"Златна виза": Златен бизнес, двигател за икономиката или?

Все повече страни привличат купувачи на имоти с жителство
21 фев 2019 12:25, Екип на Investor.bg
8
"Златна виза": Златен бизнес, двигател за икономиката или?
Снимка: pixabay

Все повече страни привличат чуждестранни купувачи на имоти с предложение за местожителство, но това далеч не е универсалното решение за стимулиране на директните инвестиции в имоти, пише консултантската компания JLL.

Смята се, че Португалия е набрала приблизително 4,25 млрд. евро като преки чуждестранни инвестиции след обявяването на програмата си "златна виза" през 2013 г. Миналата година Италия създаде собствена програма "златна виза", но тя е насочена и към предприемачите и цели да ги насърчи да инвестират и създават бизнес, а не само към пенсионираните чуждестранни собственици на жилища, които не са никак малко в страната.

Въпреки че Европейската комисия призова за затягане на контрола върху "златните визи", Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Египет започнаха да предлагат местожителство на заможни купувачи на жилища макар и със съвсем различни условия за предоставянето им.

Пристигането на чуждестранен капитал е "сигурен начин да стимулираме жилищния пазар", казва Хабиба Мостафа, изследовател в египетския клон на JLL. "Предлагането на виза носи ползи за икономиката в краткосрочен план", допълва тя.

"Пазарът на жилищни имоти е основният двигател на дубайската икономика през последните 20 години. Но в последно време свръхпредлагането засегна пазара", казва ръководителят на отдел Изследвания за Близкия изток и Северна Африка в JLL Крейг Плъмб.

"Използването на предложението за местожителство само по себе си няма да разреши този проблем, но е осезаем начин за създаване на нови източници на търсене", допълва той.

Усилията на Обединените арабски емирства (ОАЕ) са отклонение от политиката му "няма работа=няма виза", въпреки че според Плъмб правилата за жилищния пазар са донякъде ограничаващи. ОАЕ традиционно предоставя до двегодишни визи за минимална инвестиция от 1 млн. дирхама (273 хил. долара). През 2018 г. бяха въведени други нови категории визи за инвеститори и пенсионери, но и двете в момента изискват още по-високи нива на инвестиции.

"Не всички чуждестранни купувачи ще могат да се възползват от това. Последиците за момента са ограничени, но това може да се промени с времето", казва Плъмб.

Стимулиране на местните имотни пазари

Решението на Египет за предлагане на визи на чужденци в замяна на инвестиции в жилищни имоти е част от усилията за поправяне на щетите за икономиката след строгите икономии, придружаващи пакета от заеми на стойност 12 млрд. долара, предоставен от Международния валутен фонд (МВФ) през 2016 г.

Решението на Египет слага край на правилото за натурализация, изискващо лицата да са живели в страната десет последователни години. Предвижда се предоставянето на три- и петгодишни разрешителни за пребиваване при покупка на имоти на стойност съответно 200 хил. и 400 хил. долара, а едногодишната виза срещу минимална инвестиция от 100 хил. долара предлага по-ниска бариера за навлизане на пазара, отколкото прага в ОАЕ.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До2Златна виза да получават предприемачи--"златна виза" с крадени пари от едно място, изпирани като "инвестиция" на друго място.слушай ве , колкото по-рано ти стане ясно, че ТАЗИ СИСТЕМА Е УМРЯЛА, толкова по-добре и за теб и за нас1
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
еййй, побъркАхте се за "ръст" ей ... тц, тц, тц... ако няма "ръст" кво ше стане, ще свърши света ли ? какъв е проблема ВСЕКИ да има константен доход, без задължителен "ръст" ?"двигател" на икономиката търсели те? не го намариха във увеличаващо се физическо "консумиране" и тръгнаха да го търсят в увеличаване на цените ... ама явно и там го няма ... и сега го търсят "двигателя" в "имоти".... щото НЯМА КОЙ да ги купува тия надиплени апартаметчета, няма и балъци , даващи обещания "да бъдат актив"
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще си направя фирма с още 9 човек, в която работим и си даваме по 1000 лева заплати, за консултантска дейност.Голям далавера ще врътнем, със хора, кото искат гражданство - правят инвестиция от 1 млн лева инвестиция и осигуряват нас, които сме беге граждани! Аз съм надъхани!
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре бе,икономиката вече само от строителство ли се движи?А не може ли Златна виза да получават предприемачи откриващи предприятия,с над еди колко си работни места,със задължително над еди каква си работна заплата за работниците?Това разбирам аз предприемач,инвеститор.И като застроиме цялата планета какво правим?
1
2
 
7
 
! Отговори
Иван Пешев преди 5 години
Точно това трябва да избегнем, каква е тази инвестиция в имот срещу виза на чужденец. Това са лесни пари за строителния бранш ами после като наситим и това пространство и ревнат в тия ми ти гета че са гладни , ще се продадат ли Бентлитата видните строители и консултанти че да ги нахранят - кога ще се спре с тия глупости и ще почнем да работим както трябва без да надуваме балони и да гоним 200% печалба ?