Френските "жълти жилетки" отново на протест

Медиите в Париж отчитат: Има отлив от движението
Обновена: 23 фев 2019 17:49 | 23 фев 2019 17:45, Красимир Ангелов
13
Френските "жълти жилетки" отново на протест
Снимка: Reuters

Френските "жълти жилетки", протестиращи вече над три месеца срещу социалната и данъчната политика на президента Еманюел Макрон, демонстрират тази събота отново за 15-и пореден път с надеждата отливът на участници да спре, пише в свой материал Франс прес.

Няколкостотин демонстранти в Париж са заели част от известния булевард "Шанз Елизе" недалеч от Триумфалната арка. В столицата са насрочени две шествия и още един "поход из луксозните квартали"

Близо 4000 души заявиха снощи, че смятат да участват в тези акции, но това не показва същинския мащаб на проявите - миналата събота в столицата според властите са дефилирали 5000 "жълти жилетки".

"С последни сили" - така озаглави в събота всекидневникът "Паризиен" снимка на мъж от "жълтите жилетки", останал сам да протестира на един площад.

"Жилетките" наброяваха 282 000 души, когато започнаха на 17 ноември безпрецедентните си социални протести в аполитична и несиндикална форма - първоначално срещу твърде високите според тях цени на горивата и с искане за вдигане на покупателната способност.  Движението породи най-тежката криза през управлението на Макрон, избран през 2017 г.

Миналата събота обаче във Франция са излезли на демонстрации само 41 000 души, показват официални данни, оспорвани от протестиращите.

"Движението избледнява", констатира "Паризиен" - единственият всекидневник, отделил днес много място на тази тема от новините.

Множество демонстрации са обявени и във френската провинция, по-специално в централната област Клермон-Феран, където се очакват 3000 протестиращи. Целият град е покрит с барикади заради опасения да не се повторят предишните вандалщини, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
СВОБОДА И РАВЕНСТВО преди 5 години
СВОБОДА, РАВЕНСТВО, БРАТСТВО !!! ДА ЖИВЕЕ ФРЕНСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ !!!!
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Vive la France!
6
6
 
1
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Родните медии продължава упорито да повтарят спуснатото от синедриона, че протестите биле срещу социалната и данъчна политика, и че горивото поскъпнало, а нито дума че Франция е залята от диваци - главния проблем на Европа?! Макарон обаче дава отпор по същество: Аз съм евреин и съм горд че съм син на еврейската работническа класа! Никакви отстъпки на белите фашисти - борба докато света стане ***. После ще го ваксинираме и с това ще приключим, ако ще само за това че вече няма да има Пособия!!!
5
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жълтите жилетки вече не са модерни, никой не им обръща внимание, сега на мода е Гуайдо.
4
3
 
6
 
! Отговори
х преди 5 години
французите имат много печален опит от революциите и по-интелигетните от тях са напълно наясно.така наречената велика френска революция превръща най-мощната държава в света по онова време в руина.след 25 г. кланета,войни,жертви и поражения следва Ватерлоо и Франция не успява да се оправи цели 100 г.движението на жълтите жилетки е пореден опит пролетариата да стане средна класа по доходи,но въпросът е кои тогава ще са бачкатори.опитът с черните показа,че склонно е да бачка само първото поколение
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Водачите им вече успяха да обяват че ще участват на изборите. И вече успяха да се скарат и всеки да се кандидатира поотделно. Типично! И програмите им типични. Общи пожелателни приказки. Лесно е да се скандира. Друго е да можеш да свършиш реална работа.
2
2
 
18
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
С мирни протести капитализма не пада.Нужна е въоръжена революция и французите добре знаят това.На крак о парии презрени на крак о роби на труда
1
2
 
19
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
протестът продължава