Европа - ощипаната мома при всеки кораб с мигранти

Старият континент не успява да постигне единна политика и по тази тема
12 фев 2019 10:22, Бойчо Попов
51
Европа - ощипаната мома при всеки кораб с мигранти
снимка: Ройтерс

Става дума за един недостоен, жалък спектакъл, който се появява на всеки няколко седмици - спасителен кораб с десетки бежанци на борда се насочва към малтийско или италианско пристанище. Властите отказват разрешение за акостиране, корабът е блокиран. Последният такъв случай бе с кораба Sea-Watch 3, който трябваше в продължение на две седмици да изчака съдбата си в открито море.

В такива случаи Параскеви Мишу, директор на Генерална дирекция „Миграция и вътрешни работи“ в Брюксел, посяга към мобилния си телефон. И пита последователно правителствата на ЕС: „Приемате ли мигранти? Колко?“.

При положение, че винаги има едни и същи събеседници, нещата можеха да са рутинни отдавна. Но в края на краищата други решават тези въпроси - в съответните столици, което постоянно усложнява процеса. Това е търгуване и спотайване, понякога с цели дни, понякога със седмици, докато бежанците най-накрая могат да стъпят на земята, пише в репортаж германският Süddeustche Zeitung.

Ясно е, че нещата не могат да продължават по този начин. Отново и отново комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос призова политиците от ЕС да намерят трайно решение. През декември той предложи т. нар. "temporary arrangements", временен регламент. Временен, защото ЕС всъщност предефинира въпроса за разпределението на бежанците. За съжаление обаче реформата на Регламента Дъблин III все още не е готова.

Тя трябва, поне по първоначалната си идея, да създаде фиксиран разпределителен метод. Страните от Централна и Източна Европа обаче се противопоставят на квотата, поради което преговорите бяха спрени повече от две години. Макар че едва ли някой в Брюксел все още вярва в успеха, фикцията, че нещата ще се случват, се поддържа. Докато не влезе в сила реформата от Дъблин, което може никога не стане, се предвижда преходната разпоредба да бъде „мост", пояснява Европейската комисия.

Миналия четвъртък вътрешните министри на ЕС обсъдиха темата на срещата си в Букурещ. Изключително „недостойно“ е, че дискусията за приема се разпалва всеки път, когато се появи нов кораб, пояснява председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на Германия Щефан Майер. Поради това германското правителство подкрепя и „временния ad hoc механизъм", в който участват редица държави. Досега освен Германия са се присъединили девет от 28-те държави членки на ЕС. Това е „хубав успех", но "все още не отличен". Между другото ключовата страна Италия все още не е там. Според Брюксел критичната маса ще бъде около 15 държави.

Дали „временният ad hoc механизъм“, което всъщност е противоречие в термините, ще се роди скоро? „От него ще има големи ползи“, каза наскоро Филипо Гранди, комисар на ООН за бежанците. Той би предотвратил „ненужното напрежение" между правителствата в ЕС. А неудобното пазарене със спасените няма да попада постоянно в заглавията на пресата.

Целия анализ четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: бежанцимигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
33
 
! Отговори
- преди 5 години
ЕС още мисли, че има хляб в доктрината да чете уроци по демокрация и права на бедните и инвестира, макар и с мъка, в това. Към нас, обаче, скрупули няма и директно ни праскат двойния стандарт, но към мигрантите хем боли хем сърби, хем им трябват, ама и не съвсем. Циркът, обаче, почва повече да вреди отколкото да носи нещо смислено и Тръмп пръв го разбра и сега неговата откровеност е едва ли не революционна.
8
4
 
27
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
А можеше да бъде много просто. Корабите с мигранти биват конвоирани от военни кораби обратно до изходящото пристанище, разтоварвани, а след това конфискувани и потапяни.-----а защо да биват разтоварвани?
7
1
 
26
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Редно е Франция да настани бежанци в своите южни владения Кергелен и Крозе - могат да поберат над милион без критично пренаселване, климатът е чудесен без горещини и без сериозни студове с освежаващи западни и югозападни ветрове и над 300 дни с валежи годишно предимно дъжд понякога мокър сняг през зимата, има годни за ядене растения, птици, тюлени както и риба в океана. Също може да се договори с Великобритания настаняване на бежанци на Фолкленски Острови и Южна Джорджия като част от Brexit.
6
0
 
56
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 5 години
А защо тия кораби трябва 1) Въобще да патрулират, при това до бреговете на Африка? 2) Защо карат мигрантите към Европа, а не обратно там от където са тръгнали? 3) Кой поема разходите на тия кораби?4) Защо не проведат едно общоевропейско допитване дали европейците въобще ги желаят тия "мигранти", за да се види накрая истината по темата...
5
1
 
32
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 5 години
Европоооо! Много като тебе вече плакаха. За справки - Елада, Сашковата Македония, Рим, Персия, СССР. Лошо ти се пише.
4
1
 
41
 
! Отговори
Klinghoffer преди 5 години
А можеше да бъде много просто. Корабите с мигранти биват конвоирани от военни кораби обратно до изходящото пристанище, разтоварвани, а след това конфискувани и потапяни.
3
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са нужни много акъл и ялови витиевати измъквания от клоаката, в която германия завлече цял континент - впрочем, менструалният цикъл на Германия е три пъти глобален конфликт за сто години, третият път дойде, но не иска да си отиде.Дъблин 3, Турну Мъгурели и квотите за Долно *** са проблемите и на Европа, и на САЩ, най-вече на Китай, нали?Кораб, надуваема лодка или космически с папуаси се връща веднага там, откъдето е дошъл, да си се целуват с Меркел и Сорос - ние ще ги отстрелваме!
2
6
 
31
 
! Отговори
АМЕРИКАНЦИТЕ преди 5 години
натискат ЕВРОПА да ги приема, а те строят стена на границата с МЕКСИКО. На това какво да му кажеш - "СОЛИДАРНОСТ" Пък после вярвай, че САЩ ще защитят някой в НАТО в случай на война. Или ще воюват с РУСИЯ до последния европеец
1
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разкапване.... ..на проядената от либерализъм плът на Европа !