Абсурдът във Венецуела: Трима президенти, милионер и помощи

Хроника на сблъсъците на границата между Венецуела и Колумбия
26 фев 2019 19:10,
136

Снимка: Reuters


Граничните сблъсъци не могат да бъдат по-абсурдни от този на границата между Венецуела и Колумбия.

Трима президенти, военен самолет и цяла плеяда поп артисти, доведени от британски милионер са струпани в Кукута, Колумбия.

Граничния град е мястото на военната блокада, наложена от венецуелският президент Николас Мадуро. Той е решен да възпрепятства международната хуманитарна помощ, изпратена за страната му.

В това венецуелската опозиция видя възможност. Планът: Да пробият блокадата в събота, кулминация на съпротивлението, която трябваше да принуди армията да допусне храна до една гладна нация или да остане лоялна на Мадуро.

Още по темата

Планът не се разви точно така. В края на деня армията остана лоялна на режима и протестът, планиран като мирен, прерасна в насилствени сблъсъци. Някои от онези, които отчаяно се нуждаят от помощ бяха изгорени на границата, като поне четирима са загинали, пише "New York Times".

Първият ход беше на Мадуро. По-рано този месец правителството на венецуелския президент барикадира вече затворената граница между Колумбия и Венецуела с танкери и контейнери. Всичко това, докато дарения от храна пътуваха през Колумбия към границата.

Защитниците на президента обвиниха Америка, че се опитва да подстрекава преврат с помощта. Нещо като Троянски кон, чието намерение не е да облекчи глада във Венецуела, а да дестабилизира правителството на Мадуро.

Със затварянето на границата политическите схватки станаха по-жестоки и фокусът беше върху помощта, която чака на границата.

Един от първите, посетили блокадата, беше републиканският сенатор от Флорида Марко Рубио, който призова за смяна на режима във Венецуела.

В петък, денят, преди опозицията да реши да атакува блокадата, настроението на границата се промени с пристигането на Ричард Брансън, британският милионер и филантроп. Неговата идея - да покани латиноамерикански изпълнители, които да изпълнят концерт в помощ на венецуелския народ.

Кулминацията на събитието пък беше появата на Хуан Гуайдо, лидерът на опозицията, който наруши забраната си за пътуване и се промъкна отвъд границата, за да поздрави подкрепящите го в навечерието на бунтът срещу блокадата.

В събота Гуайдо зае централна роля, качвайки се на камион с помощи и заричайки се, че ще предвидената помощ ще стигне до Венецуела.

Така денят почна мирно, с демонстрантите, събудили се в опустелия лагер, където са нощували. Планът им за съботата: Да придружат хуманитарната помощ на крака, във формата на човешки щит, държейки рози и пеейки венецуелския химн.

Хаосът обаче бързо превзе реда. След като националната гвардия на Венецуела започна да атакува протестиращите със сълзотворен газ всякаква надежда за съгласие между двете страни се изпари. Скоро демонстрантите хвърляха камъни към войниците.

Докато тази буря се развихряше на границата, Мадуро и съпругата му, Силия Флорес, бяха далеч, наслаждавайки се на друго настроение в съботния ден. Двамата посетиха митинг в подкрепа на Мадуро, където съпрузите танцуваха салса пред своите поддръжници.

Междувременно хаосът на моста между Венецуела и Колумбия ставаше все по-голям.

Десетки членове на националната гвардия на Венецуела дезертираха към Колумбия, някои от тях - ранени. Докато прекосяваха моста десетки хора ги поздравяваха.

Междувременно част от международната помощ започна да пробива блокадата.

Цената на сблъсъците обаче беше и загубата на много от кутиите с помощ. Експлодиращите сълзотворни гранати възпламениха част от изпратената помощ, която според опозиционен лидер е съдържала медицински консумативи, предназначени за болниците във Венецуела.

Онова, което опозицията се надяваше да бъде ден на мирни протсти, се превърна в смъртоносни сблъсъци. Четирима човека бяха убити, много други арестувани и отведени в затворите във Венецуела.

Мадуро, разгневен от помощта, която колумбийският президент Иван Дуке предложи на протестиращите, преустанови дипломатическите взаимоотношения с Колумбия.

В крайна сметка тълпите изоставиха моста, но някои останаха там - продължавайки битката, хвърляйки камъни и самоделни бомби към венецуелските правителствени сили.

Сълзотворния газ още се стелеше над границата, когато камионите с хуманитарна помощ бяха изтеглени обратно към складове в Колумбия. Битката между опозицията и режима отново стигна до патово положение.

Политическите битки обаче бяха тотално преобърнати. Макар че венецуелците все още имат нужда от храна, дори повече от всякога, помощите си стоят в Колумбия, напълно безполезни, а Мадуро си е все така на власт.

Нещата обаче се промениха за Хуан Гуайдо. Той вече не може да се върне във Венецуела с хуманитарната помощ, както обеща. И вече е в Колумбия, без да знае може ли да се върне обратно при народа, за чийто президент е признат от западния свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
КЪДЕ СА ЛЕВИТЕ ПАРТИЗАНСКИ СИЛИ В КОЛУМБИЯ /ПОМНИТЕ ЛИ ГИ / !?!? ДУКЕ ОТ КОТИЛОТО НА ЦРУ ЛИ Е ??? В КОТИЛОТО СА -ЦИПРАС ;ЗАЕВ ; ГОВНАЙДО ;-"ДЕСЕН СЕКТОР -ОФ УКРАИН ; СЪМ ОФ -ЕСТОНИЯ,ЛИТВА И ЛАТВИЯ /РАЗЧИТАЩИ НА ГАЗ ОТ РУСИЯ/ И НАШИЯТ " ВЕЛИКАН" !!! ЦРУ Е ВЕЛИК ЦИОНИСТКИ МЕЧ НА ТЕХНИЯ БОГ ЕВРЕО-СЕМИТСКИ И ДНЕС ГЛАВНО ПЕТРОЛЕН !?!?!?
89
2
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Единственият абсурд във Венецуела е факта че държавата се управлява от диктатор, бивш шофьор и охранител, нискообразован и без завършена гимназия. За сметка на това същият този вулгарен диктатор се ползва с подкрепата на Куба и Москва и докара страната си до глад, болести, липса на лекарства и космическа корупция - изпълнителната влас фактически е в ръцете на генералитета, който се облагодетелства от дадената власт.
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КВАЙ ТЪЗ ФОБИЯ КЪМ ВЕНИЦУЕЛА, ФИЛЕТЕ СЪ БЕ, ФИЛЕТЕ СЪ!
87
2
 
10
 
! Отговори
джо преди 5 години
Цялата дандания дето се вдигна изобщо не е заради някакви помощи. Ако американците са загрижени за народа , то нямаше нужда да въвеждат санкции. Самата стратегия с ограничаване на авоарите на дадена страна, води единствено до страдание на обикновените хора. За върхушката тези ограничения не важат.Лукавството им се вижда от самолет, само за петрол мислят.
86
4
 
18
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Тази " помощ " от САЩ ще е като нашата царевица дадена от тях и 30-годишното ирландско месо получено от нас преди години преминало през десетки военни мисии по света и накрая ни го харизаха на нас. Правилно Мадуро не иска нищо американско защото може да е обгазено с наркотични вещества и всякакви отрови други. Ако на Мадуро му трябва помощ Русия е на среща и ще му даде всичко, но не и отрови и ***. Мадуро много добре знае как САЩ отровиха предшественикът му Уго Чавез.
85
4
 
31
 
! Отговори
обективен преди 5 години
Абсолютно по същия начин САЩ процедираха и с нас.Режима на Тиквата с нищо не е по-добър от Мадуро.Но американците го държат на власт а Цвъки ходи по три пъти на поклонение при Тръмп и:дадохме Мариците за жълти стотинки и всяка година близо 1.5 милиарда отиват към САЩДадохме им златните залежи и бяхме готови да подарим Добруджа за шистов газДадохме им няколко бази за тоя дето духаИ сега ще им дадем близо 3 милиарда за летящи курници ,модел 1974гДа , ама Мадуро не им дава ,защото не е Тиква.
84
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И така е навсякъде ,където краварите помиришат петрол.Целия свят запалиха с безкрайната си алчност.Крайно време е да си платят за своята агресия и наглост.
83
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е ,че др Мъдуро е плътно зад др Путин Хахахах Чак е проникнал в него
82
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин ***!!
81
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във Венецуела положението е много пъти по-добро отколкото в протектората на САЩ Хаити. Ми идете с помощите си там бе, филантропи. Оправете живота в Хаити, после ще видим, кой е на ред, може би Гайана, оправете и там, пък все някога ще дойде ред, да помогнете и на Венецуела.
80
3
 
11
 
! Отговори
хахаха преди 5 години
Опитаха се да вкарат оръжия за "бунтовниците" по руската рецепта, но Никича не е вчерашен и ги надцака :-)
79
4
 
38
 
! Отговори
ОСТАП преди 5 години
(Един от първите, посетили блокадата, беше републиканският сенатор от Флорида Марко Рубио, който призова за смяна на режима във Венецуела.)ИНАЧЕ САЩ НЕ СЕ БЪРКА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА. АЙДЕ БЕ!
78
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турбо комунизма на мадуро в действие Орязват порциона в армията .... Тоя ще свърши по зле и от Кадафи
77
20
 
9
 
! Отговори
Я па я..! преди 5 години
До Анонимен 79 Да , абсурдите на БСП и Корнелия наистина са абсурдни.Ха , ха !
76
10
 
61
 
! Отговори
Kuala преди 5 години
Хората още в зората на цивилизацията са прозрели че трябва да се пазят от данайците, дори когата им носят дарове. Явно вече не минават тъпите номера на западняците с демократичните плямпания. След арабските пролети, Сирия, Украйна и много предишни тем подобни явно маса венецуелци си имат едно наум. Не минават вече номерата на запядняците, много са изтъркани.
75
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 73Колега написал си две дълги изречения на изречение по 5$ общо 10$ Раздели изреченията на по две и ще станат четири изречения по 5$ равно на 20$ Като се пънеш поне се научи как се правят пари от тролене...Капиши!!!
74
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсурдите в България не са по-малко от венецуелските!
73
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двайсетината каскети, под които нищо няма и дето щяха да свалят президента пред Президенството, сега ще свалят президента на Венцуела Мадуро. Бистрят световната политика и квакат като патетата наяли се с топли л****, ха,ха,ха
72
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи излиза, че Гуайдо е дезертирал от същата тази държава на която се самообяви за президент. Май така се наричаше този, който по време на гражданска война или размирици преодолее забраната за напускане на държавата. Или за президент има друга дума?
71
8
 
46
 
! Отговори
САЩ днес обявиха преди 5 години
нови "санкции" срещу Венесуелазначи: от една страна САЩ правят всичко възможно да унищожат икономиката на Венесуела чрез "санкции" и същевременно предлагат "хуманитарна" "помощ" ....Американските гадове ядоха бой в Сирия, ще ядат бой и във Венесуела !!!юдо-масонския нов световен ред е обречен !!!