Европа - ощипаната мома при всеки кораб с мигранти

Старият континент не успява да постигне единна политика и по тази тема
12 фев 2019 10:22, Бойчо Попов
51
Европа - ощипаната мома при всеки кораб с мигранти
снимка: Ройтерс

Става дума за един недостоен, жалък спектакъл, който се появява на всеки няколко седмици - спасителен кораб с десетки бежанци на борда се насочва към малтийско или италианско пристанище. Властите отказват разрешение за акостиране, корабът е блокиран. Последният такъв случай бе с кораба Sea-Watch 3, който трябваше в продължение на две седмици да изчака съдбата си в открито море.

В такива случаи Параскеви Мишу, директор на Генерална дирекция „Миграция и вътрешни работи“ в Брюксел, посяга към мобилния си телефон. И пита последователно правителствата на ЕС: „Приемате ли мигранти? Колко?“.

При положение, че винаги има едни и същи събеседници, нещата можеха да са рутинни отдавна. Но в края на краищата други решават тези въпроси - в съответните столици, което постоянно усложнява процеса. Това е търгуване и спотайване, понякога с цели дни, понякога със седмици, докато бежанците най-накрая могат да стъпят на земята, пише в репортаж германският Süddeustche Zeitung.

Ясно е, че нещата не могат да продължават по този начин. Отново и отново комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос призова политиците от ЕС да намерят трайно решение. През декември той предложи т. нар. "temporary arrangements", временен регламент. Временен, защото ЕС всъщност предефинира въпроса за разпределението на бежанците. За съжаление обаче реформата на Регламента Дъблин III все още не е готова.

Тя трябва, поне по първоначалната си идея, да създаде фиксиран разпределителен метод. Страните от Централна и Източна Европа обаче се противопоставят на квотата, поради което преговорите бяха спрени повече от две години. Макар че едва ли някой в Брюксел все още вярва в успеха, фикцията, че нещата ще се случват, се поддържа. Докато не влезе в сила реформата от Дъблин, което може никога не стане, се предвижда преходната разпоредба да бъде „мост", пояснява Европейската комисия.

Миналия четвъртък вътрешните министри на ЕС обсъдиха темата на срещата си в Букурещ. Изключително „недостойно“ е, че дискусията за приема се разпалва всеки път, когато се появи нов кораб, пояснява председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на Германия Щефан Майер. Поради това германското правителство подкрепя и „временния ad hoc механизъм", в който участват редица държави. Досега освен Германия са се присъединили девет от 28-те държави членки на ЕС. Това е „хубав успех", но "все още не отличен". Между другото ключовата страна Италия все още не е там. Според Брюксел критичната маса ще бъде около 15 държави.

Дали „временният ad hoc механизъм“, което всъщност е противоречие в термините, ще се роди скоро? „От него ще има големи ползи“, каза наскоро Филипо Гранди, комисар на ООН за бежанците. Той би предотвратил „ненужното напрежение" между правителствата в ЕС. А неудобното пазарене със спасените няма да попада постоянно в заглавията на пресата.

Целия анализ четете в Investor.bg!


51
Още по темата: Бежанцимигранти
Още от Ако щете - вярвайте
Топ 4 на зодиите, които любовта ги хваща със забавяне
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
ощипаната мома преди 6 дни
""Изключително „недостойно“ е, че дискусията за приема се разпалва всеки път, когато се появи нов кораб, пояснява председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на Германия Щефан Майер"" Е ГЕРМАНИЯ КОЯТО ГИ ПОКАНИ А СЕГА ИСКА ВСИЧКИ ДА ИГРАЕМ НА ХОРОТО ЗАЕДНО.ГЕРМАНИЯ АКО ИСКА ДА ИГРАЕ СЪС МИГРАНТИТЕ ''ЧА-ЧА'" да хвъля ГЮБЕЦИ КОЛКОТО СИ ЩЕ. ТОВА НАС НЕ НИ ЗАСЯГА!ДА СИ СЪРБАТ ПОПАРАТА КОЯТО САМИ СИ НАДРОБИХА!
30
0
 
1
 
! Отговори
МОСТ НА КАКВО преди 6 дни
""Докато не влезе в сила реформата от Дъблин, което може никога не стане, се предвижда преходната разпоредба да бъде „мост", пояснява Европейската комисия""ГЕРМАНИЯ има нужда от мигранти за работни места.НООО ИСКА ПЪРВО ние да ги приемем, изхраним, отгледаме децата на бежанците, изучим ги/дали е възможно/ , да изцедят социалните ни помощи и чак тогава да прехвърли през'' МОСТА'' ЕВТИНАТА РАБОТНА РЪКА! ТРЯБВА.КРИВА ИМ Е СМЕТКАТА ! БЪЛГАРИЯ КАЗВА НЕ!
29
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Спираме приема и готово. Какво му е сложното?
28
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ами ако продължават да ги приемат то цяла Африка ще се пресели. Такива кораби са не законни. Защо не се арестуват наглеците които печелят милиони от превоза на бежанци. Като разберат че приемат кораби всички ще се юрнат за Европа. Ако започнат да ги връщат и арестуват превозвачите им ще видите как наплива ще спре. Но за това се иска топки които триполовите нямат. Те имат Сливи.
27
1
 
23
 
! Отговори
нахалството няма преди 6 дни
граници!''Изключително „недостойно“ е, че дискусията за приема се разпалва всеки път, когато се появи нов кораб, пояснява председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на Германия Щефан Майер'' Това вече е НАХАЛСТВО! МЕРКЕЛ покани бежанците със "добре дошли". Така че германия да си ги прибира а не да ги нартапва по най нахален начин на християнска европа!
26
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен до 24 преди 6 дни
Хората са си все същите, само че управляващите на Европейските държави са на пряко подчинение на ционистите. Този измислен ЕС беше създаден само със една единствена цел пълен контрол над Европа, и унищожаването и. Подменянето на Европейските ценности с мултикулрниите е още едно доказателство че Европа си заминава. Ционистите и сорос след като са загрижени за африканците и арабите защо не финансират страните от където идват ? А се създават НПО в Европа и тук се "грижат' за тях.
25
1
 
27
 
! Отговори
До 24 преди 6 дни
Преди 80 години в Европа е имало разум, днес имаме хипи-гей-феминистки краен либерализъм. Преди 80 години в Европа не е имало демографска катастрофа, имало патриархално общество, преди 80 години не е имало лигав.щини и ронене на сълзи над чужди гробове, а стремеж към растеж и към научно-технически напредък. Защо белия човек да е виновен за това, че е бил умен, тоест силен, че е подчинил слабите, неразвити народи? Въпроса е защо изостовихме световната доминация и се станахме нежни либерасти?
24
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Аз само попитах преди 80 години как щяха да бъдат посрещнати тия кораби по бреговете на Европа, и защо си мислите че днес сте по-умни от хората преди 80 години, наистина не знам защо коментара ми беше изтрит?
23
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Никой не е длъжен да ги приема. Имат си сигурни страни покрай тях. Иначе ще строим и ние ограда.
22
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
На фона толкова много изнасилени европейки от "бежанци" това заглавие е направо скандално.
21
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Европа е се е превърнала в разграден двор, приют за утайки и това се представя от хипи розовите пеперудки, като върха на прогреса, като по-по-най висша кауза. Според кухите лейки така ще спасим света, реално Европа бива превземана отвътре, реално европейската цивилизация бавно но сигурно се ликвидира, след 40-50 години няма да има нито Европа, нито европейци, ще потънем в нова епоха на тъмни векове.
20
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Параскеви Мишу, директор на Генерална дирекция „Миграция и вътрешни работи“ в Брюксел,кухата ООН,правителствата на Франция и Германия африканизират и исляминизират насилствено християнски и бели европейски държави членуващи в ЕС.На това трябва незабавно да бъде слижен КРАЙ.
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Чудесно такива новини наливат вода във воденицата на патриотите и проевропейците.
18
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
У нас плантации захарна тръстика и памук няма, за какво са ни тия?
17
0
 
43
 
! Отговори
да бе преди 6 дни
Това на ощипано ли ви прилича?
Мигранти изнасилиха две непълнолетни момичета. Във финландския град Оулу са регистрирани нови случаи на изнасилване на непълнолетни от мигранти, съобщават от местното полицейско управление, цитирано от Yle.Отбелязва се, че по-рано стана известно за още девет подобни случаи в същия град Оулу. Заподозрените отново са мигранти, всички те идват от Северна Африка и Близкия изток.
16
0
 
43
 
! Отговори
българин преди 6 дни
Абе , защо не ги връщат веднага обратно , ами се занимават с глупости !?
15
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ако ги кастрират и евтаназират болните и разни които нямат смисъл след 30-50 год. постепенно кризата с бежанците ще изчезне.Тези хора просто са повече и преливат.Преди 100 год. е нямало такъв проблем защото средната продължителност на животът особено при такива голтаци разчитащи на социални помощи е била 25-30г.Максимум.Сега живеят по 80-90.През цялото време правят деца които просто увеличават мизерията и количествата хора които най-общо казано няма смисъл да съществуват.
14
2
 
45
 
! Отговори
А бе преди 6 дни
Нещата са пределно ясни-сегашните джендъри управляващи Европа трябва да бъдат изметени и на тяхно място да дойдат истински мъже,които да се погрижат за безопасността на Стария континент.Което ще рече изхвърляне на навлеците обратно откъдето са дошли.Ако някой безумно много се нуждае от мигранти-да си ги приема за собствена сметка!
Орбан показа какво трябва да се направи за демографията-вместо да се наливат пари във внос на лош материал,с тях да се произведе собствен,качествен!Не е сложно.
13
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Половината коментари изтрити ЕССР харесва ттова.
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Цру-то има пръст