Търговската война: Положителна за САЩ, негативна за света

Финансист: Икономическите рискове днес са по-слаби от тези през 2008 г.
Обновена: 12 фев 2019 17:31 | 12 фев 2019 17:30, Екип на Bloomberg
25
Търговската война: Положителна за САЩ, негативна за света
Снимка: Pixabay

Събитията през 2008 г. и последвалата криза бяха много по-тежки от настоящите и това, което очакваме да се случи с глобалната икономика. Все пак е положително, че икономисти и политици си дават сметка за рисковете и предприемат мерки, за да минимизират въздействието им. Това каза финансистът Тодор Николов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Като една от основните опасности за световната икономика финансистът посочи търговската война между САЩ и Китай.

"Виждаме негативното отражение на търговските спорове върху цялата световна икономика, очевидно е, че ще се намалят процентите на нейния ръст. Международният валутен фонд (МВФ) вече преразгледа своите очаквания за икономически растеж през 2019 г. и ги понижи от  3,5 % до 3 - 3,3%".

По отношение на активните преговори между двете страни, финансистът определи като важен въпрос разумното използване на инструментите в търговската война.

"Резултатите от търговската война, която има за цел да защити американската икономика, вече се виждат. Факторите, които влияят зле на световната икономика, са и тези, които се оказват благотворни за щатската", допълни той.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
7
 
! Отговори
БСП=ДПС=Евророма преди 5 години
*** нали ни убеждаваха в обратното? Още една "истина" отляво май...
11
7
 
10
 
! Отговори
Българче преди 5 години
САЩ са велика и силна държава. Ще продължат да са най-могъщата държава най-вече защото там има ИСТИНСКИ КАПИТАЛИЗЪМ и социализма не е заразил икономиката и обществото какъвто е случая с Европа например. Освен това американците си гонят интересите и са истински патриоти, за тях САЩ са на първо място. Имат ресурси, имат огромна територия, хора от цял свят мигрират там, имат 330м. население, имат най-голямата икономика, топ университети, правова държава, имат си ВСИЧКО и затова са номер едно.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Берлин увеличи вноските, скоро и България ще плаща 2 процента от бвп. На краварите ин трябват много пари ама много.
9
1
 
5
 
! Отговори
САЩ преди 5 години
САЩ наложиха цензура за атомните бомби, в японските учебници пише само: "съюзниците пуснаха бомбите"!Иран: Масадек, най-обичаният човек в Иран се противопоставя на "Бритиш петролийм". 51% от акциите са на Британия - третият най-голям производител на суров нефт в света.Англичаните отклоняват 84% от печалбите, за Иран остават 16%.Плаща данъци във А-я (напомня ли ли ЧЕЗ). Иранците получават 50 ЦЕНТА на ден.Иранският парламент гласува за национализация на нефта. Мосадек е с докторска титла от
8
5
 
9
 
! Отговори
САЩ преди 5 години
Няма по-мразена държава от САЩ, наскоро се наложи да контактувам с колеги от Азия и Л. Америка, Европа, Африка.В цял свят успяха силово да наложат марионетни режими в: Мексико, Бразилия, Аржентина и др.С цената на милиони животи, атомни бомби, подкрепа на психопати убий$ци президенти подкрепяни от САЩ.Тази държава е създадена да сее смърт и разруха.Няма да забравя, плаках като учех за преврата в Иран и зверствата на Британия и САЩ - нефт.САЩ умря с Рузвелт и Хенри Уолос .
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През цялата си история в САЩ само се налива, сега дойде моментът в който и САЩ като Русия, могат да бъдат самодостатъчни.
6
10
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До хаха: Искам САЩ да ни окупират така както са окупирали Япония и Германия. За жалост руската окупация трябваше да ни вкара в топ 5, но сме далеко от там и все още сме под руския ботуш. (поне енергийно) със сигурност.
5
15
 
10
 
! Отговори
Фашистки-внук.... преди 5 години
САЩ, е, многонационален,...-Съвременен,....И, доларът,...Ще- бъде, винаги,.. Номер: 1...Големият - срам, на, Китай,..И, Индия,...Не- стой, на- дневен- ред,..За, Северна - Курея.....
4
11
 
16
 
! Отговори
Паметлив преди 5 години
До АнонименОстава да кажеш,че САЩ са нужни на Света,тъй,както слънцето и въздуха за всяко живо същество и ти връзваме пионерската връзка!Незаменими НЯМА и скоро на Америка и предстои да го разбере.По мъчния начин.
3
12
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До АнонименНе им искаме глобалната сигурност на САЩ,нито долара!Голяма полза видяхме от американската сигурност-десетки разбити(демократизирани) страни,цели региони опустошени или превърнати в зони на престъпност и ислямизъм(примерно Балканите).За долара какво да кажем-той е и си остава засега основното средство за изсмукване на ресурс от целия свят.Естествено,че може без всички тия американски "блага",животът няма да спре без тях!И хората работят по въпроса,напредъкът е голям!
2
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Америка произвежда и има едни неща, които приемаме за даденост като въздуха - глобална сигурност като защитава доста държави и региони плюс изнася услугата - долар, в който всички вярват и го искат. Тия неща до скоро бяха безплатни като фейсбук съвсем в началото, ама сега са платени и всички, които ги потребяват ще си плащат- нищо скандално няма.
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
засега е така! после света ще отговори подобаващо, в сащ производството ще поскъпне , цените ще скочат, печалбите ще намалеят! възможно е света да намали, или премахне митата помежду си!