Емигрираме на Запад, а същевременно внасяме работници от Виетнам!

Виетнамците ще заемат работни места, които българите не искат
Обновена: 13 фев 2019 10:53 | 13 фев 2019 10:50,
164

През 2019 година Виетнам цели да изпрати 120 000 виетнамци на работа в чужбина, насочвайки се към пазари като Япония, Южна Корея, Тайван, Румъния и България. У нас може да дойдат около 50 хиляди души, които да работят в строителството, шивашката и текстилната промишленост, високотехнологичното селско стопанство и медицинското обслужване. Наред с традиционните пазари, стотици хиляди работни места са достъпни за виетнамците в Европа благодарение на споразумения за сътрудничество в областта на труда, подписани в края на 2018 година.
 
Икономистът Стоян Панчев коментира в студиото на "България сутрин", че след като българските работници заминават да работят в страни от Западна Европа, то е нормално да се наложи и у нас да се внася работна сила и то при ясния недостиг на кадри в много сфери на бизнеса.
Още по темата

По думите му евентуалните виетнамски работници, ако им е изгодно и дойдат у нас, ще заемат работни места, които българи не желаят.

"Социалната държава донася този ефект. Когато имаш възможност да не работиш и все пак да оцеляваш, ти можеш да направиш избора - не на тази работа ми е твърде ниска заплатата и съответно мога да използвам социалната си държава, за да преживявам", обясни Стоян Панчев пред Bulgaria ON AIR.

Икономистът обаче се съгласи с експерта от КНСБ Любослав Костов, че евентуалната внесена работна ръка от Изтока ще бъде нискоквалифицирана и ще става въпрос по-скоро за сезонни работници.

Костов обаче беше категоричен, че идването на виетнамците в България ще представлява социален дъмпинг спрямо българските работници.

"За българския бизнес това е добре дошло. Ако ще идват тези хора, те трябва да са на същите заплати като българските или да не се подбива българският пазар на труда, защото постоянно казваме, че няма хора, но нищо не правим, за да задържим нашите хора тук", категоричен беше представителят на КНСБ.

Любослав Костов допълни, че страната ни трябва вместо да вкарва евтина работна ръка от различни страни, да работи за повишаването на доходите у нас, което така или иначе трябва да стане, за да приемем еврото и за да задържаме качествените специалисти у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
2
 
! Отговори
до 86 преди 5 години
Я-я яяя много интересно.... в края на крайщата най-много Боче да изтегли 10-милиарда и да оправи положението...
79
0
 
2
 
! Отговори
до 84 преди 5 години
Прав си --ако се смята че бяха по нелегалния внос--явно не ги беше страх толкова много--гледал съм как се караха и биеха с кубинците на тумби защото онези бяха по-комунистически възпитани и не ги понасяха--направо имаше масови бойща ,та търгаши си бяха и се опитваха да печелят...находчиви са като китайците..
78
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре виетнамци, отколкото камилари.
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНТИ------------------------Явно си млад и не помниш,че по това време беше пълно с виетнамци.Които много бързо усвоиха мошенгиите.
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще го търсите времето на бай Тошо, но нЕма да го намерите !Намери го времето на Бай Тошо поне ти. Като за начало си спри нета, тогава интернет нямаше.
75
0
 
15
 
! Отговори
Оооо -стари приятели преди 5 години
Работил съм с виетнамци преди да си тръгнат 90 г в два от най големите тогава заводи в Бг--хората си работеха ,но българските работници бяха по-добри--- просто сега работодателите по най-нагъл начин искат щом си отишъл при него на работа да те превърне в героя на Чаплин от филма ,,Модерни времена,,---гледайте го задължително--аз *** в ръцете на мераклия за бързо забогатяване не ставам ! Пари не дават искат глава да не вдигаш и да си много функцшонален--тая няма да стане и здравето е важно !
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До българинТам може и да е зле, ама защо да дойдат тук като могат да идат в Германия или поне в Полша?
73
0
 
8
 
! Отговори
ББ преди 5 години
ЩЕ ВИДИТЕ ВИЕТНАМЦИ ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам как е в Чески Крумлов, но в Прага почти единствените денонощни магазини са на виетнамци. То даже си е част от културата вече - "отивам при виетнамците", както ние казваме "отивам до денонощния". Не ги мързи изобщо.
71
11
 
1
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Ще го търсите времето на бай Тошо, но нЕма да го намерите !
70
1
 
20
 
! Отговори
стабилна мизерия преди 5 години
Вече сме под 7млн., след 10 години сигурно под 6 или най-много 5.За 40 години без война двойно намаляло населението ни, за да се се обслужват нечии интереси.Народът е по-важен от неспособни бизнесмени, искащи хора в 21 век да бъдат роби.Повишаването на стандарта на живот води до увеличаване на потреблението оттам се стимулира икономиката.Мизерията произвежда мизерия, не просперитет.
69
5
 
8
 
! Отговори
до 64 преди 5 години
Не знам как е било през 80-те, но миналата година наех двама виетнамци за ремонт вкъщи и съм страшно доволен от тях. Бяха изключително точни и прецизни, изпълниха всичко както бяха обещали, в сроковете, които бяха казали и взеха напълно прилични пари. На обяд ядяха по кофичка кисело мляко, през останалото време работиха. Нито съм им правил кафета, нито са пушили цигари, нито са изчезвали без причина, както става с други майстори.
68
0
 
27
 
! Отговори
Валери преди 5 години
Някои чугунени тикви живеят още в миналия век когато Виетнам беше изостанала страна. Сега са една от най бързо развиващите се икономики в света. Назначените бизнесмени да спрат дрогата и алкохола, че съвсем им изветряха тиквите. Само с ядене и пиене не става бизнес, трябва и акъл.
67
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Социалната държава?Ха ха ха ха ха ха ха...
66
1
 
8
 
! Отговори
Оооо -стари приятели преди 5 години
Ще работят в ,, паркове и градини ,, до няколко месеца ще изчезнат всички скитащи се кучета и котки ,а след това и домашните--битбулите им са десерта ...така беше като бяха тука преди 30 г--кокошките ги варяха с перата !
65
1
 
8
 
! Отговори
А СТИГА БЕ преди 5 години
Китай им е по-близо и с по-висока заплата . Ами нека дойдат щом са наивни , . . . или е заради безплатното и в изобилие месо по улиците ни . ЯВНО !
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На запад емигрират два типа хора: едните са такива, които така или иначе за нищо не стават и втори тип: за жалост кадърни хора, които веднага намират реализация. Първите лесно ще ги заменим с виетнамци, даже би било по-добре, защото те поне са трудолюбиви и изпълнителни. Вторите обаче са серизният проблем и трябва да се търсят механизми да бъдат задържани. Такива хора се търсят навсякъде и ние нямаме шанс срещи Германия или Франция например...
63
0
 
13
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Чуждите работници НЕ НОСЯТ ПЕЧАЛБА, защото те пренасят потреблението си в собствените си държави! Чорбаджията може по този начин да си осигури някой, който да му произведе стоката, но проблемът му къде и на кого ще я продаде си остава! Чуждите работници са късогледо решение на проблема!
62
7
 
1
 
! Отговори
АЛО, УШАНКА преди 5 години
А ПОСМАЛИ МАЛКО! ТОЛКОЗ СА НАПРЕД , КОЛКОТО И КИТАЙЦИТЕ- НА КУПИЧКА ОРИЗ1
61
1
 
15
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
леле каква излишна статия... погледнете къде се намира Виетнам, къде ние... те са с 30 години преди нас... защо лъжете хората, че виетнамци ще идват... в азия в момента тази страна е в истински подем - вижте колко им са заплатите - 4 пъти колкото у нас... ДРАСКАЧИ УЛАВИ...