Шестте най-големи сексуални скандала в Католическата църква

Жертвите на посегателствата са стотици хиляди
Обновена: 21 фев 2019 21:20 | 21 фев 2019 21:20, Елка Василева
33
Шестте най-големи сексуални скандала в Католическата църква
Снимка: архив, Reuters

Сексуални посегателства над монахини, блудства с малолетни, издевателства по време на изповеди: сексуалните скандали в Католическата църква са много. Дойче веле припомня шест от най-големите.

В четвъртък във Ватикана започва среща на върха, посветена на защитата от посегателства. Това е първата подобна среща на върха. Папа Франциск е поканил най-висшите представители на епископските конференции от цял свят, за да обсъдят случаите на издевателства в Католическата църква, включително и сексуални посегателства над деца, и да потърсят отговор на въпроса как подобни престъпления да бъдат предотвратени. Реакциите по повод обявената среща са еднозначни. "Най-сетне!", "Твърде късно!" - така звучат коментарите.

Напоследък във фокуса на вниманието попаднаха случаи на сексуални посегателства срещу монахини. Но в редиците на църквата има и още много други подобни скандали. Ето кои са най-големите днес:

САЩ

През юли 2018 година папа Франциск отстрани Теодор Маккарик като кардинал. Сега и Конгрегацията за католическо възпитание обяви бившия кардинал за виновен. Върховният орган на Католическата църква, отговорен за престъпленията и католическото възпитание, обвинява 88-годишния Теодор Маккарик в сексуални посегателства срещу малолетни и пълнолетни. Освен това той е злоупотребил с изповедта, като е принуждавал изповядващи се към забранени сексуални действия. Няколко дни преди срещата във Ватикана папа Франциск му забрани и да проповядва, а това е най-тежкото предвидено наказание в църковното право.

Случаят на 88-годишния Маккарик, който между 1970 и 1990 година е съблазнил най-малко двама малолетни, е един от стотиците случаи на сексуални посегателства в Америка. Според преценките на експерти общият брой на жертвите надхвърля 100 000. Само в щата Пенсилвания най-малко 300 проповедници са извършвали сексуални посегателства над деца. През изминалите 70 години те са изнасилили хиляди малолетни.

Чили

От една година насам в Чили върви мащабно разследване на скандал за сексуални посегателства в Католическата църква. Следователите разследват 148 църковни сътрудници, както съобщават чилийските медии, позовавайки се на прокуратурата. Става въпрос за над 250 жертви на сексуални издевателства. В скандала са замесени и епископи. Жертвите обвиняват кардинал Рикардо Езати, че е прикрил случаите. 77-годишният кардинал отхвърля обвиненията и дори настоява за прекратяване на разследването.

Следите на един друг случай от латиноамериканската страна стигат и до Германия. Към 85-годишния бивш архиепископ Франсиско Кокс Хунеус отдавна се отправят обвинения за сексуални посегателства. Например това: че през 2004 година е изнасилил 17-годишен младеж в Германия. Описаното от жертвата действие обаче не било достатъчно за повдигане на обвинение. През октомври 2018 година папа Франциск все пак отстрани бившия архиепископ от клира.

Германия

Преди една година съдът в баварския Дегендорф осъди един бивш свещеник на осем години и шест месеца затвор. Първоначално той беше изпратен в психиатрична клиника. Съдът е убеден, че от средата на 1990-те г. свещеникът е блудствал с петима младежи в над 100 случая. Но той е извършил и други престъпления - причиняване на умишлена телесна повреда, фалшификация на удостоверения и притежание на детска порнография. Същият духовник, известен като "пастор Томас", вече е излежавал присъда за сексуални престъпления - от 2003 до 2009 година. През 2008 година той губи свещеническия си сан. Според изследване на Германската епископска конференция между 1946 и 2014 година най-малко 1670 духовници са извършили сексуални посегателства над най-малко 3600 малолетни.

Ирландия

Десетилетия наред свещеници и монахини са изнасилвали и блудствали с деца и жени. Много епископи в силно католическа Ирландия подадоха оставки. При посещението си в Ирландия през миналата година папа Франциск помоли жертвите за прошка. Първите съобщения за сексуални скандали в Католическата църква в Ирландия се появяват още през 1990-те години. Назначената специална комисия публикува през 2009 година първият обхватен доклад по темата, т.нар. "Доклад Райън". Комисията посочва, че децата са живели като затворници и роби в църковните институции.

Франция

Архиепископ Филип Барбарен е изправен пред съда в Лион заедно с още шестима други духовници. Те са обвинени в това, че през 1970-те години не са подали жалби за сексуални посегателства, за които са знаели. Присъдата се очаква в началото на март. Още през януари обаче прокуратурата се обяви против осъдителна присъда. "Голяма част от престъпленията са с изминала давност, а за другите няма доказано престъпно действие", казва от прокуратурата. В много страни, в които се разследват случаи на сексуални посегателства в Католическата църква, давността се оказва проблем. Последната надежда за справедливост са църковните съдилища.

Австралия

Експертите изчисляват броя на жертвите на сексуални посегателства в редиците на Католическата църква в Австралия на около 60 000. Само че почти няма информация и доклади за съдебни дела срещу духовници. Причината: в  Австралия съществува забрана за публикуване на медийни информации за водени дела. Смята се, че подобни статии биха могли да повлияят на становището на съдебните състави. Журналистите, които въпреки това изнасят информации за подобни дела, подлежат на наказателно преследване.
 


33
Още от Телевизия
Мистика и убийство в "Дяволското гърло", а и малко цензура
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Каквато политиката
такава им е и религията на запада- джендърска! Нали затова ни приеха, да ни наложат пороците си като човешки ценности! И вече го постигат, българите се обезличават, западната идеология го поглъща!
-------------------
Да кажеш нещо за нашите попчета и монахинчета, а ??? Не е по-различно, но за разлика от тук, там все пак го огласяват!!!!!!!!!!!!!!!!!!
23
1
 
3
 
! Отговори
БГ гражданин преди 3 седмици
И същите тези ти дават морални норми и указания как да живееш?!?!?
Всички да един, включително папа-мапа, синоди-миноди и др.такива - забрана със закон и заплаха от смъртно наказание. Аре няма нужда от джендъри.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Брей, те всички проблеми са през 50-те, 70-те, сега църквата им е една чиста и непокварена. КОлко 'доблестно' да 'признаеш' грях с минала давност...
21
1
 
4
 
! Отговори
Каквато политиката преди 3 седмици
такава им е и религията на запада- джендърска! Нали затова ни приеха, да ни наложат пороците си като човешки ценности! И вече го постигат, българите се обезличават, западната идеология го поглъща!
20
0
 
7
 
! Отговори
Lan преди 3 седмици
Папата да не се прави на ощипана мома и да изкорени проблема из дъно, а той не само в хората, а дълбоко в догмите на религията му! Безбрачието за свещениците е нечовешко и противоречи на Божиите-природните закони!
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Просто се удря върху католическата църква,това е целта на статията на дойче пър-деле. Защо не кажат за другите църкви,които са сектантски свърталища и държат хората в страх и ги изнудват?
Единствено православната църква,която е истинската първа християнска църква,не са вършели никакви дивотии и иди-отщини,а са кротка църква.
18
3
 
10
 
! Отговори
АБС преди 3 седмици
ТОВА СА ЦЕНОСТИ НА АМЕРИКАНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ
17
6
 
13
 
! Отговори
Това не е религия! преди 3 седмици
Над 10 хиляди деца са насилвани сексуално от католици!? Това не е религия а секта!
16
1
 
17
 
! Отговори
Додо преди 3 седмици
Когато през 1945г. Папа Пий ХII разбира за смъртта на Фюрера Адолф Хитлер отслужва реквием за него и помага на когото може от Националсоциалистическа Германия да се спаси с бягство и имиграция от терора, наложен от т. нар. "Съюзници". Това е и последния Папа, който е наистина служител на Христа! Илюминатите-юдеоционисти го отравят през 1958г., назначават Папа Джон ХХIII, който е евреин, масон, илюминат и поставено лице и от тогава до днес Католическата църква не е имала нито един истински Папа!
15
8
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 3 седмици
а аз си мислех че само лошите мюсулмани правили такива неща
14
11
 
6
 
! Отговори
Божидар преди 3 седмици
До Осман
Османе, не знам как е при вас, турците, но при нас българите първият ни секс задължително е със селското магаре! Ако можеш да издържиш на магарешката паламаркка, значи си готов и за чичковците в селото! Това е хилядолетен български ритуал, който мислим да го поддържаме до края на света!
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всичко дето има в заглавието си "църква" да се закрие! Не се ли случи това, няма да се оправят нещата! Стига пиявици и паразити, които се хранят на гърба на хората!
12
10
 
7
 
! Отговори
Осман преди 3 седмици
А при нас турците е прието от много векове наред първият cekc на турчина задължително е със баща му!
11
6
 
5
 
! Отговори
От мюфтийството преди 3 седмици
Тия са аматьори!!!
10
2
 
8
 
! Отговори
Реймънд Чандлър преди 3 седмици
Който не е чел ,,Свещеният Вертеп'',той нищо не знае за Католишката църква.Даже има един израз от един от папите,касаещ се до майка му и сестра му. ,,От където е минала майката,от там ще мине и дъщерята''.Кръвосмешения на корем бате,даже единият от папите е бил жена,и понеже била в напреднала бременност,за лош късмет започнала да ражда по време на някакво шествие.Та народът като разбрал че е жена,я утрепал с камъни.А това за педофилята в средните векове,е било част от обучението,за смирение.
9
3
 
14
 
! Отговори
тцтц преди 3 седмици
излиза че в църквата е пълно с *** и педофили а ни поучават и наричат нас грешници дето пием алкохол по дискотеки и ходим по "леки" жени
8
11
 
6
 
! Отговори
Православни такива преди 3 седмици
Путин също думкаше малолетната гимнастичка Ирина Кабаева
7
1
 
11
 
! Отговори
Православни такива преди 3 седмици
Волен Сидеров и Владо Кузов и те думкаха ромчета на сточна гара,поп Николай ДС Пловдивски и той думка малолетни момченца,Бойко Борисов отправя сссекс смси на малолетната тенисистка Сесил Каратанчева а като се разбра и назначи баща и за министър на спорта
6
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
да бяха станали мюсулмани не биха чудо видели.
5
3
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 седмици
А снимки и видео няма ли?Скукаааааааааааааа.