Хероинът от Афганистан поема по нови маршрути към Европа

Една от причините са мерките, предприемани от Иран
20 фев 2019 19:30, Елка Василева
32
Хероинът от Афганистан поема по нови маршрути към Европа
Снимка: архив, Reuters

Чуждестранни експерти констатират напоследък промени в трафика на афганистански хероин за европейските страни. Освен традиционните маршрути - балканския, северния (през държавите от Централна Азия и Русия) и южния (през Пакистан и Индия), наркобароните все по-активно разработват и африканския.

Той тръгва от пристанищата на Иран и Пакистан. Оттам наркотиците се доставят по море на африканския континент. Първите партиди афганистански хероин бяха конфискувани през 2010 г. в Кения и Танзания, включително Занзибар. Последваха пратки за Сомалия, Мозамбик, Мадагаскар и Република Южна Африка. Оттам хероинът се прехвърля в Европа било по суша до крайбрежието на Средиземно море и после в страните от Южна Европа, било - както в случая с РЮА, по море до западноевропейски пристанища, пише Николай Плотников, в. "Независимая газета".

Широкият спектър от линии за товарни и въздушни превози, открити в Африка и преминаващи през нея, осигурява множество възможности за наркотартелите. Африканският континент с всяка година играе все по-важна роля в транзитирането на афганистански хероин за Европа.

Сред причините, накарали наркомафията да потърси нови маршрути за прехвърляне на афганистански хероин, ще отбележим активните контрамерки, вземани от иранските правоохранители. Всяка година иранските полицаи и граничари по границите с Афганистан и Пакистан изземат над 200 тона дрога, а през 2018 г., както заяви шефът на наркополицията бригаден генерал Мохамад Масуд Захедан, са спрени 700 тона. Освен готов хероин се пренасят опиум, морфин и хашиш.

Често пъти акциите на иранските наркополицаи прерастват в ожесточени бойни сблъсъци с наркокуриерите. В средата на декември м. г. в окръг Сербаз от провинция Систан и Белуджистан, граничеща с Пакистан, сили на реда бяха принудени да влязат в бой с добре въоръжени нарушители на границата, придружавали голяма партида наркотици. Двама контрабандисти бяха убити, още двама - заловени. Общият обем на конфискуваната дрога бе 4011 кг, включително 3373 кг опиум, 373 кг морфин, 196 кг хашиш, близо 45 кг хероин и 23 кг други наркотични вещества.

Малко преди началото на 2019 г. в същата провинция, но този път в окръг Сераван край пакистанската граница, бе спряна нова голяма партида наркотици - 4600 кг опиум, превозвани с три автомобила. У наркокуриерите, придружавали товара, бяха открити ръчен гранатомет, ръчна картечница и няколко автомата.

В навечерието на Нова година в съседната провинция Хорасан-е Януби бе осуетен опит на контрабандисти да пробият границата с Афганистан; камионът им бе натоварен с 1120 кг хероин. През 2018 г. наркополицаите от Хорасан-е Януби успяха да спрат общо 30 тона дрога и да разбият 55 групи трафиканти.

През януари т. г. иранските тайни служби откриха при проверка на морски контейнери в южно пристанище умело маскиран товар хероин, общо 618 тона. Пратката бе предназначена за изпращане в Европа по африканския маршрут.

Иранските спецслужби обаче невинаги успяват да прехващат дрогата своевременно. Понякога наркотици, скрити в морски контейнери, успешно стигат до бреговете на Европа.

През ноември м. г. например италианската полиция откри 270 кг хероин на борда на кораб, пристигнал в Генуа през Хамбург и Валенсия от иранското пристанище Бандар Абас. Претоварен на камион, наркотикът бе извозен под надзора на правоохранителните органи през Швейцария, Франция и Белгия до Ротердам в Холандия. Там колата бе разтоварена, а получателите на пратката - арестувани от италианската полиция.

При все че иранските правоохранители не се справят с целия наркотрафик, на Ислямската република се падат три четвърти от всичкия опиум, конфискуван в света, и една четвърт от хероина. Страната обаче търпи големи икономически и човешки загуби. Иранският бюджет изразходва огромни средства, за да изгради бариера, спираща наркотиците, по дългата 1923 км граница с Афганистан и Пакистан. Иран изхарчи над 800 милиона долара само за бетонните заграждения и многокилометровите ровове, дълбоки до 4 и широки до 5 метра. Всяка година по границата с Афганистан и Пакистан се водят от 500 до 600 въоръжени схватки с наркокуриерите. В тях са загинали почти 4000 полицаи, граничари и агенти, а 12 000 са били ранени, някои - осакатени.

Иран обаче не е само страна-транзитьор. Той се е превърнал в потребител на афганистански наркотици с голям брой наркозависими, включително сред младежта. Според някои оценки от 2 до 3 милиона иранци са наркозависими - доста висок показател за държава с 82-милионно население.

По думите на Али Лариджани, председателя на иранския парламент, наркотиците и тероризмът са две остриета на един и същи нож. Според него търговията с наркотици финансира дейността на терористичните организации в цял свят и в тази сфера е крайно важно международното сътрудничество, развивано от правоохранителните органи, от граничните и специалните служби.

Не би било зле някой да се вслуша в казаното от Лариджани. Според експертни оценки през 2018 г. посевите на опиумен мак в Афганистан са възлизали на 242 000 до 283 000 хектара. Това впрочем е с 20 на сто по-малко, отколкото през 2017 г. - главно заради силната суша, връхлетяла Афганистан. Ще припомним, че през всички последни години площите, засети с опиумен мак, само нарастваха в тази страна - през 2015 г. те достигаха 183 000 хектара, през 2016 г. - 201 000, през 2017 г. - 328 000 хектара. От общо 34 афганистански провинции в 24 бяха открити полета с опиумен мак.

Предварителните оценки за добива на опиум през 2018 г. в страната сочат общо 6400 тона. За сравнение, през 2015 г. производството бе 3300 тона, през 2016 г. - 4800, през 2017 г. - над 9000 тона. Ако оставим настрана натрупаното дотогава, от опиума реколта 2018 г. потенциално може да се произведат 360 до 610 тона хероин. С оглед тазгодишния спад в цената на опиума се очаква по улиците на европейските градове да се появи и по-евтин хероин, а това ще доведе и до появата на нови наркомани.
 

/БТА/


32
Още от Телевизия
Мистика и убийство в "Дяволското гърло", а и малко цензура
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
8
 
! Отговори
? преди 3 седмици
Аз да питам че кой ги кара европейските джендъри
да нагъват хероин?
Путин ли им го слага в устите?
афганистански хероин за европейските страни
17
1
 
9
 
! Отговори
бай Иван преди 3 седмици
Авганистанците що не отглеждат лаеандула.Ще им изпратим агрономи,дестилатори и осигурим пазар,за укрепване на българо авганистанската дружба.Брендо ще води преговорите под егидата на БСП!
16
5
 
7
 
! Отговори
Victimized преди 3 седмици
"А какво става с 9.5 тона кокаин на руския кораб под панамски флаг тръгнал от Венецуела за Русия и арестуван в Кабо Верде по сигнал на европейската служба за борба с наркотрафика?"
Руска престъпност има навсякъде, причината за нея е безразборното преминаване от социализъм към капитализъм което се извърши абсолютно престъпно и беше добре подкрепено от западните служби.
Мафии има всякакви и италиански и еврейски, доста от тях процъфтяват именно в САЩ..
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 13
Както сам каза кораба е под Панамски флаг.
Все едно да обвиним,, Мерцедес" за убийствена катастрофа.
И България заради тонове кокаин транспортирани от Ю. Америка в Испания от бг кораб, с бг екипаж преди 4г.
14
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сега става ясно , защо краварите вият на умряло срещу Иран ! Просто иранците са отрязалия прекия маршрут на дрогата и пречат на далаверата на краварите !
13
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А какво става с 9.5 тона кокаин на руския кораб под панамски флаг тръгнал от Венецуела за Русия и арестуван в Кабо Верде по сигнал на европейската служба за борба с наркотрафика? Ей за това Путин мрази ЕС, защото му конфискуват пратки с кока за милиарди долари.
12
4
 
25
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 седмици
Раздаването на демокрация по тези земи увеличи в пъти производството на хероин,откъдето мине чичо ви Сам,така става ;) !!!!
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кво стана с розите които щели да отглеждат?
Май този свят не е роозов колкото ни го втълпяваха г-дата демократи!
Единствените които действително се бореха и имаха успех срещу наркопроизводството в Афганистан бяха комунистите/с помоща на съветската армия/ и талибаните. Другите си играят на демокрация в Афганистан, което звучи доста смешно!
10
4
 
18
 
! Отговори
Victimized преди 3 седмици
Това се случва след като те демократизират от НАТО/САЩ.
17 години по късно, най-дългата война на краварите до сега и е на път да завърши повече от неуспешно.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-добре е това да бъде узаконено - т.е. легални западни или китайски държавни фирми да изкупуват необработен екстракт от контролирани или не сортове, който да преработват и продават стандартизирани продукти на легални фармацевтични сдружения или специализирани заводи. Т.е. производителите да получават отново пари, но печалбите от прекупуването, производството и разпространението да бъдат държавно регулирани, а не от местни мафиоти. На практика ще е много трудно, но е една стъпка напред.
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако запада не е пионка на САЩ ще разбере,че трябва в тази насока стабилно да помогне на Иран, но поради американските санкции против тази страна няма да го направи, поради което ще пострада най вече Европа.
7
2
 
31
 
! Отговори
изводът е: преди 3 седмици
Тези, които нямат петрол, да не се успокояват прекалено, защото... ...могат да ги бомбардират и окупират заради... ....полски цветя например !
...щом падат мангизи някъде, то демокрацията е готова веднага да "помогне"!
6
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Там където има аятоласи и комунисти е лошо за бизнеса с марихуана. Покрай демокрацията краварите носят и много пиячка и дрога и чалга на поробените народи да има с к'во да разпуснат
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
САЩ се борят с тероризма и наркотрафика!
4
2
 
28
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 седмици
Опиум в Афганистан? Абсурд! Там от години американци контролират всичко, не може за бъде!!!
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Американските военни са инструктирани да не унищожават маковите плантации, за да не умрат селяните афганистанци от глад.
2
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Хероинът от Афганистан поема по нови маршрути към Европа"

С любезното съдействие на ЦРУ.
1
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Но, затова пък по евро-атлантически маршрути ! НАТО е там и пази !