"Инвестбанк" не е нарушила закона по случая с парите от Венецуела

"Средствата по доверителната сметка са постъпили по правилата"
Обновена: 14 фев 2019 21:08 | 14 фев 2019 21:08, Екип на Investor.bg
11
"Инвестбанк" не е нарушила закона по случая с парите от Венецуела
Снимка: архив, Ройтерс

"Инвестбанк" отрече да е нарушила закона и да носи отговорност за възможни нередности с паричните преводи, които неин клиент е получил от Венецуела и които са обект на разследване за пране на пари от страна на президента Николас Мадуро.

Още по темата
Припомняме, че вчера българската прокуратура е блокирала доверителна сметка в българска банка, в която адвокат с българско, но и други гражданства, е получавал милиони левове от Венецуела, и по-конкретно от държавната петролна компания PDVSA.

Разследване на финансовото разузнаване на ДАНС и американското финансово разузнаване са установили, че по сметката са постъпили стотици милиони евро от Венецуела. Макар че името на банката не бе споменато при официалното изявление по случая, според някои медийни твърдения става въпрос именно за "Инвестбанк".

В официално разпространеното днес изявление на кредитора се казва, че средствата по доверителната адвокатска сметка са постъпили у нас законно при изпълнение на всички регулаторни изисквания по Валутния закон, Закон за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), Закона за адвокатурата и спазване на международните санкции, както на ЕС, така и на OFAC (Администрацията на САЩ за контрол на чуждестранните активи - бел. ред.)".

Банката допълва, че няма и не е имала кореспондентски отношения с венецуелски банки и че единствено има разкрити такива в "многоуважавани международни банкови институции, през които се извършват разплащанията във валута за всички наши клиенти".

Тя посочва още, че входящите и изходящи преводи по въпросната доверителна сметка са обработвани от различни банки от ЕС и САЩ включително, без да има затруднения при тяхното изпълнение. Освен това банките кореспонденти са извършили "задължителна проверка по отношение на мерките срещу изпирането на пари и спазването на въведени международни санкции, както по отношение на държави, така и по отношение на лица от международни санкционни и забранителни списъци".

От "Инвестбанк" изрично посочват, че извършените входящи и изходящи трансфери са свързани основно с доставка на хранителни стоки за Венецуела, за които има и предоставени товарителнци. Освен това не са налични санкционни трансакции, свързани с PDVSA.

Продължението четете на Investor.bg


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е част от спирането на всички сметки по света на държавната петролна компания на Венецуела. Купували храни и лекарства, за да избегнат ембаргото.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Petja slavova sobstveniza na tasi bk milionerkata kak sabogatja interesno zvetelina borislavova zeza seksa milionerka bankerka kak se ssbogatjali v bg vs mutri mutresi koi gi proverava maduro putin ili tranp gotinia ot tosi zirk nischto nama da islese vs e ok 6
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак пълно с руски тролове, отврат.
Тоя сайт български ли е, или на Путин?!
8
2
 
1
 
! Отговори
Фалшива новина преди 1 месец
180 милиона не са стотици милиони ...
7
2
 
2
 
! Отговори
до 4 Наблюдаващ преди 1 месец
ДСБ са по зле и от ГЕРБ. Те са директно на заплата при Сорос. Трябва да покамима немска партия да ни управлява. От нашите освен наведени усвоители (крадци) нощо друго нестава.
6
3
 
9
 
! Отговори
Край преди 1 месец
Ако ги преведат в швейцарска банка - браво викат, тия швейцарци големи тарикати.
Ако ги преведат в българска банка - българчетата почват да се самобичуват и да се изкарват най-черните хора на света.
5
2
 
4
 
! Отговори
Червен милионер преди 1 месец
Че какво нередно има, все едно на мен БДЖ да ми преведе на моя сметка в Америка 100 милиона зелени гущери, къде е проблема?
4
11
 
3
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 1 месец
До Анонимен
№1 Прав си на половина. Никога за герп, но никога и за бсп. Само ДСБ! Там са хората които ще измъкнат България от блатото!
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и с КТБ всичка продължава да си е точно. Присъди няма, значи няма и плестъпление!
2
3
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 1 месец
Не е обикновена сделка доставянето на храна в Венесуела, това е сделка против интересите на САЩ , по лошо е то това някой милионер да си пере парите.Защото засяга възможностите до най големите залежи на петрол.
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво излиза ! Обикновенна търговска сделка която е трън в очите на САЩ твърдящи , че е кражба на пари и нашите наведени управляващи застанахана страната на САЩ срещу България ! Е, гласувайте пак за ГЕРБ антибългарска клика