Скандал: Белгийски ветерани от Waffen SS – с пенсии от Германия

Някои от тях по-високи дори от обезщетенията за жертвите на нацизма
Обновена: 23 фев 2019 21:22 | 23 фев 2019 21:15, Боряна Павлова
137
Скандал: Белгийски ветерани от Waffen SS – с пенсии от Германия
Снимка: Reuters, архив

И до ден днешен белгийски сътрудници на нацистките Waffen SS получават пенсии от Германия, които са по-големи и от обезщетенията на някои от жертвите на нацизма.

От тях живи днес са само трийсетина човека – и всичките на възраст над 90 години. Всеки един от тях получава допълнителна пенсия от Германия – между 425 и 1275 евро месечно, твърди белгийският историк и изследовател на нацизма Алвин де Конинк.

В интервю за белгийския вестник "De Morgen" той прави следното шокиращо сравнение: на белгийците, служили във Waffen-SS, им се признават като стаж за пенсия годините, през които са били в затвора заради сътрудничество с нацисткия режим. В същото време белгийците, които са били експлоатирани в трудовите лагери на нацистите в Германия, са получавали след края на войната обезщетение в размер на 50 евро месечно.

След като Вермахтът нахлува във Франция, Белгия и други страни, Хитлер издава указ, с който обявява, че чужденци, които са се присъединили доброволно към Waffen-SS, получават правото на финансова издръжка от страна на германската държава. По този повод германският историк Мартин Гьолниц обяснява, че след 1 януари 1940 година Waffen-SS е изпълнявал задачи на Вермахта, поради което неговите членове са имали статут на държавни служители в Германския райх. По този начин им се е полагала месечна издръжка, както и на всеки друг войник от Вермахта, независимо от националността му.

В Латвия –  около 1500 подобни пенсии

Трудно е да се каже колко са получателите на такава издръжка днес и в кои страни от света живеят те. Но само в Латвия към средата на 1990-те години е имало към 1500 бивши членове на Waffen-SS с допълнителни пенсии, посочва Гьолниц за "Deutsche Welle".

За тези плащания на белгийски ветерани от СС се говори още от края на 2016 година, когато темата беше повдигната от организацията "Група: памет", за която е работил Де Конинк. Още тогава белгийският парламент се опита да получи от германските власти имената на облагодетелстваните, както и да убеди властите в Берлин да спрат плащанията към тях.

Депутатката от Лявата партия Ула Йелпке също повдигна въпроса в Бундестага, но ѝ бе отговорено, че германското правителство не може да предостави подобна информация, тъй като няма данни за това каква част въпросните пенсионери в Белгия са били доброволци във Waffen-SS или са били съдени като колаборационисти.

Трима белгийски депутати сега предприемат нов опит: в искане до Комисията по външната политика на парламента те настояват да бъде сложен край на това "напълно неприемливо положение" и въпросът да бъде решен "по дипломатически път". Единият от вносителите на искането допуска, че тези допълнителни пенсии от Германия не се облагат даже и с данъци.

Поправка в закона, която е почти безсмислена

Германия всъщност е правила опити да осуети изплащането на пенсиите на ветерани от СС. Законова поправка от януари 1998 г. например регламентира, че въпросните добавки може да се отказват на лица, които "по времето на националсоциализма са участвали в нарушения на основните човешки права и правовите принципи.

Такъв казус например представлява доброволната дейност в структурите на СС. Поправката обаче се отнася само до молбите за допълнителна пенсия, подадени след 13 ноември 1997 година, което означава, че въпросните скандални случаи изобщо не са засегнати от тази разпоредба.

Мартин Гьолниц се съмнява в успеха на новата белгийска инициатива. Всеки единичен случай трябва да бъде проверяван отделно, защото членството в СС не означава автоматично, че лицето е военнопрестъпник. "Мисля, че просто мълчаливо ще се изчака, така че проблемът да се реши от само себе си“, казва германският историк.


137
Още от Общество
Заплаха от морбили през 2019 г. и ваксините като враг: Чия е вината?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До " Горко на побе
И каква е скритата част от ВСВ. Интересно ми е
98
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 3 седмици
В цяла Западна Европа съвсем справедливо се надига нова вълна на антисемитизъм, но в БГ медиите - ни дума, ни вопъл, ни стон - нищо, нула... Платени са, като всичко продажно в БГ...
97
0
 
0
 
! Отговори
V преди 3 седмици
Абе вие що не давате кво става по Европа??? Ромовете искат безплатни имоти .Лъжат че Каракачанката ги изхвърлил на -15 градуса . А украинците пак ги били . Украинците много мразят ромовете .https://facebook/biser.angelov.589/videos/10214168299749981/UzpfSTEwMDAwMzYyOTYwNzEyNzoxMjg4MzAzODM3OTg4NDkw/
96
1
 
3
 
! Отговори
" Горко на побе преди 3 седмици
Интересно, ако беше победил Хитлер и Оста, какви славни дитирамби щяхте да изливате всички жалки драскачи. " Горко на победените..."
( Да не говорим за конспиративната част на ВСВ и хилядите неизвестни тайни, премълчавани до днес...)
95
1
 
3
 
! Отговори
расист за правда преди 3 седмици
възраждането започва!
Имаме нужда от нов чичко с мустачки.
Черното заедно с червеното пие кръвта на народите.
94
2
 
2
 
! Отговори
Няма разлика! преди 3 седмици
болшевизъм---означава Държавен Монопол , върху средствата за производство.
фашизъм--означава Частен монопол , върху средствата за производство..

Свободния пазар---означава контрол , върху едрия капитал /без монополи/ и свободна търговия и движение на хора , стоки и идеи!

Комунизма и болшевизма ---не могат да съществуват без "Монополни структури" и без военни конфликти за нови пазари и власт!
Основната им идеология е --"национализма" и "интернационализма"!
93
2
 
6
 
! Отговори
Професор преди 3 седмици
БОЛШЕВИЗЪМ И ФАШИЗЪМ----ДВЕТЕ СТРАНИ , НА ЕДНА И СЪЩА МОНЕТА!!!!
92
3
 
4
 
! Отговори
ПРАВИЛНО ,...90 преди 3 седмици
Подписано е и искането на Васил Коларов за съюз с Германия и присъединяване към Остта!
91
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не е реабилитиран фашизма, или поне повече от другата забранена тоталитарна идеология - болшевизмът.
90
1
 
4
 
! Отговори
виж в нета преди 3 седмици
Бях написал "***"--за Договора "Рибентроп -***" между Германия и СССР!
Защо са го заменили със звездички , просто не разбирам!
А , иначе това го има в Нета и сме го свалили от там!
/За инфо , трябва да питам брат ми/
Ще го публикувам ако ти е интересно!
89
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Накратко - фашизма е реабилитиран напълно!
88
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Щом господ им дава дълголетие, значи заслужават!
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Що ,не бе...

Какво беше написал в коментара си, та го замениха със звездички? Не може ли да го обясниш описателно?
Освен това, аз не знаех, че Чочоолу е писал на Царя с настояване да влезе в "Остта". Вярно ли е това или ни майтапиш?
86
3
 
3
 
! Отговори
Що ,не бе... преди 3 седмици
Квото е социализъм--това е и национал-социализъм!
ЩО ДА НЕ ВЗИМАТ ПЕНСИИ ХОРАТА??!!

Я, Чочоолу у Ст.Заагора ---и при цара, убивал и крал коне и крави ...и при БКП--убивал и крал, от Държавата , па и карал и писал на Царя , да Влезе в "Остта"/Рим, Берлин ,Токио / , щото били заедно с Русия и Сталин , по Договора с ***!

Къде е разликата ??!
85
6
 
6
 
! Отговори
Да ,бе.... преди 3 седмици
Всички ония с партиен билет на БКП/ДС , гдето ограбиха народа , след 9.09.44г. и 3-пъти
грабиха българите и фалираха Държавата , да им раздадеме заплати и пенсии , като на фараони ...па да им финансираме и издържаме и Бизнеса , щото са т.пи , алчни , крадливи и некадърни по рождение!

За благодарност , и к.опе.ленцата червени им да издържаме до живот!
Що , не ..нали??
84
4
 
10
 
! Отговори
Реалноста преди 3 седмици
В България всеки член на БКП нетрябва да взимат пенсий а да бъде осъден на принодителен труд
83
1
 
7
 
! Отговори
са преди 3 седмици
викам и всички работили за държавата по време на кумунизма - т.е 99% от пенсионерите да не получават пенсия по същата логика. Абсурдно е. Да си им плащат пенсииките, режима може да се мени, но си работил за държавата.
82
7
 
2
 
! Отговори
Факторион преди 3 седмици
БКП/БСП сама си измисли 1 февруари като ден за почит защото всички 1 200 осъдени са били съдени а и адвокат дори са имали

Народният съд е следствие на Нюрнбергския процес

То ест БСП и ГЕРБ взаимно работят за реабилитацията на Адолф Хитлер и национал-социализма

БКП винаги е спазвала законите и никога не е убивала без съд и присъда

Ха

То комай трябва да се спретне Народен съд за всички гербери и бесепари в обвинение в реабилитация на фашизма и гавра с жертвите на червения терор
81
9
 
3
 
! Отговори
Отврат и погнуса 67 преди 3 седмици
И какво излиза че държавите чиито граждани получават тези кървави пари ни учат на демокрация, да уважаваме обратните и ни учат що е правилно дишане? Такъв цинизъм и долно лицемерие не съм виждал.... Затова тия същите "демократи" мразят Росия и Путин.
80
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И ко от това ?
да му мислят руските ветерани живеят по зле от сви,ни но тях още от червената армия кой ли ги брой за хора