Заплаха ли е изкуственият интелект за човечеството?

Д-р Хироши Ямакава от Лабораторията за изкуствен интелект в Токио
22 фев 2019 08:00, Анисия Иванова
38

От години хората се опитват да направят компютрите по-бързи, по-точни и...по-интелигентни. Крайната цел е да се стигне до създаването на изкуствен интелект, съизмерим с човешкия разум.

Д-р Хироши Ямакава, директор на лабораторията за изкуствен интелект в Токио, сподели пред камерата на Bulgaria ON AIR, че изкуственият интелект е базиран на човешкия разум.

Има много сфери и възможности за неговото използване. Големият въпрос е - съществува ли опасност изкуственият интелект да надмине човешкия и да застраши бъдещето на хората.

Според него има два възможни сценария на развитие. При първия изкуственият интелект ще стане супер интелект.

Вторият сценарий е хората да внедрят разум в компютъра, но в бъдеще ще е много по-лесно и по-бързо супер интелектът да се надгражда сам.

Доктор Ямакава е категоричен - изкуственият супер интелект ще се саморазвива.

"В близко бъдеще може да използваме силата на изкуствения интелект за лоши неща като престъпления или за оръжия, и други подобни. Но помислете и от друга гледна точка - изкуственият интелект може да бъде използван и за изключително полезни неща. В далечно бъдеще изкуственият интелект ще бъде по-развит, може би на равнището на човешкия, и това ще създаде проблем с неговото контролиране. Много е вероятно в бъдеще изкуственият интелект да подлежи на овладяване само от...друг изкуствен интелект", каза д-р Хироши Ямакава специално за Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
13
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Човек винаги трябва да си запази възможността да дръпне щепсела. Колкото и съвършен да е интелектът, все още всичко се захранва от поток електрони.... Няма ток, няма интелект.
13
1
 
1
 
! Отговори
б преди 5 години
Франкенщайн да го кръстят. И пак да се питаме после.
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Примитивният интелект е по-голяма заплаха
11
0
 
8
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
Хайде пак глупости. Първо дайте дефиниция за "изкуствен интелект", че тя нещо ми се губи и след това мерете и сравнявайте.
10
2
 
10
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
какъв изкуствен интелект? Те една GPS *** routing навигация не могат да направят, като за хората. Маркетингови трикове и нищо повече
9
2
 
28
 
! Отговори
Смехурко преди 5 години
"Заплаха ли е изкуственият интелект за човечеството?"Не. Заплаха е липсата на естествен такъв.
8
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напротив! Изкуствен интелект ИМА и той е в доста напреднал стадий на развитие.Ако приемем че има 5 нива на изкуствен интелект то ние в момента се намираме на ниво 2 със тенденция да стигнем ниво 3 в близките 5-10 години.А ниво 5 вече си е баш сериозния изкуствен интелект който ще има креативност, ще може да взема собствени автономни решения и ще има IQ от порядъка на 2000-3000 точки. (при човека е средно 100)Практически на 5-то ниво машината ще придобие ранг на полу-бог.
7
1
 
22
 
! Отговори
дърт преди 5 години
Най-голямата заплаха за човечеството е неговия самокоронясал се "елит"!
6
4
 
23
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Изкуствен интелект няма. Само маркетингови глупости. Казвам ви го като човек занимаващ се с това.
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човечеството явно ще се окаже поредния неуспешен генетичен експеримент на извънземните. Опитаха се да колонизират Земята и да създадат нова раса но засега всички опити се провалиха. И сегашния експеримент също върви към пълен провал и самоунищожение.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствената по голяма заплаха от изкуствения интелект е поговното замърсяване и унищожаване на биосферата.При всички положения за човечетвото няма оптимистичен сценариий. Съществуват 3-4 възможни пътя за развитие на събитията и всеки един от тези пътища включва в себе си редуциране на населението поне със 90%.В крайна сметка ако не ни убие замърсяването ще ни убие или изкуствения интелект или третата световна война или може би сблъсък със метеорит.
3
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербавият "интелект" е заплаха за човечеството!
2
1
 
23
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
У нас дълги години естествената простотия ще ни води
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 40-50 години пак така говореха за бъдещето на умните машини. Сега и за колонизацията на Марс ако кажете...