Абсурдът във Венецуела: Трима президенти, милионер и помощи

Хроника на сблъсъците на границата между Венецуела и Колумбия
26 фев 2019 19:10,
136

Снимка: Reuters


Граничните сблъсъци не могат да бъдат по-абсурдни от този на границата между Венецуела и Колумбия.

Трима президенти, военен самолет и цяла плеяда поп артисти, доведени от британски милионер са струпани в Кукута, Колумбия.

Граничния град е мястото на военната блокада, наложена от венецуелският президент Николас Мадуро. Той е решен да възпрепятства международната хуманитарна помощ, изпратена за страната му.

В това венецуелската опозиция видя възможност. Планът: Да пробият блокадата в събота, кулминация на съпротивлението, която трябваше да принуди армията да допусне храна до една гладна нация или да остане лоялна на Мадуро.

Още по темата

Планът не се разви точно така. В края на деня армията остана лоялна на режима и протестът, планиран като мирен, прерасна в насилствени сблъсъци. Някои от онези, които отчаяно се нуждаят от помощ бяха изгорени на границата, като поне четирима са загинали, пише "New York Times".

Първият ход беше на Мадуро. По-рано този месец правителството на венецуелския президент барикадира вече затворената граница между Колумбия и Венецуела с танкери и контейнери. Всичко това, докато дарения от храна пътуваха през Колумбия към границата.

Защитниците на президента обвиниха Америка, че се опитва да подстрекава преврат с помощта. Нещо като Троянски кон, чието намерение не е да облекчи глада във Венецуела, а да дестабилизира правителството на Мадуро.

Със затварянето на границата политическите схватки станаха по-жестоки и фокусът беше върху помощта, която чака на границата.

Един от първите, посетили блокадата, беше републиканският сенатор от Флорида Марко Рубио, който призова за смяна на режима във Венецуела.

В петък, денят, преди опозицията да реши да атакува блокадата, настроението на границата се промени с пристигането на Ричард Брансън, британският милионер и филантроп. Неговата идея - да покани латиноамерикански изпълнители, които да изпълнят концерт в помощ на венецуелския народ.

Кулминацията на събитието пък беше появата на Хуан Гуайдо, лидерът на опозицията, който наруши забраната си за пътуване и се промъкна отвъд границата, за да поздрави подкрепящите го в навечерието на бунтът срещу блокадата.

В събота Гуайдо зае централна роля, качвайки се на камион с помощи и заричайки се, че ще предвидената помощ ще стигне до Венецуела.

Така денят почна мирно, с демонстрантите, събудили се в опустелия лагер, където са нощували. Планът им за съботата: Да придружат хуманитарната помощ на крака, във формата на човешки щит, държейки рози и пеейки венецуелския химн.

Хаосът обаче бързо превзе реда. След като националната гвардия на Венецуела започна да атакува протестиращите със сълзотворен газ всякаква надежда за съгласие между двете страни се изпари. Скоро демонстрантите хвърляха камъни към войниците.

Докато тази буря се развихряше на границата, Мадуро и съпругата му, Силия Флорес, бяха далеч, наслаждавайки се на друго настроение в съботния ден. Двамата посетиха митинг в подкрепа на Мадуро, където съпрузите танцуваха салса пред своите поддръжници.

Междувременно хаосът на моста между Венецуела и Колумбия ставаше все по-голям.

Десетки членове на националната гвардия на Венецуела дезертираха към Колумбия, някои от тях - ранени. Докато прекосяваха моста десетки хора ги поздравяваха.

Междувременно част от международната помощ започна да пробива блокадата.

Цената на сблъсъците обаче беше и загубата на много от кутиите с помощ. Експлодиращите сълзотворни гранати възпламениха част от изпратената помощ, която според опозиционен лидер е съдържала медицински консумативи, предназначени за болниците във Венецуела.

Онова, което опозицията се надяваше да бъде ден на мирни протсти, се превърна в смъртоносни сблъсъци. Четирима човека бяха убити, много други арестувани и отведени в затворите във Венецуела.

Мадуро, разгневен от помощта, която колумбийският президент Иван Дуке предложи на протестиращите, преустанови дипломатическите взаимоотношения с Колумбия.

В крайна сметка тълпите изоставиха моста, но някои останаха там - продължавайки битката, хвърляйки камъни и самоделни бомби към венецуелските правителствени сили.

Сълзотворния газ още се стелеше над границата, когато камионите с хуманитарна помощ бяха изтеглени обратно към складове в Колумбия. Битката между опозицията и режима отново стигна до патово положение.

Политическите битки обаче бяха тотално преобърнати. Макар че венецуелците все още имат нужда от храна, дори повече от всякога, помощите си стоят в Колумбия, напълно безполезни, а Мадуро си е все така на власт.

Нещата обаче се промениха за Хуан Гуайдо. Той вече не може да се върне във Венецуела с хуманитарната помощ, както обеща. И вече е в Колумбия, без да знае може ли да се върне обратно при народа, за чийто президент е признат от западния свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хуан Гуайдо............американски шпионин, обучаван в университета във Вашингтон............уж за инженер,но реално за превратаджия !!!Поредната цветна революция.............преврат, пуч или Майдан в латиноамерикански вариант!!
49
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименфинансирана от парите, откраднати от народа на Венецуела и от законното правителство!!!там пари отдавна няма. Мъдуро сега изнася златото със самолети в Русия и Турция. Като приключи и ще сдаде властта.
48
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малиййй каскетите хептен пощръкляха! Сигурно са гледали оня с големите уши, дето бавно и мъчително преглъща, докато си чете думичките по телевизията :)
47
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Венецуелската опозиция...............финансирана от парите, откраднати от народа на Венецуела и от законното правителство!!!Тоя филм вече сме го гледали!!!
46
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ли CNN или Ройтерс там ББС да дадат един хубав репортаж за гладуващите във Венецуеала, досега не сме видяли и едно видео с гладуващи и празни магазини.
45
5
 
25
 
! Отговори
ГЕРМАНСКИ ИНВЕСТИТОР преди 5 години
ИСКАМ ДА УВЕРЯ ВСИЧКИ ДЕМОКРАТИ ЧЕ НИЕ ГЕРМАНЦИТЕ НЯМАМЕ ИНТЕРЕС ДА СТРОИМ ЗАВОДИ В БЪЛГАРИЯ ЗАЩОТО ЦЯЛАТА НАША ИКОНОМИКА Е ИЗНЕСЕНА В ЧЕХИЯ СЛОВАКИЯ ПОЛША И УНГАРИЯ .ЗАЩОТО ТРАНСПОРТНИТЕ РАЗХОДИ СА НА БЛИЗКИ ДИСТИНАЦИИ НЯМАМЕ ИНТЕРЕС ОТ ДАЛЕЧНИ ТОЧКИ КАТО БЪЛГАРИЯ ....ИНВЕСТИРАЙТЕ СИ ВЪВ ВАШИ ЗАВОДИ ИНАЧЕ ПАТКИТЕ ЩЕ ПАСЕТЕ ЧЕ И ПАТКИ НЯМА ...
44
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 7.Мадуро не е никакъв комунист.Той просто е истински патриот за разлика от Гуайдо.Ако беше комунист до сега да е изтебил всички несъгласни с него.И не се правете на умрели лисици и на ударени с мокър ***.Отлично знаете,че конфликта е инсцениран от агента на ЦРУ,Гуайдо,заради петрола на Венецуела.САЩ отново се опитват с чужди ръчки да вадят горещи въглени от огъня.Този път обаче може да си опърлят задниците.
43
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСмята да се обадя до Козяк и да питам кой е нашия "законен президент"....Как кой бе - клепоухия ***! Избран от Решеников да ни излага пред света.
42
4
 
31
 
! Отговори
Масова истерия преди 5 години
Да живее Мадуро, да живее Венецуела! Краварите са лицемери не дадоха помоща нa Мадуро, а я дадоха на Гуайдо за да предизвикат гражданска война и свиха парите на Венецуелският народ. Вива Венецуела, Вива ла революсион !
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно му каза Вежди Рашидов , на българина ква стока еИ Иво Христов е правТакава стока сте всичко казано от тях е вярно
40
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 34: Освен едни три завода викаш Германците нищо няматПонеже си комунистически крадец и съответно не знаеш кои са заводите, аз няма да те светнаА като Германия и Запада има толкова много заводи в България защо специализирани агенции от чужбина си подбират най-добрите кадри: лекари, медицински сестри, IТ-специалисти. В повечето случаи те завинаги напускат България. С фатални последици за страната. Защо не ги използват за многото заводи в България?
39
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде комунисти пишете на воляВсички други изчезваме на ....ЗАПАД
38
4
 
17
 
! Отговори
ЖУРНАЛИСТЧЕТАТА преди 5 години
ПЪРВО ОПРАВЕТЕ БЪЛГАРИЯ ВЕНЕСУЕЛА ИМА ПЕТРОЛ НЕ Я МИСЛЕТЕ БЪЛГАРИЯ НЯМА НИ ПЕТРОЛ НИ ЗАВОДИ!ЗАЩОТО Е ОКУПИРАНА ДЪРЖАВА А ВАЩАТА СВОБОДА НА СЛОВОТО Е ПЛАТЕНА!
37
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе изобщоКомунистите не са хора
36
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ ГЕРМАНИЯ ЩЕ СЕ ОТЪРВЕ ОТ РУСНАЦИТЕ НЯКОЙ ДЕНРАБОТЯТ ПО ВЪПРОСАНе знам за някой ден, но сега в момента работят по Северен поток 2, а България която спря Южен поток по нареждане на Вашингтон загуби 4 милирада и сега пак ще купува руска газ и плюс това ще плаща транзитни такси на Турция и Германия.
35
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 34: Освен едни три завода викаш Германците нищо няматПонеже си комунистически крадец и съответно не знаеш кои са заводите, аз няма да те светна
34
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрацията донесе само мизерия на България.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снимка 5 е най-яка
32
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия няма никакви инвестиции в България. Германия използва България за депо за евтини черноработници, българите слугуват в Германия за мизерни заплащания и отделят от залъка си да пращат пари на близките в България, а те купуват вносни немски стоки, защото България няма икономика, всичко внася, а парите пак се връщат в Германия да плащат мизерните заплати на българските черноработници.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пристанище Бургас ОТ УМРЯЛ ,ПИСМО !