Столтенберг: НАТО иска да избегне оръжейна надпревара с Русия

Нашият отговор ще бъде единен, заяви генералният секретар
13 фев 2019 20:55, Красимир Ангелов
28
Столтенберг: НАТО иска да избегне оръжейна надпревара с Русия
Снимка: БТА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че алиансът проучва различни варианти как да подходи към нарушенията, които смята, че е извършила Русия на важен ракетен договор, но иска да избегне надпревара във въоръженията, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
На 2 февруари САЩ започнаха шестмесечен процес на излизане от договора за ракетите със среден обсег от 1987 г., настоявайки, че Русия нарушава споразумението с нова ракетна система. Москва отрича въоръжението да противоречи на договора и казва, че също ще напусне споразумението.

"Това е много сериозно. Ние няма да бързаме", каза Столтенберг в централата на НАТО в Брюксел, където министрите на отбраната от алианса обсъждат какво да правят, ако страните излязат от договора.

"Нашият отговор ще бъде единен", заяви генералният секретар. "Той ще бъде премерен и отбранителен, защото не искаме нова оръжейна надпревара. И нямаме никакво намерение да разполагаме нови ядрени оръжейни системи с наземно базиране в Европа" каза Столтенберг.

Той заяви, че НАТО има "широк кръг от варианти, конвенционални и други", но отказа да ги посочи, предупреждавайки, че всякакви спекулации само биха засилили несигурността.

Същевременно германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен не изключва възможността за разполагане на нови ядрени оръжия в Европа в отговор на заплахата от руски ракети, отбелязва ДПА.

"Тъй като сме в началото на обсъждането, е важно да не започваме да създаваме йерархии или да излизаме с индивидуални становища, а наистина да оставим всички възможности на масата", каза тя преди министерската среща в Брюксел.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ЕДИНСТВЕННО ВОЕННАТА НАДПРЕВАРА С РУСИЯ ,КРЕПИ ИКОНОМИКАТА НА САЩ -СРАВНИТЕЛНО НЕУВАЖАЕМИ СТОЛТЕН-БЪРГЪР !!!!!!!!!!
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО не иска ли я питайте фашистите от вишеградската четворка от 10 години без никаква провокация се готвят за война с Русия и в нарушение на всички правила на ЕС като им се отказа да правят европейски ракетен щит си купиха американски и сега там има и над 10 000 американска армия и това какво е стремеж към мир ли.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Министрите на отбраната обсъждали какво да правят, ако излязат от договора?"Нашият отговор ще бъде единен".Никой не се съмнява, че единно и солидарно ще изпълнят заповедта на Пиндостан.Смеят ли да не се подчинят?Имали "широк кръг от варианти, конвенционални и други". Не се изключвала възможността за разполагане на нови ядрени оръжия в Европа.РФ също има широк кръг от варианти, конвенционални и други.Не се изключва възможността страните, разположили нови ядрени оръжия, да станат мишени.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сега го ударихте на молби като видяхте сопата.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Късно е чадо, когато руснаците ви предлагаха същото се правихте на отворени, сега ще го.... УХАТЕ.
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тия стават и лягат с Русия, а иначе пропагандата и разправя че руснаците масово умират от глад. 93239
14
2
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
НАТО направи Русия по-силна със своята необуздана експанзия. Така е, всяко зло- за добро.
13
1
 
16
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
Ама вие вече я загубихте тая надпревара . Хиперзвуковият Авангард ви направи смешни . Продължавайте да си увеличавате базите по света и да ги поддържате! Евтино ще ви излезе.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО вместо да се заяжда с Русия ,да вземе мерки срещу Китай които се въоражават с всякакви видове ракети включително и свръх звукови!Нищо ,че Китсй не е страна по никой международен договор за ограничение на ракети и ядрено оръжие!Един голям пропуск на САЩ и СССР преди 30-40год.,когато преговаряха по тези въпроси!Иначе ще излезе ,,двама се карат, трети печели"!
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ги гледам какви са нещастни третополови ум не ми го побира защо се набутахме там.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом са наполовин в Европа и забранили на тяхната Европа да произвеждат конкуренти модели,както казват да няма необходимото въоръжение да купуват от тях противниците да се изравнят.каквото имат едните такова имат и другите на добри цени без големи транспортни разходи поради близост както за използване така за желаещи за ползване,какъв им е проблема те са НАТО,а не Пентагона с някакви догонващи разработки,все пак това са нови развиващи се технологии,на това се държии развитието и те държат на това
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като сравня риториката на шефа на НАТО преди анонса на Путин за новите оръжия и сега ми се струва, че на господина му трябват памперси
8
2
 
15
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Ами да разполагат американски ядрени оръжия в Европа,Тръмп точно това иска-всичкото да е набъкано в Европа,та гарантирано да не оцелее!Европейците са ***,хал хабер си нямат какво ще стане тогава...Ама щом им се умира за Америка-моля!
7
23
 
4
 
! Отговори
Гено преди 5 години
Как да я оглозгат Русия като тя си е и без това оглозгана , винаги е била бедна.За това другарката Нинова изпрати сина си в САЩ!!!
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Столтенберг: НАТО иска да избегне оръжейна надпревара с Русия"Е хайде напънете се де! Тамън 2% от бюджета ша са ни в излишък Ще има и за пенсионери и за магистрали... Да ама....
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той искаЛ да избегне оръжейна надпревара. А истината е, че и да се съдерат за не напрягат - НЕ могат.Ако можеха нямаше и да се замислят.
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А значи сега Русия като се съвзе и ви изпреварва искате да го избегнете, ама Путин колко пъти ви повтаря недей те, не ни принуждаватайте, ограждат я отвсякъде , ами ако руснаците нямаха оръжието което имат до сега да сте ги оглозгали до кокал.
3
1
 
17
 
! Отговори
САЩ=ИД=Ал Кайда преди 5 години
НАТО ,ИД ,Ал акйда всички са терористи и една гнусна ръчичка ги храни....НАТОвец и терорист е едно и също
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Столтенберг: НАТО иска да избегне оръжейна надпревара с Русия"Тези в натовското командване яко са зациклили. Мога изкарам към 30 еднакви изказвания от Расмусен до Столтенберг простиращи се в период от 6 години насам.
1
2
 
10
 
! Отговори
Кой цапа преди 5 години
Хубавият евроатлантик знете кой е ..................