Трябват ли й на Русия военни бази в Либия, до южните "меки части" на Европа?

Няма ли негативите и разноските обаче да натежат повече от плюсовете?
14 фев 2019 21:30, Елка Василева
69
Трябват ли й на Русия военни бази в Либия, до южните "меки части" на Европа?
Снимка: архив, Reuters

Генерал Томас Уолдхозър, началник на Африканското командване на Въоръжените сили на САЩ (АФРИКОМ), обвини тези дни Русия, че се стреми да засили присъствието си в Либия. Москва развива отношения едновременно и с Файез Сарадж, оглавяващ подкрепяния от ООН Президентски съвет, и с главнокомандващия Либийската национална армия Халифа Хафтар, каза генералът и предупреди страните от НАТО за риска Русия да доближи южните граници на Европа.

Подобни изявления се правят със завидно постоянство и отдавна вече не носят нищо ново. От време на време в унисон с тях говорят и някои руски горещи глави, склонни към прости решения в стил кавалерийска атака и саблена сеч. Хора, искрено вярващи, че трябва да създадем в Либия руска военна база, както направихме преди време в Сирия. Според тях изпращането на руски войски в Либия ще спомогне да се сложи ред в страната, ще гарантира на либийците сигурност, а на Русия - "безвъзвратно и окончателно" завръщане на либийския оръжеен пазар и в петролногазовия сектор, пише Равил Мустафин, "Независимая газета".

На пръв поглед идеята за руска военна база в Либия изглежда доста примамлива. Защо пък да не си направим база близо до южните "меки части" на Европа, колкото да поохладим натовския плам, с който алиансът се промъкна досами западните граници на Русия? И кой би възразил, ако си възстановим загубите в размер на 10 милиарда долара, претърпени заради агресията срещу Либия през 2011 г.?

Но дали нещата наистина са толкова прости, няма ли негативите и разноските по създаване на базата да натежат повече от всички възможни, но не и безспорни плюсове?

Първо, няма начин да стане като в Сирия. Там влязохме по молба на мразеното от мнозина, но съвсем законно правителство на Башар Асад. В Либия няма нито централно правителство, нито единна държава.

Страната е фрагментирана. На територията на бивша Либия цари многовластие, сиреч на практика пълна липса на власт. Някои военнополитически групировки, поели контрола над доста обширни области, дори успели да сложат някакъв ред тук-таме или просто подкрепяни от ООН, полагат усилия да поддържат приятелство с нас - вярно са преценили видимо нарасналото през сирийската епопея влияние на Москва. Те обещават на Русия ред преференции в бъдеще срещу военна и политическа помощ за тях сега. Ние също гледаме да сме в спокойни отношения с тях, но същевременно спазваме принципа за равноотдалеченост, най-подходящ за сегашните условия в Либия.

Стига обаче Русия да получи от някоя групировка военна база и да изпрати там войски, веднага ще срещне рязко недоволство от страна на други либийци. Дружбата тутакси ще секне, може да получим в страната втори Афганистан, че и нещо по-лошо.

Неслучайно и западните страни, и арабските съюзници на едни или други либийски групировки се мъчат да не затъват твърде дълбоко в междулибийските спорове, не отварят дума да им се предоставят военни бази и естествено не участват директно в бойни сблъсъци. То се знае, сегиз-тогиз и "на дребно" - за прецизни удари по бойци от Ислямска държава или Ал Кайда, въпросните американци, французи или италианци са използвали и явно още използват в ограничен мащаб малки подразделения от авиацията или от специалните сили. Но без да споменават за големи военни бази и без да афишират своя спецназ. Който, дори да действа в Либия, го прави с малки сили и потайно.

Създадем ли военна база в Либия, напразно ще се надяваме на междулибийско помирение, не се очертава и "безвъзвратно и окончателно" завръщане в страната на руския петролен бизнес и военнопромишления комплекс. Изпращането не само на руски, но и на всякакви други войски ще предизвика нов етап в пълномащабната война и нови вълни на миграция в Европа. Либийците ще трябва сами да уговарят помирение. За жалост страната отдавна боледува от неспособност за споразумяване.

Второ, трябва добре да си представим каква реакция ще последва на Запад, а и в Ориента, включително в арабския свят, при подобна стъпка от страна на Москва. Освен обичайната за такива случаи истерия и порои от обвинения към Русия може да очакваме къде по-сериозни неприятности - от нови санкции до изостряне на отношенията с ред западни сили и техните сателити. Не са изключени дори провокации и влошаване на военната и политическата обстановка в региона. И без това сме в кръгова отбрана, струва ли си да затрудняваме бездруго сложното си положение, още повече че въпросът за база в Либия не е от критично значение за Москва. Можем като нищо да минем и без нея. Накрая, издръжката на една военна база изисква и доста средства.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: РусияЛибиявоенни бази
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
14
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Поредната статия в (уж) Незавсимая газета с основен извод - да правим каквото кажата американците. Който плаща той поръчва музиката (статиите).
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонците са много по-напред и от САЩ и от Русия. Те си имат база на Луната!И всяка вечер пеят - Луно, Луно, земьо македонска!
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е съобщава за украинските бомбените атаки срещо населението на Донецк и Луганск?
13
1
 
30
 
! Отговори
ьзц преди 5 години
а кой създаде този хаос в Либия?кой уби Кадафи за да настъпят демократични промени в Либия? къде е демокрацията там?
12
1
 
2
 
! Отговори
Н преди 5 години
На русия не на бг трябва
11
14
 
6
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Ционистите от САЩ и Русия съдъздават разруха, войни,анархия и инфлация навсякъде по всички конфликтни точки на света!Това е целта и това има дава повече икономическа и политическа власт и контрол!Това ще се случи и на Венецуела, ще има разруха,анархия и инфлация, после ще има бунтове и познайте къде ще отиде венецуелската икономическа независимост???Селяни прости, животът е жесток, а вие не сте подготвени!!!Агент Родни Пайпър!ЦРУ!!!
10
9
 
2
 
! Отговори
Будинов преди 5 години
До АнонименПроблема е че с рубли не става
9
3
 
20
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Нормално,сащ и нато създават талибани и муджахидини ,Русия ги избива ,така е от години ;) !!!
8
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната плювния против Русия.
7
3
 
21
 
! Отговори
Гранатометчик преди 5 години
Щом Независима газета се е загрижила за Либия нещата са сериозни.У нас няма медии които от сутрин до вечер да тръбят че Боко е мутра от СИК но в Русия си имат не една и две такива.До тук за свободата на словото там и тук "На запъд" А в Либияя след като авера на Путин - Саркози им донесе свободата на крилете на бомбандировачите и от сраната им стана ***,доста понятно е защо търсят Русия за съдействие а не "освободителите" донесли им ИДИЛ и Ал кайда. Случея с американския посланник е показателен
6
3
 
29
 
! Отговори
Pen преди 5 години
Имам чувството ,че това е сайт за пропаганда срещу Русия.Всеки ден пълно с новини за Русия.Всичките неща оправихме в държавата ,та сега Русия ще оправяме :)))
5
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом краварите имат над 800 военни бази по целия свят, какъв е проблемът и руснаците да имат тук-там руски бази?
4
4
 
23
 
! Отговори
Х преди 5 години
На някой все не му харесва, че видите ли Русия била близко до нещо си! А вие бе, изч.адия американски, откъдето минахте-все кръв се лее, не мир ами война навсякъде носите! Назовете едно нещо с което сте по-добри от Русия във външната си политика! Ама искрено!!! Няма такова и вие го знаете по-добре от мен!
3
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Генерал Томас Уолдхозър, началник на Африканското командване на Въоръжените сили на САЩ (АФРИКОМ), обвини тези дни Русия, че се стреми да засили присъствието си в Либия."Началникът на "африканското" командва на САЩ (къде е САЩ, къде е Африка ахахахах) обвинява Русия, че започнала да се разпростира твърде нашироко, сероизно ли? :DСАЩ с 800 военни бази в 70 държави по цял свят се възмущава от подобно действие? Егати наглостта АХАХАХХАХаххахаАХАХ
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, обезателно ! Трябва да се противостои на новия световен ред.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва и, разбира се!Питайте нашите "патриоти" - те ги разбират нещата!