За три секунди: Взривиха домът на Пабло Ескобар

Сградата "Монако" срината след решение на властите в Меделин
23 фев 2019 08:54, Александър Попов
53
За три секунди: Взривиха домът на Пабло Ескобар
Снимка: Reuters

Осеметажната сграда в Меделин в Колумбия, където едно време живя наркобосът Пабло Ескобар, беше взривена и разрушена вчера, предаде Франс прес.

Разрушаването стана с контролирана експлозия пред погледа на около 1600 души. До него се стигна след решение на градската управа, която се надява по този начин да намали интереса към личността на наркобарона, убит от полицията през декември 1993 г.

Сградата, известна като кооперацията "Монако", беше символ на лукса, в който живееше Ескобар. Тя се срина само за 3 секунди, след което няколко минути пожарникари със струи вода се опитваха да разсеят облака от прах.

На мястото на кооперацията ще бъде обособен парк с площ 5000 квадратни метра в памет на жертвите на наркотероризма в Колумбия. Смята се, че хиляди хора са били избити през 80-те и 90-те години на миналия век, когато войната между наркоклановете беше безмилостна, припомня Франс прес. Самият Ескобар е смятан за отговорен за смъртта на около 6000 души, допълва БТА.

Ескобар беше застрелян от полицията на 44-годишна възраст, когато се опитваше да избяга по покривите на Меделин.

До скоро кооперацията, в която живееше, беше посещавана от любопитни групи. Част от колумбийското общество искаше тя да бъде запазена като "жив спомен" за войната на наркокартелите.

Президентът на Колумбия Иван Дуке нарече разрушаването на сградата "победа на културата на законността и поражение за културата на беззаконието".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: МеделинПабло Ескобар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
4
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Како Гица, всички които знаете къде се слага тази отживелица пълен член, сте пълна отживелица. И не знаете много други неща. Много по-съществени.
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добро дело. Така се прави - битката срещу злото е вечна и трябва да е непоколебима, защото то винаги дебне.
37
3
 
6
 
! Отговори
Кака Гица преди 5 години
Браво на "Анонимен"!Много добре обяснявате"вэривиха домА".Явно е,че сте били редовно присъствуващ в часовете по бълг.еэ.и л-ра!
36
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОЦметан КараилиевНА МЕНЕ ПОВЕЧЕ МИ ПРЕЧИ ОКУПАЦИОННАТА АМЕРИКАНСКА АРМИЯ, КОЯТО Е РАЗПОЛОЖЕНА В ЧЕТИРИ БАЗИ В БЪЛГАРИЯ, ЗА КОИТО НЕ СЕ ПЛАЩА НАЕМ!
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ И СЪУЧАСТНИЦИТЕ МУ ЛИ ИМАШ ПРЕДВИД?
34
2
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
И ние гръмнахме мавзолея, ама комунистите останаха. Даже и са в парламента.
33
3
 
16
 
! Отговори
Съседа преди 5 години
Същата работа като в България. 30 години след събарянето на мавзолеякакво се промени в държавата?
32
2
 
7
 
! Отговори
какво спечелихте преди 5 години
И като премахнеш една сграда дали ще изтриеш историята или ще върнеш времето ? Ако сте прочели книгата на сина му за живтоа му (греховете на моя баща) може би щеше да се замислите дали нямаше по добре да с енаправи музеи и парите от това да се дарят на деца и най вече всеки да се змисли как е успял (държава корупция интереси ) и накрая какво е спечелил и изгубил ...
31
4
 
6
 
! Отговори
Дидо преди 5 години
До Цветан Караилиев Това Цецко е паметник на милионите ОБИКНОВЕНИ хорица като мен и теб, които са загинали за освобождаването на Европа от кафявата чума! Ако имаше роднини умрели в концлагер нямаше така да говориш! Засрами се!
30
1
 
3
 
! Отговори
кико преди 5 години
До Анонимен Първо ти покажи на себе си как става!
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шест апартамента и селско имение на някакъв самозабравил се милиционер очакват контролирана експлозия!Кога?Всеки ден е загубен за България.
28
4
 
5
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 5 години
До анонимен 17 Как какво ми пречи паметник на окупатори?И то в сърцето на града ми?Как така мислиш,че не сме в час с Историята,която е част от родовата ми такава?!Когато пиян съветски лейтенант пита"А что такое БЗНС?Почему до сих пор не разстреляли?"И това безумие монументно още да ми се кипри там?!Вече е лесно,технологии има,да се завре част от него нейде за спомен,а другото-при мавзолея.Беше добро начало,продължение е нужно!
27
2
 
5
 
! Отговори
Въпрос???? преди 5 години
Кой знае Ескобар и кой знае президента Дуке ? + Ескобар - Дуке !
26
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в Банкя кога ще взривяват? Само питам за един приятел.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много важно - идеята остава !
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 24А-а, само за Драгалевци недей така! :) Имам къща там, но не съм нито, депутат, нито министър, нито дори обикновен гербераст.Карай по-избирателно! Не, че и там няма за зачистване, де! :)
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Вътко - Падежи няма...но за употреба на пълния член в м.р. има ясно правило!
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВъткоВътко-о, падежи има в българския език, ама ти не знаеш къде да ги търсиш.Човекът иска да покаже, че пълен член се употребява САМО за подлог, който е в именителен падеж, а в случая се пише "домА", защото е пряко допълнение, и е във винителен падеж.Недей да показваш, че си чувал за българския език, колкото тия от сайта! :):)
21
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога на българите ще им увери акъла и ще съборят символите на руската окупация и диктатура в България? Няма друг народ с толкова робско съзнание!!!!
20
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в Банкя, Бояна, Драгалевци, Симеоново (Полийс - Блу Каунти) кога? Или трябва да се почне първо от народното събрание?