Димитровград вече официално е и Цариброд

Поставиха нова официална табела на сградата на общината
50
Димитровград вече официално е и Цариброд

"Община Цариброд" пише на български език на поставената днес нова официална табела на сградата на общината в града. На нея има и надпис на сръбски език "Општина Димитровград", съобщи за БТА посланикът на България в Сърбия Радко Влайков.

Още по темата

По този повод се е състояла и кръгла маса за използването на традиционната българска норма за окончанията на женските фамилни имена за българското национално малцинство -ова, -ева, -ска.

Сред официалните гости на събитието са били посланик Радко Влайков, евродепутът Андрей Ковачев, държавният секретар на сръбското Министерство на държавната администрация и местното самоуправление Иван Бошняк.

"Връщането на официалното използване на традиционното име "Цариброд" след 68 години прекъсване е изпълнение на нашия дълг към поколения българи от двете страни на границата", коментира Радко Влайков. Според него това е важен стимул за българското национално малцинство да повярва, че българската държава стои зад него.

Използването вече на традиционната българска норма за окончанията на женските фамилни имена за българското национално малцинство е огромен прогрес в опазването на неговата национална идентичност, смята Влайков.

Можем да се поздравим с едно начало на възстановяването на историческата справедливост, тъй като сме в дълг към предците ни с името на града и общината Цариброд, каза за БТА евродепутатът Андрей Ковачев. Важно е, че ще се използва и българската именна система в окончанията на женските фамилни имена - както за новородените, така и за всички, които искат да възстановят своите имена, допълни той. По думите му това е много важна стъпка в правилната посока, като разделянето и несправедливостите към нашите сънародници от последните сто години могат да бъдат преодолени само в контекста на европейската интеграция.

Двете наименования /Цариброд и Димитровград/ ще имат еднаква сила на официална употреба, написа вчера във Фейсбук страницата си премиерът Бойко Борисов. Той изразява радостта си, че за първи път от 1951 г. на обществени сгради, пътни знаци и документи вече официално ще се използва и името Цариброд. Борисов определя случилото се като исторически пробив, постигнат след продължителни усилия.

"Намерена бе и законовата форма, вече всеки спокойно и законно да използва историческото име. Честитя на всички българи от двете страни на границата, че отново ще наричаме това прекрасно място Цариброд", посочва още министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: Цариброддимитровград
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
4
 
! Отговори
sdsadsa преди 5 години
Нови сад-Uividek.и един милион други.
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно ми е полуруските от репки как си представят нещата? Като как Фердинанд е виновен за Цариброд и Босилеград? Хайде Македония да кажем е загубил, но тя никога не е била към Княжеството, да кажем, че там е играл неразумно. От какъв зор любимите ви сърби са взели тези общини, които преди това 30 години са били в Третата българска държава?
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Град с две имена?
13
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива предатели като царя направиха да загубим Димитровград и Босилеград. Димитров спаси София и Благоевград от бомбите на НАТО, гърците и сърбите.-Ти си абсолютен поми яр.Вероятно полу българин-полуруснак.
12
4
 
7
 
! Отговори
мдаа преди 5 години
Да се откажеш от Българско име не звучи добре никак даже някак си лъха на чужда поръчка!!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До заралияОСВЕН У ВАШЕ СЕЛО ИМА И ДРУГО КУЧЕ ШАРО....
10
1
 
11
 
! Отговори
Я па Я преди 5 години
Сега и републиката да смените....!
9
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох, на комунистите лошо им стана, а на българския Димитровград кога ще му измислим едно хубаво звучно българско име?
8
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е че въпреки фукнята на ГЕРБ и ОП, Димитровград си остава сръбски и името не е проблем.--------За вас от БСП съм убеден че това е най-важното след като вие никога не казвате Западни Покрайнини, а Източна Сърбия.
7
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодарим ти, Бойко! Защо никой друг до сега не се пребори и не положи основите на възстановяването на историческата истина, може би защото комунистите бяха зачеркнали от картата тези герои на българщината в Царибродско и Босилеградско!
6
11
 
10
 
! Отговори
заралия преди 5 години
Кой цар е бродил по пазара в Димитровград, бе? Сега какво- довчера ходихме на димитровградския пазар, от утре трябва да ходим в на царибродския ли?
5
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е че въпреки фукнята на ГЕРБ и ОП, Димитровград си остава сръбски и името не е проблем.
4
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не върнат тогава и гр. Фердинанд на Михайловград. Монтана е латинско име от римската империя все едно сме Румелия.
3
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цариброд е глупаво защото няма вече цар и никога няма да има повече. Такива предатели като царя направиха да загубим Димитровград и Босилеград. Димитров спаси София и Благоевград от бомбите на НАТО, гърците и сърбите.
2
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тарабата отиде и там в историята!ХА ХА ХА ХА
1
16
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Голям успех няма що !От утре всички доходи на българите ще се вдигнат двойно заради тази табела.