Емигрираме на Запад, а същевременно внасяме работници от Виетнам!

Виетнамците ще заемат работни места, които българите не искат
Обновена: 13 фев 2019 10:53 | 13 фев 2019 10:50,
164

През 2019 година Виетнам цели да изпрати 120 000 виетнамци на работа в чужбина, насочвайки се към пазари като Япония, Южна Корея, Тайван, Румъния и България. У нас може да дойдат около 50 хиляди души, които да работят в строителството, шивашката и текстилната промишленост, високотехнологичното селско стопанство и медицинското обслужване. Наред с традиционните пазари, стотици хиляди работни места са достъпни за виетнамците в Европа благодарение на споразумения за сътрудничество в областта на труда, подписани в края на 2018 година.
 
Икономистът Стоян Панчев коментира в студиото на "България сутрин", че след като българските работници заминават да работят в страни от Западна Европа, то е нормално да се наложи и у нас да се внася работна сила и то при ясния недостиг на кадри в много сфери на бизнеса.
Още по темата

По думите му евентуалните виетнамски работници, ако им е изгодно и дойдат у нас, ще заемат работни места, които българи не желаят.

"Социалната държава донася този ефект. Когато имаш възможност да не работиш и все пак да оцеляваш, ти можеш да направиш избора - не на тази работа ми е твърде ниска заплатата и съответно мога да използвам социалната си държава, за да преживявам", обясни Стоян Панчев пред Bulgaria ON AIR.

Икономистът обаче се съгласи с експерта от КНСБ Любослав Костов, че евентуалната внесена работна ръка от Изтока ще бъде нискоквалифицирана и ще става въпрос по-скоро за сезонни работници.

Костов обаче беше категоричен, че идването на виетнамците в България ще представлява социален дъмпинг спрямо българските работници.

"За българския бизнес това е добре дошло. Ако ще идват тези хора, те трябва да са на същите заплати като българските или да не се подбива българският пазар на труда, защото постоянно казваме, че няма хора, но нищо не правим, за да задържим нашите хора тук", категоричен беше представителят на КНСБ.

Любослав Костов допълни, че страната ни трябва вместо да вкарва евтина работна ръка от различни страни, да работи за повишаването на доходите у нас, което така или иначе трябва да стане, за да приемем еврото и за да задържаме качествените специалисти у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бла.Бла в ЕС е 500 милиона души населени ,и някой ще ми казва че няма работници при наличие на такова население мобилно да работи където си поиска в ЕС.Всяка фирма може да си привлече работници от испания , германия, полша и т.н.Да се разчита на емигранти е най малко глупаво , след като германия направи такъв експеримент и се демонстрира че не е много работещ.
119
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия измислени приказки вървят май от 10-12 години насам, никой никога няма да дойде. Само българин може да работи с такова заплащане и отношение, без никакъв смисъл и развитие в 21 век. Това е, а то и работата ни е такава верно, едни и същи 5 статии се въртят най-малко 10г, сега например тази статия може ли да се нарече труд, който допринася за нещо и някого...........Но това е нашето племе
118
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виетнамците бяха полезни когато Виетнам беше в война,Те сега сирия е в война но нашите работодатели така и не можаха да ги привлекат като работници.Така че просто трябва да се следи за войни по света , и да привлечеш работниците им първи, под предлог че ги спасяващ от войната.Венесуела са наред въпреки че са свикнали на много по висок стандарт в момента там нещата не са наред там.А и държавите ни винаги са били в приятелски взаимоотношение така че може да закърпят положението временно
117
2
 
24
 
! Отговори
Заболя ме! преди 5 години
Тези луди ли са? Сега направих справка в уорлд дата банк. Така: ДжиДиПи на виетнам за 2017година е 223 милиарда долара, на българия за 2017та са 58 милиарда! Тоест близо 4 пъти повече от нас. Процент на хората живеещи под прага на бедността: Виетнам за 2016та само 9.8% а в България за 2016та са 23.4% !!!!. Продължителност на живот: За Виетнам са 76.2 години, за България са 74.6 години. Население: Виетнам 95.5 милиона, България сме 7 милиона, изчезващи.
116
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защо не пробват с работници от северна Корея,Тея не знаят какво е пари обикновено заплатите и ги взимат в продукти и услуги а и са като мравки.Могат да построят огромна сграда от метал за няколко часа.
115
3
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Европейско развитие на България, с виетнамци ?"Пътя на България за Европа, минава през Босфора" -- Ахмед Доган.Прав излезе еФенди.
114
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всичко това трябва да благодарим на всички, без изключение, политици на прехода! Те назначиха милионерите си и разбира се подбраха най-некадърните! Някои от тях вече не са между нас и други /весели вдовици/ се радват на парите им! Има и такива които оцеляха, но в последно време спряха да се отчитат където трябва и съвсем естествено са в затвора или избягаха и сега ги търсят! Тн бгработодатели, от алчност и бездарност не могат да управляват подарените им бизнеси и не искат да плащат както се п
113
0
 
18
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Избиха/исзелиха си народа и сега говорят глупости!Кой и за КАКВО ще се вдигне от Виетнм, че да дойде да работи в България?
112
1
 
11
 
! Отговори
до 117 преди 5 години
Това е за българските шивачки.За виетнамските шивачки безплатна квартира и храна и пътни и нас 2000 лева заплата.Защо така са решили работодателите ,трябва тях да ги питаш.
111
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо идваха от Украйна и Молдова и да дойдоха за 1 година после вече няма.Рибата се вмирисва винаги откъм главата. Работодателите като не струват...
110
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Квартирата в София, ако си сам и ползваш една стая е 200 лв. минимум. Карта за градският транспорт за 1 месец всички линии е 50 лв. ток, вода средно годишно на месец 100 лв. Шивачките са на минимална в България, което след удръжки прави 450 лв. Значи им остават на виетнамците едни 100 лв., които има да си харчат и на семействата си да пращат.
109
0
 
9
 
! Отговори
Зара преди 5 години
До МиленаСподелям напълно мнението! И аз бях свидел на това "икономическо чудо". Предполагам, че вече и метрото е завършено.
108
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако може повече виетнамки, че съм им голям фен!!!
107
0
 
48
 
! Отговори
Милена преди 5 години
Тези хора в студиото са застинали във времето...изобщо не знаят за какво говорят. Аз преподавам английски в Сайгон от 2 години. Виетнам не е това за което те си мислят. Информирайте се хора! Стандарта е далеч над нашия. Прекрасен народ, трудолюбив, усмихнат, упорит и честен.
106
1
 
45
 
! Отговори
джо преди 5 години
Типичен пример за поръчкова статия.Журналистите трябва да знаят, че Виетнамци могат да дойдат у нас на екскурзия ,но не и да работят, защото имат по-висок стандарт от нас. Миналата година имаше доста молдовци и украинци по морето, но тази едва ли ще опитат. Случайно контактувах с хора дошли на гурбет у нас и отзивите им не бяха много добри, просто очакванията им не бяха добре покрити материално, а човек можеш да го излъжеш веднъж.
105
0
 
9
 
! Отговори
Дракон преди 5 години
До В ЕвропаТока и газта там били по евтини, ами преборете се с Боко и компания да озапти кражбите при тока и да построят алтернативни маршрути за доставка на газ. Работниците какво са виновни за това? Ама вие "бизнесмените" винаги по линия нанай-ниското съпротивление.
104
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дракон, не знам как са го направили, но виетнамците са се помирили със САЩ и ония ги бухат с пари яко. Маса производства са изнесени във Виетнам, бай Хо взима много добри пари и да ги докараш тук е само в мокрите сънища на ония от КРИБ.
103
0
 
37
 
! Отговори
Дракон преди 5 години
Преди години помогнах на една виетнамка да намери подслон в София - пътуваше по някаква обменна програма. От тогава сме приятели във ФБ. Ако се съди по снимките, това е толкова красива страна... Не знам колко бедни са били, но днес държавата им изглежда страхотно и средната класа вероятно взима повече оттук... Идеята, че ще докараме техните бедни да работят у нас за без пари си е умряла по начало... Може би Индия е по-перспективна дестинация, но индийци и сега си имаме доволно много.
102
0
 
20
 
! Отговори
до 104 преди 5 години
с 1000 долара нашите работодатели не могат да ги привлекат ,те могат да си ги изкарват в родината си , така че ще трябва да се бръкнат повече .Не знам дали нашите работодатели ще наемат виетнамци, дори ме съмнява че могат да го направят , но Германия и Англия могат да го направят. Единствено казвам каква е минималната сума която ще им струва един такъв служител да бъде нает , а и има и много документи покрай тях защото не е от ЕС.
101
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че има ли някой тук чак толкова наивен, че да вярва, че виетнамците са се запрепъвали да идват насам? Това е елементарна демагогия, която обижда естественият разум на хората. Не идва никой от Виетнам. За виетнамците Китай е по-близо и като място, и като манталитет на хората, а възнагражденията са по-високи. Що да чинят на това забравено от Бога място?