Русия се изключва за ден от мрежата – какви са сценариите?

Какво ще се случи, ако страната наистина спре достъпа до интернет
14 фев 2019 09:10,
79
Русия се изключва за ден от мрежата – какви са сценариите?
Снимка: Pixabay

Какво ще се случи, ако Русия наистина реши да се изключи за един ден от глобалната мрежа? Информационен хаос в страната и извън нея, или лесно преодолима криза?

Според компютърни експерти е трудно да се предвидят последствията в подобен случай. Русия заяви, че има план да се изключи експериментално о тсветовната мрежа, за да разиграе сценарий за евентуална кибервойна и да тества независимата си мрежа РуНет.

Още по темата
Интернет представлява глобална система от свързани компютърни мрежи, по които пътува информацията. Точките, в които се свързват тези мрежи, са най-слабото звено и една от целите на Русия е тези точки, които обработват влизащата и съществуващата в страната информация, да са под неин контрол. Въпросните точки могат да се онагледят като подвижни мостове, които да се вдигат за външния трафик при евентуална заплаха. Те обаче могат да се вдигат и ако правителството реши да цензурира информацията, до която хората да имат достъп.
 
Инфраструктурата на интернет пък представлява гигантска система от подводни кабели, сателити и друга технология, която кръстосва целия свят и често игнорира напълно държавните граници. Различните държави често опитват да му наложат известни регулации, а през годините не липсват и опити той да бъде спрян напълно.

Един от последните примери е например в република Конго, чието правителство спря интернета в цялата страна по време на президентските избори в страната миналия месец. Според експерти – в по-неразвитите държави, в които интернет доставчиците са малко, подобно спиране е по-възможно. Миналата година например Мавритания остана за два дни без интернет, след като кораб прекъсна подводен оптичен кабел.
 
Там, където има по-голяма диверсификация, обаче, задачата се усложнява. На бившия президент Хосни Мубарак, например, му отне няколко дни, за да успее да спре интернета в Египет по време на арабската пролет от 2011-а година. Наскоро Русия също обяви, че планира за кратко да изключи напълно страната от световната мрежа, като част от експеримент, който да тества кибератака.
 
Пред Дарик системният администратор Благовест Петров заяви, че подобен експеримент може да доведе до срив на критични системи.
 
"Предполагам, че ще има последствия. Те ще бъдат за гражданите, за фирмите. Надявам се да не се повредят много критични системи, защото има болнични системи, които също зависят от глобалната мрежа“, каза Петров.

Възможен е срив и на сайтове, които се намират извън Русия.
 
"Много трасета минават през Русия и това може да се отрази на световния интернет трафик. Трасетата между Европа и Австралия, ако минават през Русия, това означава, че част от интернета ще бъде буквално счупен за известно време. Ако няма алтернативни маршрути и ако не изработят толкова добре такива, които могат да прехвърлят трафика автоматично", допълни специалистът.
 
До момента единствената обявена дата, до която се предполага, че Русия ще проведе експеримента, е 1 април.
 
Засега няма конкретна информация от руската страна как точно ще се осъществи въпросното изключване от световната мрежа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
21
 
16
 
! Отговори
хаха преди 5 години
Да се изключат най добре и да не чуваме повече за ушанките по хубава новина не може да има ...
19
14
 
19
 
! Отговори
wqw преди 5 години
един ден без руснаци в DOTA. Чудесно!
18
15
 
15
 
! Отговори
Унуфри преди 5 години
Ако се създаде антгивирусна програма, която блокира всичко "намирисващо" на чебуРашка, света ще стане по добро място.
17
4
 
13
 
! Отговори
re преди 5 години
Тази статия с гугъл транслейт ли е писана?Интернет щял да бъде счупен?Ку-ку!
16
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се пробват и алтернативи, колкото и безпереспективно да изглежда. Нужно е да има алтернатива, за да не се заробва целия свят под мотото, че е свободен.
15
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За козяшките надничари под мен - това се нарича независимост. Дума, която я няма във вашия речник.
14
6
 
22
 
! Отговори
ДА СИ СПОМНИМ преди 5 години
Кибер атаката срещу иранските заводи за обогатяване, Американски/еврейски вирус разрушаваше центрофугите. После се пускат ФАКЕ НЮЗ, че имали кибер атаки от руснаци...С други думи КРАДЕЦА вика ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА
13
7
 
29
 
! Отговори
РУСИЯ СЕ ГОТВИ преди 5 години
за ситуация, когато могат да изключат американците интернета на тяхна територия. Създават огледални сървери, за не блокира икономиката на страната. Така както САЩ спряха да продават програмно осигуряване и обновления за тях. И се налага да създават собствени операционни системи, които да не бъдат със шпионски модули в биоса. За правителствените учреждения вече е приета целева програма за изключване на американското програмно осигуряване. КИБЕР ВОЙНАТА се води, но е започната от САЩ.
12
22
 
16
 
! Отговори
Напутинка преди 5 години
такава простотия само руснак може да направи. И за къв *** ще го спират? да си мерят пишшките с америка ли? *** комплексарите
11
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предупреждавайки хората, че изключваш нета за един ден е нищо. Всеки ще си направи планове как да издържи 24 часа и това не е никакъв тест. Реален тест няма освен ако не се наложи наистина да използваш вътрешната си мрежа, демек война, но днешните хора не са свикнали без удобствата на нета и ще им се стъжни животеца за отрицателно време. Руснаците само дрънкат и никакви тестове няма да правят след като са абсолютно безмислени.
10
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама те имат ли интернет аз мислех че бягат от русия заради интернета
9
5
 
31
 
! Отговори
ГУГЪЛ, ТУИТЪР преди 5 години
и ФАСЕБУК въобще нямаха шанс да се развият без подкрепата на правителството на САЩ и в частност ЦРУ. ЦЕЛ - КОНТРОЛ и то тотален на обществото и манипулиране на хората. Така както Пентагона бе СПОНСОР на много филми в Холивуд, пропагандиращи РАМБО и СИЕ, така и приказките за самотните гении, станали милиардери са приказки за наивници
8
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Руснаците спрат достъпа до и от чуждестранни сървъри към такива в Русия и започнат да използват вътрешната си мрежа, транзакции на територията на Русия (вътрешни) няма да пострадат, но всички външни ще пострадат и много от тях ще имат влияние (може би голямо) върху вътрешните като например интернационални банкови преводи и транзакции, сателитна телевизия, международни разговори в интернет и чрез мобилните оператори - тоест едно изключване ще им разкаже игричката дори и за един ден...
7
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако им спрат интернета живота на руснака пак ще остане да се върти около алкохола. Поне сега могат да гледат нормален живот на картинки, без интернет ще им остане само мизерията.
6
8
 
33
 
! Отговори
САЩ АГРЕСОР В НЕТА преди 5 години
се държи както феодал с васали. Не желаят да глобализират ИНТЕРНЕТ, а искат както и досега целия тарфик да минава през американски сървери. Те да контролират УЖ независимите домейни. Локалните връзки примерно между БЪЛГАРИЯ и ГЪРЦИЯ трябва да минават през УСА сървери на американска територия. БЕЗУМИЕ! НЕ, добре обмислена стратегия да могат да изключат дадена страна или регион. 2 - да контролират трафика - разбирай подслушването. Затова КИТАЙ отдавна си направи отделен сегмент без САЩ. РУСИЯ сега
5
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо да им го спират нацяло и да връщат Правда да ги убеди че на запад е лошо, ама и границите трябва са затворят да не бягат от хубавото че жая се изнесоха
4
17
 
16
 
! Отговори
комунизъм=глад преди 5 години
Православните монголоиди ще се включат в интернета на другаря Ким. Там ще дърпат мп3ки с революционни песни и филми без субтитри.
3
13
 
32
 
! Отговори
zeus преди 5 години
А какво ще стане ако нашето правителство спре да краде за ден, а ако САЩ за ден спрат да се месят в политиката на други държави, ако добитото от Дънди злато за ден остане при нас? Поредната статия с пошла пропаганда, преписана отнякъде.
2
15
 
31
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Интернет е американски проект, целящ да държи хората под постоянен медиен диктат. Защо като търсиш в гугъл каквото и да е за Русия, първите сто резултата са от американски, английски и украински медии. Руските новинарски агенции, китайски и т.н. или не излизат въобще или излизат след десета страница.
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми баце, аз имм вщдве аверчвта във vent от Русия и не колко в Discord. Малко Сад, маша го преживея.