Кой е бил Никола Гешев? Филм за живота му тръгва по кината

Премиерата на лентата е на 26 февруари в Дома на киното
20 фев 2019 17:45, Анисия Иванова
29
Кой е бил Никола Гешев? Филм за живота му тръгва по кината
Снимка: Bulgaria ON AIR

Филм за легендарния полицай Никола Гешев тръгва по кината. Премиерата ще се състои на 26 февруари от 18:00 ч. в Дома на киното. В ролята на Никола Гешев е продуцентът на филма Пенко Русев.

Колко от митовете за жестоките разпити и характера на Гешев са истина? Какъв е бил човекът зад прякор Папата? Отговор на тези въпроси дава документалният филм "Гешев".

"Има много тайнственост и много въпроси. Затова е направен този филм - един опит да се вдигне завесата върху неговия живот, професионаните му постижения, върху самия човек Никола Гешев и неговата роля в българската държавност", обясни в "България сутрин" режисьорът Васил Барков.

Сценаристът Марин Дамянов разказа пред Bulgaria ON AIR, че Гешев е учил в Италия, ходил е в Москва и бързо е направил кариерата си. По думите му Гешев е манипулирал комунистите до голяма степен.

На 10 септември е изчезнал с куфар и секретни документи, много от тях свързани с това кои са били негови агенти. Според досиетата Никола Гешев е имал 183 агенти в комунистическата партия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
1
 
! Отговори
Деградация преди 5 години
Деградирал български народ.
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добър, лош... в сравнение с полицаите, които имаме днес е гений и великан. И най-вече - българин, който не е продал душата си на Русия или Турция, както много негови колеги днес. От сега предусещам какъв вой ще нададат червените вещици и шамани начело с Баба Яга проф. Баева, хермафродита Дърев(а), пияния руски посланик, различни "антифашисти", на чиито методи ще завиди и Мусолини, представители на нации, които винаги се бъркат в чуждите дела. Ще е един шарен протест ...
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гешев сега ми е идол. И аз съм бивш прогледнал и разкаял се ***, което беше нормално когато бях младеж...
13
3
 
12
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 5 години
Трябва паметник! Мъчил се е да опази света, от червените главорези!
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полицаят Велински от сериала "На всеки километър" , не е ли прототип на Никола Гешев ?
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11Агентите са внедрени в БКП преди 1944г.,а издигането си по върбовете след 44г.се дължи предимно на Сталин, който е бил агент на царската тайна полиция. В СССР Сталин разчиства всички по върховете на Компартията дошли от чужбина и тези често посещавали Европа., и се обгражда с бивши доносници на полицията. Същото прави и в България.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Автора трябва да каже къде е Гешев и ако е тръгнал на някъде дали е стигнал ?
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз пък започвам да се замислям от КОЙ са зависели външнополитическите успехи със държавите извън соцблока
8
5
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Другия, който е инвизирал заловените болшевики, е великият генерал Пиночет.
7
8
 
8
 
! Отговори
до 2 и бъдещи други преди 5 години
Големи полицаи са Шерлок Холмс и Ерикюл Поаро защото чрез умаси и със събиране на улики доказват виновност --- а нашите хора тука я доказват с тоягата --имах един роднина тука който на младини е бил в нелегална група които са се криели да кажем в енския град та методите на Гешев са били из цяла Б-я и са се знаели така при издънка или залавяне на човек от групата другите са успявали да се скрият и да прекъснат контактите защото разпита е бил така устроен че на 3-тия ден пееш--но вече другите са с
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и да е полицай, това е политическата полиция и при фашистите тя е водеща - отделение ,,А" - политическия отдел! Криминалната е отделение ,,Б" и нейният шеф преподава след 9 септември до 1963 година! При комунизма политическата бе бе чак Шести отдел!
5
4
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
ако има още живи те да разказват кои е гешев младите няма какво да сеупражняват по темата
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1Комунистите по върховете на БКП сами са се топили един-друг пред Гешев, за да отсранят конкурента.
3
1
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Ами тези в Барила и по Румъния "хъшове" какви са били и не са били хаймани и крим ,а ?)
2
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гешев е един от големите полицай които е имала България! В младините си се заблуждава по комунистическите идей, но това се оказва плюс за неговото развитие като човек. Тъй като се запознава с комунисти и вижда какви хаймани, криминални престъпници са, а и в Москва се убеждава в пошлия мракобесен строй който се гради! Става полицай само за да разбива комунистическата организация в България! Много хора по върховете на БКП са били негови агенти, но това се премълчава.
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със същия успех може да кажеш ,че е имал 500 агента или пък ,че е нямал--- а колкото до това как е разпитвал има хора който са оживели или пък са били в съседство с разпитвани и сигурно още им кънтят ушите ,ако са живи от писъците на жертвите ---а да споменем ,че е имало ,,закон за защита на държавата ,, тоест като идеш при хората на Гешев ти не си човек и дали ще останеш жив след това което ще ти се случи е без значение --броя на разпитваните по този начин е бил голям-той просто е съпоставял