Ердоган: ЕС не ни приема, защото сме мюсюлманска страна!

"Макрон е новак в политиката, по-добре да учи повече история"
Обновена: 16 фев 2019 09:08 | 16 фев 2019 08:56, Елка Василева
142
Ердоган: ЕС не ни приема, защото сме мюсюлманска страна!
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че единствената причина ЕС да не иска да приеме Турция за свой член е, че тя е мюсюлманска страна, предаде ТАСС.

"Единствената причина да не приемат Турция в ЕС е, че сме мюсюлманска страна. Нека си го кажат направо", заяви Ердоган.

На 3 февруари френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо заяви за радио Ер Те Ел, че Париж не вижда повече възможност за възобновяване на предприсъединителните преговори с Турция докато Анкара не направи "демократически и проевропейски избор".

Турция е асоцииран член на ЕС от 1964 г. и подаде молба за членство на 14 април 1987 г. Преговорният процес за приемането й започна на 3 октомври 2005 г.

На 6 юли 2017 г. Европейският парламент прие резолюция, в която призовава страните от ЕС и Европейската комисия да преустановят преговорите, докато турските власти не внесат промени в конституцията на страната. През април 2017 г. се състоя референдум за конституционна реформа в Турция, в резултат на който правомощията на президента бяха значително разширени, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Ердоган осъди решението на френския президент Еманюел Макрон да обяви 24 април за национален ден в памет на арменския геноцид и го посъветва да учи повече история.

"Той е новак в политиката, по-добре да учи повече история. В нашата история геноцид не е имало", заяви турският президент.

Турция още не е разкрила всички данни, с които разполага в разследването на саудитския журналист Джамал Кашоги, заяви също така Ердоган, цитиран от Франс прес.

"Още не сме дали всички данни, с които разполагаме", заяви Ердоган за телевизия "А-Хабер".

Убийството на работещия за в. "Вашингтон пост" журналист в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври м.г. предизвика всеобщо възмущение и силно опетни облика на Саудитска Арабия и по-специално на принца престолонаследник Мохамед бин Салман. Кашоги беше остър критик на принца, който отрича да е замесен в убийството му. Рияд твърди, че Кашоги е бил убит при неразрешена от държавните власти операция.

Турция "е решена това дело да се разследва от международното правосъдие", заяви Ердоган и призова САЩ да използват влиянието си за изясняване на станалото. Той увери, че Анкара ще предостави документи и информация на международното разследване.

Администрацията на президента Тръмп иска да запази съюза си със Саудитска Арабия и твърди, че няма неоспорими доказателства за пряка замесеност на принца престолонаследник в убийството на Кашоги. Американските сенатори обаче бяха уведомени при закрити врата за изводите на ЦРУ по случая и са убедени, че Бин Салман е замесен, отбелязва АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Prieha edna 6epa balgari i izpi6tqha horata.
57
14
 
22
 
! Отговори
Last Rebel Gun преди 5 години
Ако ги приемат тия, все едно приемат ислямска държава... турски терористи и джихадисти...
56
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трабва да си платите на тракийските изселници ,земи, къщи,бизнеси взети и пропуснати ползи Трябва да излезеш от зоната си на комфорт и може да си помислим
55
9
 
18
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 5 години
Турция в ЕС? Може.Ама без ердоган.Ама само западна/егейска турция.Ако е светска.И без ислям (оная джамия в истамбул да стане музей или библиотека)И без анадола.И след освобождаване на кюрдистан.И след обединение на кипър.Държава с ислямско управление няма как да бъде част от ЕСЗащото ислямът е обратното на принципите върху които европа е изградена.
54
27
 
23
 
! Отговори
Нихат до Никола преди 5 години
А нещо за зверствата на русите и българите над мюсюлманското население по време на Руско-турската война нещо да кажеш? А, за заграбените имоти на мюсюлманите?А, за кланетата и гоненията по време на Балканската война над турците в Тракия?А, за варварския акт наречен Възродителен процес нещо, коментар??? Българските ръце са не по-малко кървави от османските!
53
5
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
Е КАК ДА ВИ ПРИЕМЕ КАТО 90% ОТ ДЪРЖАВАТА ВИ Е ИЗВЪН ЕВРОПА!ЕВРОПА Е ДО ИСТАНБУЛ СЛЕД ТОВА Е КОНТИНЕНТА АЗИЯ!СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА РУСИЯ САМО 15% ОТ ТЕРИТОРИЯТА И Е В ЕВРОПА ОСТАНАЛОТО ПИШЕ, ЧЕ Е В АЗИЯ!
52
8
 
18
 
! Отговори
Аллахогъзници OUT преди 5 години
То и НАТО не трябваше да ви приема...
51
6
 
20
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 5 години
Естествено че европейския съюз няма да приеме страна в която бива налагано античовешко политическо учение за обществена система. Преди ислямиста ердоган да започне да превръща светска турция в ислямска кoчина можеше да се мисли за асоцииране на турция в европейския съюз.Ислямско управление е несъвместимо с развито човешко общество.Ако ЕС приеме турция с ислям може да приеме и северна корея с идеологията чучхе
50
4
 
12
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Всъщност Ерсдухания - трябва само малко да почака! Алахогъзниците от 4те страни на света се стичат с милиони - в сърцето на Европа - Германия, Франция, Швеция, Дания, Италия, Норвегия.... те се множат в геометрична прогресия , и само въпрос на време е - докато "асоциират Европа" под фeca на исляма .
49
7
 
10
 
! Отговори
апрол преди 5 години
Еродоган не се отказва от руските комплекси под натиска на САЩ и да вземе техните "Петриот" и затова и турците си го уважават и гласуват за него.
48
7
 
17
 
! Отговори
Колумб преди 5 години
Турция не е Европа!
47
9
 
18
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До 29. Да не забравяме все пак кога са живели викингите. Да, имали са и много жестоки нрави, не отричам. А нима турците са проявявали по-малки жестокости в една много по-късна епоха, например в 18-19 век, когато в Европа вече се говори за свобода и демокрация и по онези земи вече викингите са били напреднало общество, т.е. те са имали развитие, докато муслитата нямат почти никакво.
46
22
 
11
 
! Отговори
Хасанчо преди 5 години
Нямаме нужда от ЕС, българките сами идват при нас.
45
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В нашата история геноцид не е имало"Няма наша или ваша история бе чоджум. Има една история, истинската, и в нея пише, че сте клали както безброй арменци, така и българи и гърци. Правилно решение, в ЕС няма място за ориенталци и диваци.
44
6
 
8
 
! Отговори
ХайванчоТатлату преди 5 години
Яваш яваш бай Ердоане ! Скоро ЕС няма да има какво да приема от Вашата Туркия !
43
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със сигурност ако бяхте христяни щеше да е плюс но не е в това проблема
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е верно
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
.. бих допълнил: и това е чудесно
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 367 милиона госте Ина, които мият чинии. От вас 5% имат акъл, но никога няма да се върнат.
39
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До османПровери си варварска история, виж си сбъркани те вярвания и новия диктатор и си отговори на въпроса.