017 г. са концентрирани 16,5 процента от плантациите за кока в Колумбия, производител номер едно на кокаин в света. В този богат на петрол и въглища регион конфликтът, който бушува в страната повече от половин век, взе голям брой жертви.

Едуар и другите венецуелци не мислят за това.

Тридесет и шест годишнината бивша работничка в нефтохимическата индустрия Найкели Делгадо също избягала от Венецуела и недостига на стоки от първа необходимост.

Тя пристигнала в село Пасели през 2016 г. и щяла да стане готвачка в една ферма, но научила, че ще печели повече, като бере кока. В края на първия ден вече нямала сила да си изпере бельото.

Ръцете "се покриват с гъбички, кожата променя цвета си", казва тя. Припомня си чувството на вина, което изпитала заради това, че "помага да се върши зло" и моли Господ да й прости.

Във Венецуела Енди Фернандес бил продавач на млечни продукти, а след това работел като зидар, преди да отиде в Колумбия през 2017 г. Вървял 16 часа, за да стигне до Пасели, където разбрал, че може да се намери работа.

"Не знаех как изглежда храстът" на коката, разказва 36-годишният мъж.

Получил торба, която да върже на кръста си, и парцали, с които да предпазва пръстите си, а после започнало мъчението.

Заедно с физическата болка и мъката, че са разделени от семействата си, се увеличавала и горчивината у венецуелските берачи на кока към правителството на Венецуела.

Въпреки признанията им, че са били поддръжници на чавизма в миналото, сега те искат само президентът Мадуро "да си отиде, без значение по какъв начин".

"Изпълнен съм с омраза, защото нямаше да трябва да напускаме страната и семейства си, ако не ни бяха докарали до фалит. Отчаяни сме. Трябва нещо да се случи, положението в страната да се подобри или да има държавен преврат", казва Енди Фернандес, който понякога месеци наред не получава новини от близките си, когато силните валежи прекъсват комуникациите.

В село Пасели, което има 3200 жители, от 2016 г. са дошли повече от хиляда венецуелски мигранти, твърди местният лидер Херсон Виямисар.

По-голямата част от тях работят в наркоплантациите, заемайки постепенно мястото на колумбийските работници.

"Общо взето, венецуелците работят и пращат парите у дома. По тази причина парите не са в обращение и това се отразява зле, най-вече на търговците", посочва Виямисар.

Мигрантите трябва да спазват правила, които забраняват проституцията, употребата на дрога и носенето на оръжие. Те са задължени да се регистрират и да представят препоръка от колумбийци, за да работят, като това се отнася и за брането на кока.

Около стотина венецуелци са били изгонени за кражби, опити за убийство или употребата на наркотици. Според Виямисар изгонването на венецуелците е единственото решение, за да не бъдат те убити от въоръжените групировки.

Венецуелците се примиряват, защото нямат избор.

"Доволни сме, че намерихме тези плантации. Ако ги нямаше, какво щяхме да правим?", пита Енди Фернандес.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
1
 
! Отговори
XXX преди 5 години
До ДодоГ лупак загубен, американците ли са виновни, че четвъртата по залежи на нефт страна в света тъне в мизерия, или червения *** и *** му.Сигурно и на тебе американците са ти виновни, че 45 години си вървял назад, а не мръсните, крадливи, негодни ***!!!
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А наши емигранти, стотици хиляди, не работят ли в плантациите на Великобритания и Испания???
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ НЕ ИДВАТ САМО ОТ РУСИЯ.
22
3
 
6
 
! Отговори
ЕМИГРАНТИТЕ преди 5 години
ТЕ БЕРАТ КОКА, НАШИТЕ МИЯТ ТОАЛЕТНИ И БЪРШАТ Д,ЪРТИ З,АДНИЦИ.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
зАЩО ДОСЕГА НЯМАШЕ СТАТТИИ ЗА КОЛУМБИЙСКИТЕ БЕРАЧИ И ПОДУТИТЕ ИМ РЪЦЕ? Днешните медии лъжата, преиначаването на истината, вместо информирането пропагандните напъни, много повече лъжат от обикновените хора в интернет. ей заради такива статии сме на 111 о място по медийна свобода, впрочем претендиращите да са демократични щати са на ..40 място.Абе кво става върви ли страежа на магистрала Струма от тайната фирма без още да е почнала обществената поръчка?
20
2
 
8
 
! Отговори
ЗАПАДНИ ЛЪЖИ ОТНОВО преди 5 години
да бе Мадуро е виновен, че загуб ените хора поддали се на западната пропаганда, че в Колумбия е рай и ще намерят работа се оказват роби на наркобароните, които поради съпорта на щатите БЕЗНАКАЗАНО СИ СЕЯТ КОКАТА. Както и в Афганистан, уж американците където отидат и се удря престъпността а то по случайност в страните техни сатеилити се поддържат 90 процента от наркосуровинния бизнес в света. Защо в Афганистан където е голо и маковите полета са ясни щатите не ги унищожанат??????офишълФЕЙКНЮЗ
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКойто се поддава на диверсионната пропаганда, вижда демокрацията на яве.------------Ааааа, много добре казано!!
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който се поддава на диверсионната пропаганда, вижда демокрацията на яве.
17
13
 
2
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Абе щом черната робия при наркотрафикантите е за предпочитане пред червената мизерия при Мъдуро, смятайте за какво става дума във Венецуела!
16
2
 
7
 
! Отговори
Франко Генерало преди 5 години
До пецатаИ този път Сатанистите с носове като куки, които са се впили в смъртоносна хватка в световната политика с влиянието, заговорите и лобитата си, са напът да забъркат война, от която правят много пари. Не случайно 105 различни държави в историята на човечеството са ги гонили с твърда ръка от териториите си! Дано не успеят! Дано Тръмп им устои!
15
3
 
16
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Подобен род новини с цел подготвяне на общественото мнение бяха и за Ирак, Либия, Сирия преди сащ да отидат и да "спасят" народа(нефта) от местния "диктатор"
14
9
 
24
 
! Отговори
Додо преди 5 години
"пише Франс прес"---------------------------Ясно - разбирай "поредната пропагандна статия в името на Новия Световен Юдейски Ред"! Ох, горките, венецуелци, Мадуро ги трови с отровен газ (оп, пардон, това беше от агитматериалите за Башар Ал Асад), бързо международна коалиция да ги избомби и да им вземе кладенците с петрол и да им донесе така жадуваната демокрация, даже не демокрация, ами Демокрация, защото тази убавинЯ е задължително да се напише с главна буква! Министър Захариева, нали така???
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 18Абе тя, неговата оставка, е оперетна, защото го връщат и го посаждат като в саксия, покровителите му. Но че опозицията е боkлюк си е чиста истина. И ежедневно го зоказва.
12
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами "нещастните" емигранти да са си стояли във Венецуела, "ощастливена" хуманно и благородно от санкциите на САЩ срещу нея, да са се потрудили да и помогнат, а не да бягат, точно в период, когато тя има нужда от нея, срещу зловеща държава, на която иначе не лошият, макар и сбирщина, народ, не иска да разбере, че сравнително доброто му жизнено равнище се дължи на ограбването и мъките на други, по-малки и слаби народи.
11
8
 
7
 
! Отговори
V преди 5 години
Вярно ли е че Бойко тиквата и Мадуро са братовчеди ??? Щото и от тиквата емигрираха милиони ;) А у Колумбия колко плащат ? А тва зеленото не вирее ли и у нас ???
10
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един венецуелец каза по телевизията, че повече не иска да живее като в концлагер.
9
7
 
13
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
Бойко 2 пъти си дава оставката и ви дава шанс да се изявите. Какво е виновен той че опозицията не става за нищо?
8
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умните и красивите искат като нашите , да подгъзувaт на краварите.Намерили са начин-нали е за тях коката.Значи са щасливци.
7
12
 
6
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Е, по-добре на черна служба при наркотрафиканти, отколкото в червената мизерия на Мадуро.
6
5
 
10
 
! Отговори
? преди 5 години
Нали ги дъвчат тези листа колумбийците. Като го чета все едно коприва бере. А на езиците нищо им няма