Ердоган: ЕС не ни приема, защото сме мюсюлманска страна!

"Макрон е новак в политиката, по-добре да учи повече история"
Обновена: 16 фев 2019 09:08 | 16 фев 2019 08:56, Елка Василева
142
Ердоган: ЕС не ни приема, защото сме мюсюлманска страна!
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че единствената причина ЕС да не иска да приеме Турция за свой член е, че тя е мюсюлманска страна, предаде ТАСС.

"Единствената причина да не приемат Турция в ЕС е, че сме мюсюлманска страна. Нека си го кажат направо", заяви Ердоган.

На 3 февруари френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо заяви за радио Ер Те Ел, че Париж не вижда повече възможност за възобновяване на предприсъединителните преговори с Турция докато Анкара не направи "демократически и проевропейски избор".

Турция е асоцииран член на ЕС от 1964 г. и подаде молба за членство на 14 април 1987 г. Преговорният процес за приемането й започна на 3 октомври 2005 г.

На 6 юли 2017 г. Европейският парламент прие резолюция, в която призовава страните от ЕС и Европейската комисия да преустановят преговорите, докато турските власти не внесат промени в конституцията на страната. През април 2017 г. се състоя референдум за конституционна реформа в Турция, в резултат на който правомощията на президента бяха значително разширени, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Ердоган осъди решението на френския президент Еманюел Макрон да обяви 24 април за национален ден в памет на арменския геноцид и го посъветва да учи повече история.

"Той е новак в политиката, по-добре да учи повече история. В нашата история геноцид не е имало", заяви турският президент.

Турция още не е разкрила всички данни, с които разполага в разследването на саудитския журналист Джамал Кашоги, заяви също така Ердоган, цитиран от Франс прес.

"Още не сме дали всички данни, с които разполагаме", заяви Ердоган за телевизия "А-Хабер".

Убийството на работещия за в. "Вашингтон пост" журналист в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври м.г. предизвика всеобщо възмущение и силно опетни облика на Саудитска Арабия и по-специално на принца престолонаследник Мохамед бин Салман. Кашоги беше остър критик на принца, който отрича да е замесен в убийството му. Рияд твърди, че Кашоги е бил убит при неразрешена от държавните власти операция.

Турция "е решена това дело да се разследва от международното правосъдие", заяви Ердоган и призова САЩ да използват влиянието си за изясняване на станалото. Той увери, че Анкара ще предостави документи и информация на международното разследване.

Администрацията на президента Тръмп иска да запази съюза си със Саудитска Арабия и твърди, че няма неоспорими доказателства за пряка замесеност на принца престолонаследник в убийството на Кашоги. Американските сенатори обаче бяха уведомени при закрити врата за изводите на ЦРУ по случая и са убедени, че Бин Салман е замесен, отбелязва АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
7
 
17
 
! Отговори
IYI 681 IYI преди 5 години
Леле разплаках се, че никой не ще турция в ЕС защото били мюсюлманска държава... Е все пак ЕС все още не е изклупял до такава степен, че да ги приеме турските талибани и джихадисти... Това е все едно да поканиш Ислямска Държава ...
17
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност само 3% от територията и е в Европа.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да,де.А ти досега какво си мислеше?
15
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да влизат в евразия бе путин веднага ще ги вземе
14
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво толкоз па тея искат да влезнат в европа като даже повече от половината територия и не е в европа
13
6
 
39
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Ако в Европа познаваха добре историята,никой нямаше и да си помисли да кани Турция....
12
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турските Скакалци да си се обичат с руските богомолки,а нас нормалните хора ама въобще да не ни закачат.
11
6
 
40
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Реджепа е с диагноза.Веднъж казва,че иска ЕС,втори път ,че не иска.Когато икономиката на зет му тръгне надолу,Реджеп иска помощ от ЕС ,като види,че има добри показатели,прегръща Путин.....
10
6
 
33
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Нашият поет Пейо Яворов в стихотворението "Арменци" е възпял геноцида на турците към арменците.Ердоган е или полуграмотен,или нагъл лъжец,изкривяващ историческата истина.За зверствата над българите да не говорим,но той ще каже,че това е било през "Османското присъствие".
9
5
 
43
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
султанът няма работа в Европа смени се конституцията зачеркна Ататюрк инсценирапреврат изби маса народ арестува хиляди вкара танкове в сирия избива кюрдитене сваля парцалите от главите на жените и не ги вкарва в училищата ка какво давлиза в ес да смуче пари както изнудва сега уж за бежанските лагери
8
5
 
32
 
! Отговори
Никола преди 5 години
До Анонимен 11Проверих и има, но искат бойкот на избори в Германия! Но в Германия не са съжителствали 5 века с тях,иначе нямаше да има турска партия там. Не обичам да се обръщам към историята за да коментирам неща през 2019г. но тази наглост на диктатора Ердоган да казва на някой да чете история за да бъде приет в ЕС ми идва повече! Не съм против това какви националности живеят по света нито каква религия изповядват, но такава наглост не мога да трая!
7
6
 
9
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До Анонимен"В Германия няма ли турска партия?"Засега няма,ама натам вървят нещата.Виж в Холандия има и е представена в парламента.
6
5
 
49
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Точно историята показва, че с такива като тоя компромиси не трябва да се правят. Когато са слаби се правят на кротки овчици, когато са силни колят наред.
5
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ще приеме някакви талибани?Викащи тъмнокожи мъже с вид на ориенталци и шишкави кадъни обути в шалвари...Тия луди ли са?Какви европейци?
4
11
 
45
 
! Отговори
Никола преди 5 години
И другото което ми направи впечатление е как Макрон трябва да учи история! Да прочете как Турци са изнасилвали Българки и са избивали бащи и са изтръгвали малките им момченца за да им промиват мозъците да избиват собственият народ! Ето това да прочетат! И също за съжителството ни с тях само 5 века! Благодарим Ви приятели турци! И само не съм сигурен къде другаде има турска партия в парламент на демократична държава, независимо колко турски граждани има в страната?
3
7
 
19
 
! Отговори
ШахинКараЕшчинсел преди 5 години
Веднъж и Ердо да е прав! Впрочем това е оправдана мярка на ЕС.
2
17
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС не те приема защото си диктатор, а точно за това те приема Путин !
1
6
 
42
 
! Отговори
Хари преди 5 години
И правилно