Милионите от Венецуела към сметките на адвокат

Живее в различни държави, в момента не е у нас, съобщи Сотир Цацаров
Обновена: 13 фев 2019 14:39 | 13 фев 2019 12:50, Веселина Йорданова
174
Милионите от Венецуела към сметките на адвокат
Снимка: Reuters, архив

Титулярът на сметките, по които са превеждани милиони евро от Венецуела, има няколко гражданства, освен българско. Живее и в различни държави и в момента не е на наша територия. Това съобщиха главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ДАНС Димитър Георгиев пред журналисти в МС.

Разследването, по което си сътрудничим със САЩ, бе обсъдено на среща при премиера Бойко Борисов, в която участва и американският посланик у нас Ерик Рубин.

Информацията по случая е получена от САЩ както по дипломатически, така и по оперативен път - за парични преводи, извършвани от Държавната петролна компания на Венецуела по доверителна сметка в банка в България. Титулярът й е регистриран и като адвокат, а към сметката има подсметки уж на негови клиенти, по които са постъпвали преводите от Венецуела.

След това са били извършвани други преводи, чрез които част от средствата са изнесени в други страни.

Основанията са различни и в повечето случаи не са действителни – подкрепа и финансиране на венецуелска спортна федерация, закупуване на храни за Венецуела и т.н., обясни Цацаров.

Кога е била открита сметката, колко време е действала схемата и точно колко са преведените пари, от службите обаче не конкретизираха.

Главният прокурор уточни, че сметките са открити по редовен път в тази банка и подозренията не са свързани с нея. В конкретната банка в момента се извършва пълен мониторинг от страна на ДАНС. Шефът на ДАНС Димитър Георгиев съобщи, че е получено изключително съдействие от БНБ по случая. Ще се проверява и дали има подобни преводи от Венецуела чрез други банки у нас.

Още по темата
След като стане ясна пълната картина, прокуратурата ще прецени извършване на действия по наказателно производство за пране пари, посочи Цацаров.

По думите му са взети мерки остатъчните средства по тези сметки да бъдат поставени под контрол и да не се позволи прехвърлянето им от страната.

Според разследващите става дума за организиран канал за пране на пари. Когато изцяло бъдат проследени преводите, включително в последните седмици, ще стане ясно доколко той има връзка с политическата ситуация във Венецуела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ изнасят всяка година от България злато за 1 милиард долара чрез канадската подставена фирма Дънди Прешъс и плашата някакви смешни 1-2% комисионна на България.
87
2
 
7
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
От 50т пребиваващи бълг. граждани във Венецуела, 15-20т били в затвора! Аха, наркотиците и производните химии!
86
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1989 г. българските ВВС са получили и експлоатирали общо: 224 МиГ-21, 90 МиГ-23, 4 МиГ-25, 22 МиГ-29, 23 Су-22, 31 Су-25, 44 Ми-24, 18 Ми-8s всичко 460 машини. Всичко това доставено от Москва на заводски цени.
85
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До89. Каква подигравка бе. СССР ни взимаше житото, млекото, виното, всичко на цени КАКВИТО МОСКВА КАЖЕ ./ 1944 - 1989Г./
84
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Брюксел конфискуваха по нареждане на САЩ 4.5 милиарда долара от сметка на правителството на Венецуеал предназначени за закупуване на храни, лекаства, медикаменти и средства за производство. А в същото време САЩ карат а камиони към Венецуела чували с ГМО пшеница - хуманитарна помощ. Истинска подигравка.
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реалноста е Вождът,пардон екс президентът набирал доброволци да громят *** от "североиСток"
82
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англия конфискува златотото на Венецуела.
81
5
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
за парични преводи у нас ми звучи измишлиотина но ако някой може да каже колко злато и други национални ценности са вече изнесени в русия за да се покрие като гаранция държавния дълг към москва или към китай ?
80
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сащ не са майка Тереза имат си свойте кусури ... ама спрямо една *** на североисток са 100 пъти за предпочитане най малкото неса ни на главата
79
10
 
10
 
! Отговори
гост преди 5 години
от кога станахме щат на сащ с тия дупелизци така ще е иска им се да прилапат чужди парички ей така
78
5
 
8
 
! Отговори
odpo преди 5 години
хахахаахахаха путин ще се занимава с тази *** Гебрев, шегаджии!!! Руснака може и да е извършителя, но поръчителя е Българин! Тук не говорим за геополитика а за чисто криминално деяние (поръчение)! Замесени са финансови интереси, говорим за трафик на оръжия ахахахахах Леле какви лекомислени човечета сте :D :D :D Aма какво да очаква човек от хора не вярващи в Дядо Коледа, защото било приказка, ама вярват че имало бог... Аз пък вярвам в Велигденското зайче хахаха
77
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
комунистите по цял свят са едни и същи крадци тая схема вече сме я гледали от 1989 ...
76
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА ти явно се доверяваш на методите на САЩ които избиват милиони цивилни както направиха в Ирак, а и в България избиха някоколко хиляди цивилни в София.
75
5
 
5
 
! Отговори
odpo преди 5 години
Търси се пушечно месо с инициали Ц.Ц. с 2 или повече гражданства, та да отърве горкия ни Цветан Цветанов от кашата където е забъркал! Я да видим как ще я потулят тази издънка!
74
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сметката на САЩ няма да излезе. Страните от ОПЕК намаляват добива, цените на петрола растат. Ще продължават да растат и ще ударят американския потребител.За вчера имаше обявен голям протестен митинг на Гуайдо. Ни се чува, ни се виждат кадри по никои медии. Къде му е подкрепата? Няколко тона с биодобавки за бременни и хранителни добавки за деца стоят на границата. Кой е опрял до биодобавки?
73
8
 
10
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
бсп се разпуска като терористично бандитска организация Имуществото и се секвестира 300 виши олигатси оплетени най вече с нея но и с другите заминават на въжето или в сибир само с дрехите на гърба си Зверсла чиска в Герб и другите ...едно 4000 червени бок,лука са проблема ... И минаваме Гърция по стандарт и 99% от русофилията ще изчезне Требеси Бг Пиночет колкото по скоро САЩ го осъзнаят толкова по добте за всички
72
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Българските" служби трябва да спрат да получават пари от българския бюджет, нека им плаща Русия държавата на която служат от 73 години насам.
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Путин защо сипа пестициди с нивичок в салатата на Гебрев, а?
70
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МдаЯсно е че ти се доверяваш единствено на руските методи и по точно на полоний 210 и Новичок.
69
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво незаконно има да се получват пари по сметка?