Скандал: Белгийски ветерани от Waffen SS – с пенсии от Германия

Някои от тях по-високи дори от обезщетенията за жертвите на нацизма
Обновена: 23 фев 2019 21:22 | 23 фев 2019 21:15,
137
Скандал: Белгийски ветерани от Waffen SS – с пенсии от Германия
Снимка: Reuters, архив

И до ден днешен белгийски сътрудници на нацистките Waffen SS получават пенсии от Германия, които са по-големи и от обезщетенията на някои от жертвите на нацизма.

От тях живи днес са само трийсетина човека – и всичките на възраст над 90 години. Всеки един от тях получава допълнителна пенсия от Германия – между 425 и 1275 евро месечно, твърди белгийският историк и изследовател на нацизма Алвин де Конинк.

В интервю за белгийския вестник "De Morgen" той прави следното шокиращо сравнение: на белгийците, служили във Waffen-SS, им се признават като стаж за пенсия годините, през които са били в затвора заради сътрудничество с нацисткия режим. В същото време белгийците, които са били експлоатирани в трудовите лагери на нацистите в Германия, са получавали след края на войната обезщетение в размер на 50 евро месечно.

След като Вермахтът нахлува във Франция, Белгия и други страни, Хитлер издава указ, с който обявява, че чужденци, които са се присъединили доброволно към Waffen-SS, получават правото на финансова издръжка от страна на германската държава. По този повод германският историк Мартин Гьолниц обяснява, че след 1 януари 1940 година Waffen-SS е изпълнявал задачи на Вермахта, поради което неговите членове са имали статут на държавни служители в Германския райх. По този начин им се е полагала месечна издръжка, както и на всеки друг войник от Вермахта, независимо от националността му.

В Латвия –  около 1500 подобни пенсии

Трудно е да се каже колко са получателите на такава издръжка днес и в кои страни от света живеят те. Но само в Латвия към средата на 1990-те години е имало към 1500 бивши членове на Waffen-SS с допълнителни пенсии, посочва Гьолниц за "Deutsche Welle".

За тези плащания на белгийски ветерани от СС се говори още от края на 2016 година, когато темата беше повдигната от организацията "Група: памет", за която е работил Де Конинк. Още тогава белгийският парламент се опита да получи от германските власти имената на облагодетелстваните, както и да убеди властите в Берлин да спрат плащанията към тях.

Депутатката от Лявата партия Ула Йелпке също повдигна въпроса в Бундестага, но ѝ бе отговорено, че германското правителство не може да предостави подобна информация, тъй като няма данни за това каква част въпросните пенсионери в Белгия са били доброволци във Waffen-SS или са били съдени като колаборационисти.

Трима белгийски депутати сега предприемат нов опит: в искане до Комисията по външната политика на парламента те настояват да бъде сложен край на това "напълно неприемливо положение" и въпросът да бъде решен "по дипломатически път". Единият от вносителите на искането допуска, че тези допълнителни пенсии от Германия не се облагат даже и с данъци.

Поправка в закона, която е почти безсмислена

Германия всъщност е правила опити да осуети изплащането на пенсиите на ветерани от СС. Законова поправка от януари 1998 г. например регламентира, че въпросните добавки може да се отказват на лица, които "по времето на националсоциализма са участвали в нарушения на основните човешки права и правовите принципи.

Такъв казус например представлява доброволната дейност в структурите на СС. Поправката обаче се отнася само до молбите за допълнителна пенсия, подадени след 13 ноември 1997 година, което означава, че въпросните скандални случаи изобщо не са засегнати от тази разпоредба.

Мартин Гьолниц се съмнява в успеха на новата белгийска инициатива. Всеки единичен случай трябва да бъде проверяван отделно, защото членството в СС не означава автоматично, че лицето е военнопрестъпник. "Мисля, че просто мълчаливо ще се изчака, така че проблемът да се реши от само себе си“, казва германският историк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
26
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СС е осъден от международния трибунал в Нюрнберг, свикан от СССР, САЩ и Британия. СС е признат за престъпна организация, а хората които тук някои мaлoумници възхваляват, са масови убийци на чиято съвест лежат милиони трупове, включително на жени и деца.Изненадан съм, че в България има толкова много привърженици на нацизма.Обяснявам си го единствено с привнесената от Запад образователна реформа, създаваща ***.
16
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17От кой е признат престъпниците също получават пенсии ! Гермaния не съди своите, а ги праща на междунaроден трубунал, тука е разликата между народи с чест като Гермaния и Япония и тези без чест дето пращат своите на смърт за един политически виц. Тук не става въпрос изобщо за комунизъм или демокрaция просто е или имаш чест или нямаш самураите не са били нито комунисти нито демократи или си лоялен или не си. Във СAЩ ветераните ровят в кофите за отпадъци ?
15
6
 
10
 
! Отговори
V преди 5 години
Според мен Хитлер е трябвало да разпусне вермахта и да прехвърли хората в СС . Там бързо щяха да отсеят плявата ,заради структурата и принципите . Бъдещето на армиите е точно в частните армии като СС ,а не в държавните като Вермахта . Трябвало е въобще да не взема офицери от вермахта . Това не решава въпроса със стратегическите грешки на Хитлер и конструктивната немощ на някой оръжия . Бързи Хайнц и Ромел са по скоро тактици технолози на войната ,останалото е плява
14
40
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета коментарите и тук денацификацията е пропуснала доста фашунгери.СС е признат за престъпна организация от международен съд, даването пенсии на есесовци за дейността им е престъпление.
13
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сега немците наричат армията си Бундесвер (Bundeswehr) -думата е съставена от думите Бундес и Вер , като Вер означава отбрана, защита .Но Бундес Републиката така и не можа да се защити от "бежанци" ..
12
2
 
46
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Няма що : 50 души взимащи пенсия по 1500 евро и 5 милиона хрантутници в Германия от цял свят каращи на помощи и социални за десетки милиарди евро. Но все тая, тия милиарди идват от държави със затихваци функции като България
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи ако Германия ни нападне директно се предавам отивам в техния затвор и после чакам едни пенсии, който е *** дa лежи в един окоп и да чака смъртта там, ей гениално бе.
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Превода на изречението под войника е " За честа на немската армия "Вермахт в немския език е от женски род и означава въоръжените сили на Германия (1935 - 1945) , или иначе казано армия .
9
3
 
19
 
! Отговори
Редакцийо, преди 5 години
Прати някой журналист да проучи какви са били тези хора, облечени катоКу Клукс-клановци нощес около Руски паметник /може и ритуал да са извършвали/.Както е тръгнало, на народа му дойде до гуша от разни привилегировани етноси и използващите ги политтически партии. Ако някой опрости неплатените наеми за общинските жилища, и Вафен СС да беше тук, пак трудно ще озапти побеснели работещи, но дискриминирани българи!Кой знае какво са репетирали онези с белите качулки през нощта.
8
4
 
31
 
! Отговори
истина е преди 5 години
Ама тук има още хиляди бойци срещу комунизма и капитализма ,които вземат големи пенсии !А сега излизат от горите партизани ,които се бият срещу Русия ,и получават заплати от СОРОС !!
7
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А арабите в Белгия, които колят и бесят под знамето на ислямски милиции получават не само пенсии, ами и къщи, здравни осигуровки, пари за 10-те си чавета и други благини, платени от глупавите неверници-данъкоплатци в Белгия. В този ред на събития пенсии за каквито и да са бели войници е само една малка и трогателна справедливост.
6
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези хора се биха срещу болшевизма!!!! Заслужават много повече! Поклон!
5
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво му е скандалното войника има договор и служи срещу пари военопленика няма договор и не получава заплата . Военопленика трябва да получава заплата от собствената си държава на която е служил и за туй попаднал в плен ако не им плащат достатъчво следващия път вместо да попаднат в плен ще захвърлят пушките и ще се цанят за врага.
4
7
 
38
 
! Отговори
Германските военни преди 5 години
са служили в армията, изпълнявали са заповеди, когато родината им е воювала.Не виждам какво чудно има в това, че получават пенсии. Същото важи и за чуждестранните служители към немската армия.Онези нашенци, които са били длъжностни лица в лагерите в Белене, Скравена, Ножарево в периода на социализма, днес получават пенсии и им се зачита като прослуженото време годините, в които са били надзиратели, администратори, охрана и т.н. в онези лагери.
3
10
 
8
 
! Отговори
V преди 5 години
Наще войници колко вземат заплати ??? Русенския македонец взема към 5 бона . А нацистите вземат няколко пъти по големи пенсии от заплатите на наше войни :))) СМЕШНА ДЪРЖАВА .И МНОООГО ЖАЛКА
2
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иначе джихадистите вемат солидни соц. помощи в Европа без проблем.
1
11
 
37
 
! Отговори
Подкрепям преди 5 години
Напълно заслужено!