Съдят главния редактор на независима медия в Беларус

Марина Золотова бе арестувана през август с още 9 журналисти
12 фев 2019 21:42, Елка Василева
15
Съдят главния редактор на независима медия в Беларус
Марина Золотова. Снимка: Reuters

В беларуската столица започна съдебен процес срещу Марина Золотова, главен редактор на основния независим новинарски сайт в страната Tut.by, в рамките на дело, което според правозащитници цели да се упражни натиск върху медиите от страната, съобщи Франс прес.

Золотова бе арестувана през август заедно с още девет журналисти в рамките на разследване за използване на информация от държавната осведомителна агенция БелТА без съответния абонамент. Подсъдимата е обвинена в "бездействие на длъжностно лице" и небрежност, защото според обвинението не е контролирала действията на подчинените си. Заплашва я присъда до 5 години затвор и забрана да заема ръководни длъжности.

Останалите арестувани по случая журналисти бяха осъдени да платят на БелТА обезщетения и освободени, напомня АФП.

Золотова отхвърля обвиненията. Тя пристигна усмихната на процеса и аплодира на няколкото десетки свои привърженици, присъстващи в залата.

ТАСС отбелязва и присъствието на десетки местни и чуждестранни журналисти, отразяващи процеса, на беларуски политици, правозащитници и дипломати от чужди мисии.

"Аферата е насочена специално срещу Tut.by", заяви Золотова преди заседанието чрез сайта на журналистическото сдружение в Беларус. По думите й нейното електронно издание има над един милион посетители дневно - далеч повече, отколкото БелТА и другите държавни медии. Става дума за опит не да
се затвори Tut.by, а да бъде отслабен като техен конкурент, уточни Золотова.

Във връзка с нашумелия случай през август в офисите на Tut.by и други беларуски медии, имаше обиски, напомня ТАСС. През август "Репортери без граници" и Съветът на Европа изразиха безпокойство от арестите на журналисти в Беларус, посочва АФП, цитирана от БТА. ЕС, Съветът на Европа, САЩ и международни правозащитни организации настояха пред официален Минск да спре преследването на журналисти и редакции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навременна статия, На 13.02. стартира 2-дневна среща на високо равнище между Владимир Путин и Батя.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накратко: Абе как така в никоя западна държава няма и един майдан--------------------------------------Ти кьорав ли си? Как, според теб, се нарича това, което става в Париж и цяла Франция всяка събота и неделя от миналата година насам? Не е ли това външен натиск за упражняване на контрол над решенията на макрона? И ти не виждаш ли как той се съобразява?
10
2
 
3
 
! Отговори
Накратко преди 5 години
Абе как така в никоя западна държава няма и един майдан ли муидан ли а в приятелите на русия все някои им е организирал майдан.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, тая Марина Золотова да не е братовчедка на кметицата от "Младост" Десислава Иванчева? Много си приличат!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато ж урналята злословят, какво очакват ... ааа!
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Беларусия имаше опит за майдан. Естествено, организиран отвън. Естествено, че има замесени медии. И естествено, ще си платят гяволията с ефективни присъди - беларусите не са плиткоумни укропитеци.
6
1
 
7
 
! Отговори
А несамо преди 5 години
До ЛукашенкоИма и страна по-зле от нас Уркаина, е вярно, скоро може и да не е страна...
5
5
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БЕЛАРУС ЗА ПЪРВИ ПЪТ ТАЗИ ГОДИНА СЕ ОПЪЛЧИ НА БКП РУСИЯ ПО ИКОНОМИЧЕСКИ ВЪПРОСИ!!!СЛЕД БКП РУСИЯ НА ВТОРО МЯСТО Е БЕЛАРУС КАТО БКП ДЪРЖАВА!!НА ТРЕТО МЯСТО КАТО БКП ДЪРЖАВА В ЕВРОПА Е БЪЛГАРИЯ ЗАДМИНАХМЕ ДОРИ СЪРБРИЯ ПО КОМУНИЗЪМ!
4
3
 
12
 
! Отговори
Агентите на еврейска преди 5 години
пропаганда да не би да са над закона !?защо не ревете за Пучдемон - 25 години затвор го чакат
3
5
 
9
 
! Отговори
В БЕЛАРУС преди 5 години
имат поне независими медии. В "демократична " БЪЛГАРИЯ няма такива
2
5
 
14
 
! Отговори
Лукашенко преди 5 години
Навсякъде продажниците и изменниците на родината ги съдят и в затвора. Само тук същите са олигарси и командват страната...
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво означава независима медия? Че служителите им не могат да бъдат държани отговорни(съдени) за дейсвията си чрез, които са нарушили законите на дадената страна ли?