Днешна Либия - 42 години системно унищожение

Осем години след Кадафи страната е в безкрайна криза
18 фев 2019 16:05, Анисия Иванова
46
Днешна Либия - 42 години системно унищожение
Снимка: БТА

Когато въстанаха срещу авторитарния режим на Муамар Кадафи, либийците си мечтаеха за модерна и демократична държава. Осем години по-късно обаче все още не се вижда светлина в края на тунела, хаосът продължава и няма изгледи за устойчиво решение. Въпреки че нямат настроение да празнуват годишнината от започналия на 17 февруари 2011 г. бунт, част от Арабската пролет, мнозина либийци не изпитват носталгия и по епохата на Кадафи.

"Днешна Либия е резултат от 42-те години систематично унищожение" по времето на диктатурата, твърди 43-годишният Маруан Джалал. "Рано или късно либийците отново ще заживеят в мир, но този път изглежда дълъг", казва той пред Франс прес с умерен оптимизъм.

След падането на режима на Кадафи през 2011 г. Либия се превърна в арена на борби за влияние, които се водят съвсем безнаказаност от многобройните милиции, но също така и от десетките племена, които са основната съставна част на либийското общество.

"Политическите и военните разделения в Либия се задълбочават, а опитите за събирането на враждуващите лагери на една маса засега се провалиха", казва със съжаление Клаудия Гацини, анализатор от мозъчния тръст "Международна кризисна група".

Според Гацини "няма бърза рецепта за решаване на либийската криза". "Опитите за обединение на Либия изискват цялостна стратегия в сферите на политиката, сигурността и икономиката", посочи Гацини пред Франс прес.

"Военнопрестъпник"

Днес две правителства си оспорват властта в тази богата на петрол държава: формираното в края на 2015 г. под егидата на ООН и базирано в Триполи правителство на националното единство и правителството в Източна Либия, контролирано от Либийската национална армия и провъзгласено от маршал Халифа Хафтар.

Правителството на Хафтар се опитва да разшири влиянието си чрез започналата в средата на миналия месец офанзива в Южна Либия - огромен пустинен район, забравен от няколкото преходни правителства и превърнал се в убежище на джихадисти и трафиканти от всякакви разновидности.

Получилото подкрепата на местните племена правителство на Хафтар превзе без бой главния за региона град Себха, а също така Аш Шарара, едно от най-значителните петролни находища в Либия. Проникването още по на юг се очертава сложно за Либийската национална армия, тъй като тя може да се сблъска с други по-малко или повече враждебни етноси като тубу и туарегите. "До този момент ескалацията бе избегната, но рискът от репресии не е изчезнал, а съюзите с въоръжени групировки от местните племена могат да се окажат крехки", отбелязва Гацини.

Правителството на националното единство не осъди изрично операцията на Хафтар, но милициите на Триполи разкритикуваха тази седмица "престъпния военен проект, чиято цел е вземането на властта с кръвта на децата на тази страна". Според Либийската национална армия целта на операцията е "прочистване" на региона от "терористи и престъпници", а също така от чадски бунтовнически групировки, базирани в Южна Либия.

"Ескалация"

Според анализаторите обаче зад военната кампания на Либийската национална армия се крият политически, петролни и финансови залози. Тя създава риск от саботаж на усилията за прекратяване на либийската политическа криза, част от които е новият опит за произвеждане на избори тази година, както прогнозира ООН.
Преди изборите обаче посланикът на ООН в Либия Гасан Саламе ще се опита да организира "национална конференция", която първоначално бе предвидена за началото на годината. Целта според него е постигането на "нов консенсус по отношение на националния календар за възстановяване на единната либийска държава на гражданите".

"Многобройните отлагания и поддържаната от ООН неяснота около събитието обаче обезкуражиха важни представители на двете страни, които вече планират алтернативи действия извън рамката на ООН с цел засилване на позициите си", подчертава Гацини.

В тази връзка "случващото се в момента предразполага по-скоро към ескалация и военна конфронтация на действащите лица, а не към диалог", твърди либийският анализатор Емад Бади. Възползвайки се от разделенията и анархията, групировката "Ислямска държава" се настани в Либия и месеци наред контролираше родния град на Кадафи Сирт, преди да бъде изгонена оттам през декември 2016 г. Дори и отслабнали джихадистите продължават да са постоянна заплаха за Либия, поразена от многобройни кървави атентати, включително в центъра на столицата.

Либия се превърна и в маршрут за безскрупулни трафиканти, които организират срещу колосални суми пътуването към Европа на хиляди мигранти (по-голямата част от които африканци) с ненадеждни лодки, което допринесе Средиземно море да се превърне в огромно гробище. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато Кадафи беше прос и леко ексцентричен камилар, никой не му обръщаше внимание. В момента, в който реши да става оръдие на руския империализъм, свърши със сап УГЗ. Така се полага на всеки рускк подгузник. Вучич да внимава, да не му се изпотат цайсите.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фашиска Просия?
43
0
 
8
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Да си припомним: Военната интервенция в Либия започва на 19 март 2011 г.. От 25 март НАТО официално поема командването. Кадафи към Запада: Защо им помагате? Те са терористи; Путин към Запада (за Кадафи): Никой няма право да убива Кадафи.. Хилари (за Кадафи):Дойдох, видях и той умря. Путин след Либия: Ясно е, че трябва да се въоръжаваме.... Та, така се зараждаше новата студена война...
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кадафи може и да е бил диктатор(не повече от някои европейски лидери), но хората живееха мирно, бяха живи, здрави и добре гледани. Имаха доходи и социални привилегии, които дори сега ги няма в Европа, пък било то и Северна Европа. И бяха много богати. Сега имат войни, смърт, болести и мизерия. И потоци мигранти към Европа. Реалността е такава.
41
2
 
10
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
"Осем години след Кадафи страната е в безкрайна криза" - това, разбира се, е вярно. "Днешна Либия е резултат от 42-те години систематично унищожение" - това, разбира се, не е вярно. Че Кадафи беше диктатор две мнения няма, но че Либия и половин Африка покрай нея вървяха все нагоре при Кадафи е лесно доказуема истина, лицемери!
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"***" ти така като говориш, сам вярваш ли си?
39
0
 
9
 
! Отговори
нн преди 5 години
Е, и какво излезе, Кадафи е бил прав като каза на европейците " Вие ще ме убиете, но мигрантите който ще тръгнат към вас ще ви разкажат играта, сега аз ги спирам"
38
15
 
0
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
До до 29 mdamако на либийците им е било много добре с този социализъм защо се разбунтуваха и свалиха кадафи?и моля ви се верните на конспиративни теории не излизайте за пореден път с варианта че пак америка е виновна . в безпомощността си да намерите анализ и извод от къде е дошло злото по навик сочите с пръст обичайния заподозрян
37
0
 
9
 
! Отговори
до 29 mdam преди 5 години
И аз съм бил по времето на Кадафи в Либия,Лечението на болните безплатно да пратиш децата на училище се плащаше по една българска надница на дете затова,че е отишло на училище.Беше пълно с българи,поляци,румънци и от африканските държави.Правехме им овощни градини,обори за крави поляците пътищата.На либиците които искаха им се даваха тези градини и ферми и се плащаха по 3 наши заплати какво епройзведено го продава ивсичко е за него няма данъци така беше тогава.
36
0
 
15
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Западът ограби,пардон-демократизира Либия и я изостави на произвола на съдбата.Обаче ще си го получи-съсипан от мигрантите идващи точно оттам!
35
1
 
14
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Италианците, като съседи на Либия виждат добре разликата между Либия от времето на Кадафи и сегашната разделена и раздирана от конфликти държава. Затова Италия не призна самообявилия се президент на Венецуела Гуайдо, защото вижда, че и там САЩ готвят либийски сценарий. И по случайност Венецуела е също богата на петрол.
34
6
 
2
 
! Отговори
Миро преди 5 години
На тях така им е добре. Имат нужда да се бият всеки ден, при все, че си имат всичко. Не ги мислете.
33
1
 
10
 
! Отговори
Патрик преди 5 години
Преди една година един бивш италиански примиер в интервю спомена че в трезорите на няколко банки по света Либия има около 1,5 трилиона долара.Те са натрупани по времето на Кадафи.С арабската пролет те са блокирани и се управляват от никому неизвестни фондове ,фондчета и т.н .Заключението на примиера че управляващите парите на Либия нямат полза Либия да стане нормална държава.Та те много добре печелят от това.Затова Либия в моммента е в този вид
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
LIBIA PRIE AMERIKANSKATA DEMOKRACIA
31
3
 
24
 
! Отговори
времена и нрави преди 5 години
Демокрацията се създава от хората, след стотици години борба за права и законост.Бързи резултати и стабилност се получават при диктатура(много по ефективен модел за всяка държава).Американците не само ни излъгаха, че могат да инсталират демокрация като уиндоус, но и 30 годинини ни клатят от всякъде.
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
31 "мъдър" както винаги!
29
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази държава я съсипаха болните амбиции на Кадафи, почетете малко история и ще видите че никой не му е обръщал внимание и държавата си беше добре, чужденците работеха за долари и т,н. , до момента когато полковника почва да го тресе параноята- досущ всички останали диктатори.
28
1
 
26
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До mdamЯсно че Либия не е била кой знае какво,но в сравнение със сегашното е била направо рай.Впрочем и все по-лошо ще става!Ясно на кого трябва да се "благодари" за случилото се.Но пък донякъде справедливостта възтържествува-върху Запада се изсипа истинско бедствие във вид на мигранти и причинява колосални щети!
27
16
 
5
 
! Отговори
mdam преди 5 години
Моля, моля, редовите постъри на пропагандна информация, за разлика от вас, някои сме били в Либия. Страшно развита държава няма що - имаха 2 града - Триполи и Бенгази...всичко друго е на ниво Петрич, с горе-долу същата инфраструктура. И това за държава, която е производител на петрол. Милиарди долари директно в Джоба на Муамар и синовете му. С който беше излязъл на Запад можеше да се говори, всички останали си бяха ***...ич не ми е жал, за тия.
26
1
 
31
 
! Отговори
Тео преди 5 години
И удобно се пропуска факта кой разсипа тази държава. Лицемерието е навсякъде.