САЩ ще направят всичко, за да спрат "Северен поток-2"

Помпео: Газопроводът насочва пари към Русия и вреди на Европа
13 фев 2019 07:48, Елка Василева
138
САЩ ще направят всичко, за да спрат "Северен поток-2"
Снимка: Reuters

Съединените щати ще направят всичко по силите си, за да спрат проекта за газопровод между Русия и Германия "Северен поток-2", обяви американският държавен секретар Майк Помпео, цитиран от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че Помпео е подчертал с това изказване нежеланието на Вашингтон за компромис по въпроса на фона на дадената от Берлин заявка за сближаване. По-рано вчера Германия обеща да започне да внася през следващите години втечнен природен газ от САЩ, като изгради съответната инфраструктура.

Газопроводът "Северен поток-2", чието строителство започна миналата година, "насочва пари" към Русия и едновременно с това вреди на Европа, заяви Помпео на съвместна пресконференция във Варшава с полския министър на външните работи Яцек Чапутович.

Още по темата

Държавният секретар на САЩ призна, че проектът "определено съдържа търговски аспект", но в същото време предупреди, че той крие и "огромен риск за сигурността".

"Мисля, че (американският) президент (Доналд) Тръмп бе много ясен по въпроса, че Съединените щати ще направят всичко, което зависи от тях, европейската сигурност да бъде на първи план, що се отнася до енергийните решения", каза Помпео, попитан дали Вашингтон обмисля санкции срещу "Северен поток-2".

Трасето на бъдещия газопровод, който е предвидено да удвои капацитета на първия "Северен поток", ще минава от балтийското крайбрежие на Русия до Германия. Проектът е поддържан с условия от Франция, но критикуван остро от Полша и балтийските републики, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

"Ние споделяме гледната точка, че проектът "Северен поток-2" не служи на енергийната сигурност на Европа, смятаме го за неудачен и дори за вреден проект за енергийната сигурност на континента", каза полският външен министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия внася горе-долу поравно газ от Норвегия, Холандия и зРусия, т.е. от 70-те години насам е "енергийно зависима" от Русия. Колко по-зависима ще стане със СП2? Особено след като добива на газ на другите намалява, а германците ще си закрият ядрените централи и тецовете.Трябва им сигурен втори източник, само на веи не става.Затова и промениха онзи ден газовата директива.Така че, сори Помпео.
121
1
 
11
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Значи проблемите със самолета на Меркел на път за Аржентина не са били случайни.
120
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А коя държава пречи на развитието на цивилизацията а. Ами Ам....а
119
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-н Помпео, остават 17 км до Германия. Побързайте.
118
6
 
11
 
! Отговори
Dnes. bg преди 5 години
На ли знаете че така си пишем статиите че да ви НАСТРОЙВАМЕ. Ние сме със СССР.
117
4
 
48
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
За САЩ ако може да спре въобще живота на планетата ще е най-добре. Само че тя, планетата и ресурсите й не са тяхно притежание!
116
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Съединените щати ще направят всичко по силите си, за да спрат проекта за газопровод между Русия и Германия "Северен поток-2", обяви американският държавен секретар Майк Помпео"Ей, нагъл американски цъpвyлe, не се меси във вътрешните работи на Германия! Егати наглото и противно племе сте!
115
3
 
42
 
! Отговори
До Анонимен 107 преди 5 години
Абе друго си е демократична Англия. Подкрепяше ни срещу турците ,след това ни подкрепи и на Берлинският договор,подкрепи ни когато ни отрязаха излаза на Бяло море ,по време на Втората световна Чърчил искаше да изравни София със земята и да садят там картофи,/интересно кой му попречи на тези планове 2/, след войната кой настояваше България да бъде орязана ощи и и наложи жестоки контрабуции та плащахме на гърците до 80 те години. Та друго си е демокрацията ,особено английската
114
34
 
4
 
! Отговори
Моше-Йерусалим преди 5 години
И как ще си намерият майстора.Като тяхната система е перфектна!Кой ще ги победи кекавата Ефропа ли или пияната Русия или па още по-малко крадливият Китай.Как?!
113
5
 
1
 
! Отговори
JJIVANOV WARNING преди 5 години
В Момента охраната на НАШИЯ РЕЗЕРВАТ за хора и приятели проучва недопустимо изгаряне на милиарди кубически метри безценен за бъдещето газ .От бъдещето предупреждават че този газ е ОСНОВЕН РЕЗЕРВ за ХРАНА НА БЪДЕЩАТА НАША ЧОВЕШКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ/очаква се срив на климата/Следят се всички сондажи за добив в СЕверно Море и северно от РУСИЯ/МОсква И НОРВЕГИЯ>
112
46
 
7
 
! Отговори
BG Democracy преди 5 години
Браво на САЩ! Не ни трябва руска газ! Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията!
111
23
 
6
 
! Отговори
ДАНО ! преди 5 години
ДАНО !
110
4
 
35
 
! Отговори
джо преди 5 години
До АНОНИМЕН 106 и 107.Не пишете глупости а прочетете няколко пъти статията за да разберете. Като цяло в нея се подчертава , че Европа няма право на самостоятелни решения ,това какво е? Откога Тръмп стана по загрижен за нас?
109
3
 
30
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Със скоростта на F-16V Block-70 - напред към светлото евроатлантическо бъдеще.
108
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"""По дяволите, в Украйна наляхме четири и половина милиарда долара!" Това са думите на помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд в интервю за американска телевизия. Един от проблемите които създадоха американците е, че се създадоха Украинско-Американски газови дружества използвайки демокрацията като прикритие, чиято цел беше контролирането на газовият транспорт през Украйна за Европа."
107
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излизане от НАТО и ЕС и съюз с Русия. Ако им предоставим територия за военни бази и за сухопътен коридор до Бондстийл в Сърбия сигурността ни е гарантирана на 100%, и плюс това ще ни залеят с газ и нефт, бензиа, тока, парното, топлата вода ще струват стотинка, а ако отворят пазарите си безработицата ще падне и заплатите веднага ще скочат. С ЕС и НАТО само мизерия видяхме.
106
4
 
47
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Дойде в Европа да реве за пари. Купувайте нашия газ с 200 долара по-скъпо шот е демократичен!
105
3
 
38
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
САЩ няма да успеят за всичко да диктуват на Европа. Четвърти райх няма да има!
104
15
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Стига сте лъгали, България никога не е била американска колония, а винаги немско-руска."от 1990 до сега какво въоржение е закупила България? Рамково споразумение с Мерцедес Като Джиповете им се провалиха в Афганистан и спешно трябваше да се купуват Хамъри, 60 бронирани еврейски джипа за воената полицияОстаналото е от САЩ основно комуникационно оборудване(Ще кажете Пилатус, Пантери и Спартани но САЩ просто леки класове оръжие не произвежда) а сега F-16V завода още не е построен
103
2
 
51
 
! Отговори
V преди 5 години
Помпео, кажи си го директно бате, стига увърта: "Газопроводът насочва пари към Русия, не към сащ и това ни вреди".