София се нуждае от между 12 000 и 15 000 жилища годишно

Засилва интересът към квартали като "Хаджи Димитър" и "Овча купел"
21 фев 2019 21:52, Бойчо Попов
38
София се нуждае от между 12 000 и 15 000 жилища годишно
снимка: Pixabay

През миналата година завършените жилища в София са се увеличили със 107% спрямо предходната година, сочат данни на НСИ. В столицата е започнало строителството на близо 8000 жилища, което е ръст с 63% спрямо 2017 г. Въпреки това в някои райони търсенето продължава да надхвърля предлагането, което е довело до ръст на цените от 7,5% на годишна база, според данни на НАСП.

В София обаче са нужни между 12 000 и 15 000 жилища годишно, поради което не може да се говори за балон на жилищния пазар, смята членът на Управителния съвет на НАСП Асен Чавдаров.

В същото време в последните три години разходите на предприемачите за работна ръка и за суровини са нараснали, което също обяснява повишаването на цените на жилищата. Между 2016 и 2018 г. средните разходи за труд в строителния сектор са нараснали с между 30% и 50%.

Очакванията за тази година са ръстът на цените на жилищата да се забави до 5% заради изоставащото предлагане в период на продължаващо търсене. Купувачите са предимно млади хора между 35 и 40 години от IT сектора или на мениджърски позиции в чуждестранни компании.

В последно време се засилва интересът към квартали като „Хаджи Димитър“ и „Овча купел“, които доскоро бяха пренебрегвани заради отдалечеността си и по-слабо развития транспорт, коментира Аспарух Делев, член на НАСП. По традиция най-предпочитани са южните и източните квартали като „Лозенец“, „Стрелбище“, „Манастирски ливади“, „Младост“ и „Изток“. Купувачите стават все по-взискателни към средата около имота и функционалността на жилището, коментираха предприемачите.

Какво бави строежите вижте в продължението на материала в Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: пазар на имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
lajete 100 procenta, nemate daje 1 video na edin dovolen klient s toplo udobno jiliste ..
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
fake news. nema video na edno sofiisko semeino 4 chlenno jiliste s slanchev balkon ili gradina i garage po bg darjaven standart, s rabotna staia ili buro, maze, tavan...
34
1
 
4
 
! Отговори
НАМАЛЕТЕ ЦЕНИТЕ преди 5 години
НАМАЛЕТЕ ЦЕНИТЕ НА ЖИЛИЩАТА И ВСЕКИ ЩЕ СИ КУПИ !!!! В УСПЕШНИЯТ БИЗНЕС СЕ ПЕЧЕЛИ ОТ ОБОРОТ И ПРОДАЖБИ А НЕ ОТ СКЪПИ ЦЕНИ !!!
33
1
 
2
 
! Отговори
НАМАЛЕТЕ ЦЕНИТЕ преди 5 години
НАМАЛЕТЕ ЦЕНИТЕ НА ЖИЛИЩАТА И ВСЕКИ ЩЕ СИ КУПИ !! ЖИЛИЩА ИМА НО СА НЕДОСТЪПНИ !!!
32
1
 
2
 
! Отговори
НАМАЛЕТЕ ЦЕНИТЕ преди 5 години
НАМАЛЕТЕ ЦЕНИТЕ НА ЖИЛИЩАТА И ВСЕКИ ЩЕ СИ КУПИ И ЩЕ СТИГНАТ !! ЖИВЕЕ ЛИ ПО МНОГО ХОРА В ЕДНО ЖИЛИЩЕ !!?? КАТО НЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ДА КУПЯТ ЩЕ ЖИВЕЯТ !!!!
31
1
 
2
 
! Отговори
НЯМА ХОРА преди 5 години
НЯМА ХОРА ЖИЛИЩА ИСКАТ !!!
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето тази статия чаках, да обяснят пак на обществото, че няма балон и даже се очаква ръст от 5 процента, защото не всички са твърдо убедени, като мен, че няма балон и трябва да се повтаря. И сделки няма и празни жилища бол, нови строежи бол, хора дето да купуват няма, но балон няма. Всички сме съгласни, нали?
29
1
 
17
 
! Отговори
Сметки преди 5 години
"Купувачите са предимно млади хора между 35 и 40 години от IT сектора или на мениджърски позиции в чуждестранни компании."Програмистите в София са под 30 хиляди. Мениджърите са още по-малко. Явно някаква значителна част вече са купили жилище. Другите пари нямат.И програмистите и мениджърите са редки птици и едва ли ще станат повече. Освен ако не почнат да купуват по два три апартамента пазарът на имоти в София ще почне да пада.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19 То за такива, като, всички хора с повече от 5 лева в джоба са ЗЛИ ***. Чакай да разбере, че има и хора, които с и вести ИИ са постигнали пасив и доходи... Направо ще реве за нов октомврийска.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26Талааа Еее. Тл е чедооо. Защото... Аххй колко ме боли, д ти кажа. . Ама българите сме бедни. То Ива бедни, че много от нас стоят на тъмно, да пести ток. Аз съм Тошков беден, че си вадя батерията на телефона, като не го ползвам, че да не хабя циклите.
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ табелите FOR SALE висят на сума ти прозорци и балкони.Сложете си статията с раздел "Платени"!
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нуждае се от бабината ми хвърчилкина,нали вечерт като се прибирам виждам масовата картинка - цял блок или кооперация, а свети тук там по някой прозорец!Балони, балони, платени стати...
24
2
 
14
 
! Отговори
Имотен балон в София преди 5 години
Значи въпросните строителни предприемачи в прав текст, заявяват на всички купувачи, че извратените, спекулативно надути цени на имотите в София и големите градове на България са заради рушветите на държавната администрация и кметовете. Това си го знаем. Предлагам всички купувачи на имоти тази година да покажат един голям среден пръст и на строители, и на банки, и на брокери и имотни агенции. Купувачи, стрижат Ви като овце, докога?!!!
23
1
 
8
 
! Отговори
Бат Пешо преди 5 години
Всичко, което е далеч от морето е провинция... казал го е доста по-умен от мен 😊
22
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
столица гето като софия.Няма никаде другаде в европа.Панел 1970 година дву стаен 80 000 евро.
21
6
 
8
 
! Отговори
shrek преди 5 години
Това е следствие от една от поредните тъпотии на Кермит - желю селяка, а именно да премахне на софийското жителство.
20
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Не само че цените няма да скочат с 5%, ами даже напротив. А това с 15К апартамент-а на година където са необходими в София всяка година, отскоро го измислиха, за новите шарани с 30 годишни кредити, понеже старите които бързаха да си купят жилища преди да са поскъпнали вече ги изловиха. Простата сметка показва че масовата заплата в София е максимум около 1500 лв. с което можеш да си купиш точно 1/2 квадрат апартамент. Т.е. и 30 г. кредит няма да стигне. А дали има в София и 30К програмисти.
19
3
 
26
 
! Отговори
До коментар 10 преди 5 години
Аз също съм от IT сектора. Да се твърди, че програмистите са "***" при положение , че се осигуряват на максималния осиг.доход и имат много по голям принос от теб към здравната, социалната и пенсионната система е меко казано арогантно от твоя страна. Идеята за държавни жилища просто е без коментар.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами то тези наеми не са само в Паоло Алтово.Околовръз е същият клинч.Къща да вземеш,искат 320 000 кинга заплата.Кой взима толкова,колко са тези?
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Купувачите са предимно млади хора между 35 и 40 години от IT сектора" Това с "40 е новото 20" беше на базик, нали се сещате ...