Чук, боя - вандали оскверниха гроба на Карл Маркс

Паметникът оцеля след опит да бъде разрушен с бомба
Обновена: 16 фев 2019 21:32 | 16 фев 2019 20:58, Камелия Цветанова
89
Чук, боя - вандали оскверниха гроба на Карл Маркс
Снимка: Reuters

Паметникът на гроба на Карл Маркс в Северен Лондон, където почива политическият философ от XIX в., беше осквернен за втори път за по-малко от две седмици, този път зацапан с червена боя, предаде БТА като цитира Ройтерс.

На публикувани днес от управата на гробищния парк снимки в Туитър се вижда, че върху мраморния надгробен камък са изписани политически лозунги.

"Безсмислено, глупаво, невежо", коментира управата на гробищния парк. "Каквото и да мислите за наследството на Маркс, не това е начинът да изразите мнението си", добави тя.

По-рано този месец паметникът на гроба, който се намира в гробищен парк Хайгейт в Лондон и попада в списъка с британски исторически обекти, беше повреден с чук.

С червена боя сега е зацапана и паметната плоча на самия надгробен камък, на която са гравирани епитафиите за Маркс, съпругата му и неговия внук.

Германският революционер социалист, автор на "Капитала" и съавтор на комунистическия манифест, живее в Лондон от 1849 до смъртта си през 1883 година.

Паметникът му и преди е цапан с боя, а през 1970 г. е направен опит да бъде разрушен с бомба.

Новият случай е поредното нападение срещу исторически паметници в Лондон.

Миналия месец беше хвърлена боя по статуя на военновременния премиер на Великобритания Уинстън Чърчил, както и срещу скулптура в чест на Бомбардировъчното командване на Кралските военновъздушни сили в лондския Грийн парк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: паметникбояКарл Маркс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 5 години
Нали виждате, че няма интерес. Защо се пъ.не.те?:) Не ставате, не го ли разбрахте вече?:) Финалът е на 17.март, тая година. Ариведерчи.
19
0
 
5
 
! Отговори
1234 преди 5 години
евреите освен да налагат на света своите идеи къде на сила къде с хитрост и подлост друго не могат да правят, но иначе в тяхната държава експерименти не се правят! тия наистина са някаква проказа отпреди 2000 г, от 70 г войните са заради тях, а предишните 2000 г пак заради тях... отде се взеха тия дяволи с човешко лице, той оня с мустаците беше на ръба ама малко не му стигна, ама евреите от сащ и русия го смачкаха от двете страни щото края беше близо... ще има и следващ окончателен път
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един призрак броди из Европа. Призракът на вандализма.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко ли хора трябва да смачкат и избият за да възтържесвува правдата ти, Дядо Мраз?
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Върнете им 12-часовият работен ден. Работонаематели от всички страни - съединявайте се.
15
4
 
5
 
! Отговори
християнин преди 5 години
Всичко лошо на този Свят е дошло от Евреи, затова в Библията пише, че Синагогата е на Сатаната!! По същият начин използваха и Маркс - прочетоха го като Дявола Евангилието в резултат, на което еврейте като Ленин, Троцки и чучалото на копчи на Еврейте Мао Дзе Дън (3-мата му най-блицки съветника са Евреи) убиха стотици милиони!
14
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
даа.заради хитрите идейки на тоя са загинали около 400 милиона хора по света .И продължават да загиват.А тия с големите носове стават още по богати.Нали знаете-разделяй,,насъсквай и им продавай оръжие .винаги печелиш.Но само ако има омраза,война и кръв.От там идва твоя хляб ,пари,власт.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кумирът на всички "работници" и пролетарии на земята е човек, който не е работил и един ден в живота си. Издържан от богатата си жена от аристократичен произход и близкият си приятел и съмишленик, отново борец в борбата срещу капитализма Енгелс, който пък по ирония на съдбата си е капиталист и фабрикант.И Убунту бате, Маркс е 100% евреин, не знам от къде го изрови това твърдение. Минавай на openSuSE.
12
4
 
6
 
! Отговори
турски мингянин преди 5 години
извършителите да се издирят и се наградят с почести ,ордени и заслуги за смелост и борба за правда.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че каква новина е това? Та то стана преди седмица.
10
4
 
3
 
! Отговори
ubuntu преди 5 години
До ФутурологМой човек, Маркс не е евреин! Може да е бил дебел, може да не ти е симпатичен, може евреите да са станали после най-върлите марксисти, но самият той не е евреин! Вземи се образовай малко!
9
10
 
2
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Западна Европа трябва да издигне навсякъде паметници на Маркс. Съвременнните западноевропейски обещства са много близко до това, което Маркс е предвиждал да се установи. В момента на власт е пролетариата. Работниците са глезени до безкрайност. Работен ден по график, допълнително заплащане на извънредния труд, невъзможност някой да бъде уволнен, почивки 1-2 месеца в годината, допълнително заплащане от печелбата на предприето. За работодателите това е ужас и те бягат далече от ЕВропа.
8
7
 
7
 
! Отговори
Убиец преди 5 години
Философията на тоя брадат ждрольо е убила повече хора дори от нацистката.Напълно заслужено поругаване на гроба му.
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ми, хората действат радикално. какво да го мислят, някакъв си "мислител" написал към 400 страници Капитал, след като е можел да го направи в около 40. бля-бля.
6
5
 
7
 
! Отговори
ubuntu преди 5 години
До Анонимен 1Оскверняването на паметник е винаги диващина, а оскверняването на паметника именно на Маркс е проява на простотия и духовна нищета.
5
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЕЗУМЦИ ! Това ,че някои са неграмотни и не разбират идеите на един философ не може да го изтрие от световната история . След като самите те не си уважават предците , следва ли светът да уважава самите тях като държава ? Само кралското семейство ли е тяхната гордост ?
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
To в Лондон си е колониален социализъм - всяка същество от майната си има повече права от нормален човек. Имат нужда от гражданска война с много цветни убити или осакатени до степен в която да съществуват за кратко. Както Франция е имала деня на Бастилията и Лондон има нужда от деня на джамията - да хвръкнат няколко килимни поговци към техния св. Михаил.Явно истинския протест е бил срещу тях.
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"този въртоглав, много проблеми създаде!"То щото рижковците от Острова не създадоха никакви проблеми на ЕС, нали така?
2
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
този въртоглав, много проблеми създаде!
1
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без значение кой лежи в гроба, оскверняването на гроб е дебилска и просташка проява.