Как една сцепена маратонка изтри $1,5 млрд. от цената на Nike

Обувката на Зайън Уилямсън се разкъса на мач и го контузи
22 фев 2019 21:03, Бойчо Попов
23
Как една сцепена маратонка изтри $1,5 млрд. от цената на Nike
снимка: Ройтерс

Проблемите пред американския спортен гигант Nike стават все по-сериозни. При това едва допреди няколко часа всичко беше мирно и тихо, но в сряда вечерта играч от отбора по баскетбол на американския университет Дюк се контузи, след като левият му кец Nike се разпадна по време на мач.

Обувката на Зайън Уилямсън се разкъса по-малко от минута след началото на очаквания с огромен интерес мач между Дюк и Университета на Северна Каролина. Играчът се свлече на земята и се хвана за коляното, а след това напусна игрището и не довърши мача.

Акциите на Nike се обезцениха с 1,06% по време на сесията в четвъртък, изтривайки 1,46 млрд. долара от пазарната капитализация на концерна, докато книжата на германските конкуренти Adidas и Puma поскъпнаха с по 1,7%.

"Очевидно сме притеснени и искаме да пожелаем на Зайън бързо възстановяване. Качеството на нашите продукти е от най-голямо значение", обявиха в свое изявление от концерна за спортни стоки. "Това е изолиран случай, но работим по въпроса, за да разберем какъв точно е проблемът".

Уилямсън е носил баскетболната обувка на Nike PG 2.5, когато бе контузен, потвърждава Nike пред Ройтерс.

Линията на маратонките, пусната през лятото на 2018 г., се продава за между 95 и 105 долара на уебсайта на Nike. Обувката получава смесени отзиви и рейтинг от 4 при максимално 5 звезди на Nike.com.

Треньорът на Дюк Майк Кржишевски коментира сериозността и последиците след пресконференцията след мача:

"Виждал съм играчи, чиито обувки се разкъсват, но никой никога не е изкълчвал коляното си". Дали това е причинено от обувката, 72-годишният треньор не можел да каже.

"Това не е добре за репутацията на Nike", пояснява пред CNBC Лиз Дън, основател и главен изпълнителен директор на компанията Pro4ma. Сега главната тема е дали Зайън може и ще иска да заведе дело срещу компанията. Той е задължен да носи кецове Nike според условията по договора между спортния концерн и университета Дюк, добавя тя.

"Това е една много заплетена история. Бих казала, че не би трябвало да ги съди, ако управлява кариерата си както трябва. Пред него има дълъг път и той може да спечели много пари освен ако контузията му не се окаже по-сериозна", пояснява тя.

Целият материал четете в Investor.bg!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: маратонкиNikeконтузия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
хм преди 5 години
Стават и такива работи....сега направиха от една скъсана маратонка икономически проблем!!!
17
0
 
8
 
! Отговори
Габровец преди 5 години
Имах български Адидас 5 години не мръдна после дядо ги носи още толкова.
16
0
 
17
 
! Отговори
Разследваща журналя преди 5 години
Явно недохранения и уморен китаец дето ги е залепял му е причерняло от глад на 15- тия час от смяната и не е видял, че машината не пуска лепило....
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не зная възрастта ви. Питайте бащите си или дядовците си за маратонки Ромика, които се призвеждаха по лиценз в България. Изкарах с едни такива маратонки от 9-ти до 11 клас. Ходил съм на училище с тях, ритал съм топка и какво ли не.Между другото, не правя реклама, но мога да ви кажа, че в момента също има добри спортни обувки - този сезон съм пробягал повече от 1500 км с Асикс, добри са също японските Мизуно и щатските Колумбия.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 13Описваш Adidas SuperStar до към 2005а. После стана модерно, да си сменяме телефона през година,следователно, амратонките се скапваха за по 3 месеца :/. А перди това караха по 3 години. А някой да е имал скейтърски Globe-ки? Ей па тея бяха чук!
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля, че е било менте :)
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Nike тъкмо решиха да направят някоя пачка като сложат китайски подметки на маратонките си и гледай каква стана тя.
11
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навремето с Trainig маратонки - български, от естествена кожа играехме футбол на улицата с кожена топка, отново българска и издържаха по няколко години, като първо се напукваха, късаха се откъм малкия пръст, понякога кожата се цепеше от пране в пералня. Сега всичко стана за продаване, а не за ползване.
10
7
 
1
 
! Отговори
Гоги преди 5 години
Асикс са истината... Ако не знаете звъннете на Любо Ганев
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Линията на маратонките, пусната през лятото на 2018 г., се продава за между 95 и 105 долара на уебсайта на Nike."И срещу тези пари получаваш текстил и подметка скрепени само с лепилце без никакъв шев. Преди малко гледах клип, на който разрязаха маратонка от същия модел за да видят как е направена.
8
2
 
13
 
! Отговори
22 преди 5 години
За огромно мое съжаление Найк не са нищо повече от умел маркетинг. Огромна част от маратонките им за бягане са напълни противопоказани за човешката анатомия. Нося им кецовете и дрехите, но предпочитам да не се впечатлявам от последния им модел и да давам по 200 лева за маратонка, която даже не е анатомична. Найк спонсорират не 1 или 2 университета с САЩ не би следвало да им се отрази кой знае колко. Повечето атлети им се кефят.
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...и като почне да тича и да стъпва силно и да скача съвсем логично може да се скъсат маратонките"Пич, баскетболът е спорт, в който тичането, стъпването и скачането са, как да се изразя- задължителни. Не се опитвай да изкарваш за нормално това да се пръсне такава обувка от такъв производител по време на игра. Найк са се издънили яко, още повече, че този е обещаващ талант, който скоро ще започне в професионалната лига.
6
17
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 5 години
До Анонименне е така ! Найк са хубава марка маратонки ...всъщност като се замисля Найк и Адидас са 2те топ марки за спортни маратонки ... такова нещо може д асе случи - този спортист е бая едър и тежък така че всичко може да се стане ...
5
24
 
10
 
! Отговори
бг смешки преди 5 години
Найк са хубави и удобни кецове и маратонки ...определено са класа ! аз лично много о ги харесвам ...винаги си куопувам маратонки Найк шото са меки и удобни ... такова нещо винаги може да се стане ...тая *** е към 150 кила сигурно ...и като почне да тича и да стъпва силно и да скача съвсем логично може да се скъсат маратонките ...аз лично проблеми с Найк съм нямал !
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лигава история
3
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Найк винаги са били дървета за комплексари и ***.
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Егати найка, прекарал съм години в цъкане на футбол на асфалотово игрище с *** марки, дето и китайския цех не помни, че ги е произвеждал, обаче от видяното в клипа мога да кажа, че такова нещо не съм виждал.
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано се оправи бързо ...