Крадеш ток, хващат те и пак - по-евтино! За климатика, за басейна

Фирмите крадат по-рядко от битовите абонати, но по-много
20
Крадеш ток, хващат те и пак - по-евтино! За климатика, за басейна
Снимка: flickr

Крадците на ток отново плащат приблизително два пъти по-ниски цени от изрядните абонати, според проверка на “24 часа”.

Причината е, че в края на 2018 г. ВАС окончателно отмени правилата, по които се начисляваше тарифата за нерегламентирано ползване на електроенергия. КЕВР пък не е готова с новата методика, такава щяло да има след месеци.

Така при установяване на кражба се начислява потреблението на ток за 3 месеца назад, а цената е близо 7,7 ст. на киловатчас. За сравнение изрядните абонати плащат средно по 13-14 ст.

От “Енерго-Про” посочват, че най-често констатираните кражби са със софтуерно и хардуерно въздействие върху електромерите. На второ място били случаите с директно присъединяване към въздушните и кабелните мрежи и старите известни манипулации на уредите за мерене.

В Западна България предпочитани са интервенции във вътрешното устройство на електромерите, директни присъединявания към мрежи и промяна на схемата на измерване, съобщават от ЧЕЗ. В градските зони си падат по манипулациите на електромери, включително промяна в схемите на измерване и софтуерни атаки. В извънградските зони и махали също има голямо разнообразие, но преобладава присъединяването без измерване.

И при ЕВН се краде ток чрез променена схема на свързване, поставяне на шунт (байпас) в токовите вериги, въздействие на хардуерната част на цифрови електромери.

За да справят с крадците, енергодружествата най-често използват т.нар. балансов електромер. Уредите се монтират във всеки трафопост. Те дават информация какво количество еленергия се разпределя до клиентите и данните се сравняват с отчетените от индивидуалните електромери. Когато между двете стойности има разлика, това е сигнал, че има нарушители. Извършват се проверки и по сигнали на клиенти, както и на служители на енергофирмите.

Използват се и специални уреди, които позволяват разкриване с 99% точност на незаконни връзки към подземните проводници.

Друг способ са системите за дистанционен отчет. При него системата веднага реагира, ако се направи опит за манипулация на електромера.

Изнасят се и табла на границата на собствеността, инвестира се в съвременна техника, която дава възможност за по-ефективно откриване на кражбите, обясняват от дружествата.Те правят и анализи на данните, за да определят рисковите райони, където стават най-много кражби.

При изработването на новите правила от “Енерго-Про” предлагат за крадците на ток да се начислява консумация за 180 дни назад, както било в повечето европейски страни. А също да се заплаща и потребена електроенергия, когато е отразена само в регистър на електромера, но не се вижда на дисплея на уреда. Защото при проверка в Българския институт по метрология тези показания се разчитат и е справедливо да бъдат фактурирани и заплатени от потребителя.

От ЕВН предлагат срокът за начисляване назад да е от 180 дни до 1 година. А цената, по която да се плаща, да е осреднената на балансираща енергия за недостиг. Тя обикновено е най-скъпата енергия.

Кражбата на ток обаче вече не е само при битовите абонати, посочват от енергодружествата.Хотели, ваканционни селища и къщи за гости са хванати през миналата година.

Нарушители се оказали също ресторанти и барове, производствени и складови бази, магазини, офиси, развъдни бази и игрални зали. Ток се крадял и от собственици на компютри, които се занимават с криптовалути. Само една такава “копачка” ползвала ток, колкото е потреблението на 100-150 домакинства.

Но като бройка най-много оставали случаите на кражби в битовия сектор. При фирмите процентът на засечените кражби е по-малък, но откраднатият ток надхвърля многократно този от домакинствата.

Нерядко се откривали луксозни жилища с манипулирани електромери или директни кабели, които захранват климатични инсталации и басейни в имотите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
zilian преди 4 години
студент съм, а парите за квартира ми стигат, без тока като горница ще е по-добре
16
0
 
0
 
! Отговори
zilian преди 4 години
ако някой може да ми "настрои" електромера или знае човек, нека ми пише
15
3
 
6
 
! Отговори
шматка преди 5 години
А аз още фъргам маратонки по жиците.Много съм изостанал
14
3
 
9
 
! Отговори
До НЕбългарин преди 5 години
Мисленето НЕ Е от силните ти страни!!!!!
13
2
 
30
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Да крадеш от крадеца не е грях.
12
6
 
3
 
! Отговори
НЕбългарин преди 5 години
Ако можеше от злобата и *** да се произведе каквото и да било светЪт щеше да е в краката ти!!!!!!!!-Като ви се каже истината вие го приемате за злоба, но истината боли!
11
2
 
6
 
! Отговори
До НЕбългарин преди 5 години
Ако можеше от злобата и *** да се произведе каквото и да било светЪт щеше да е в краката ти!!!!!!!!
10
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А някой някога да е чул или видял НЕбългарин в България да плаща данък, ток или вода???Аз за един приятел питам
9
4
 
18
 
! Отговори
Реално преди 5 години
Има кражби на електроенергия, но някой от изнесените данни не са верни. Абсолютно невъзможно е "копачка" за крипто валута да консумира електроенергия, колкото 100-150 домакинства!
8
2
 
20
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ЦЕНАТА на дневна тарифа за киловатчас (а не киловат) за битови абонати е около 22 стотинки с ДДС.
7
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На който не му е"изгодно"да работи в БГ-тото прав му път.Да си продава фирмата и да се умита безвъзвратно.Да крадеш от крадец не е кражба.
6
7
 
9
 
! Отговори
атомчо преди 5 години
Във фирмите се краде по доста интересни начини - един от тях е още от самия траф - от него излизат три фази и нула до разпределителната уредба ако е една - добре ако са две и повече тогава броя на излизащите захранващи кабели трябва да е равен на броя на разпределителните табла ноооооо и с един повече да е който естествено е без мерене демек директна кражба просто на това рядко се обръща внимание
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тия палати и басейни в Бояна и Драгалевци как ще се поддържат, а? Плаче ми се на глас, ако не крада...
4
2
 
31
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Аз като редовен абонат съм платил средно 19 стотинки на киловат последния месец, при това с оптимално използване на по-евтината нощна енергия. 7.7 стотинки на киловат се получава ако се сметне само цената на тока без разните му такси достъп и пренос, което е и реалната цена на тока, всичко останало е за нагушване на ЕРПтата.
3
2
 
35
 
! Отговори
матура преди 5 години
"Фирмите крадат ПО-РЯДКО от битовите абонати, но ПО-МНОГО".Хайде сега да махнем второто от тиретата и да видим дали изречението няма да стане по-ясно!"Фирмите крадат по-рядко от битовите абонати, но по много". Ето, стана!
2
2
 
34
 
! Отговори
Пен преди 5 години
"Фирмите крадат по-рядко от битовите абонати, но ПО-МНОГО"Журналята дали са учили български език ?
1
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
научете се да крадете.ако живеете в България...