Чавистки "колективос" вилнеят по границата на Колумбия и Венецуела

Те са въоръжени и извън всякакъв контрол
27 фев 2019 21:55, Елка Василева
95
Чавистки "колективос" вилнеят по границата на Колумбия и Венецуела
Снимка: архив, Reuters

Под слънцето, което пече безмилостно, те се задушават, най-вече от страх. За да работят, да намерят нещо за ядене или да избягат от обхванатата от криза Венецуела, те преминават тайно в Колумбия по преки пътища, с риск да попаднат в ръцете на страховитите "колективос".

Роса Гутиерес върви бързо по изровената пътека, без да поглежда назад. "Трябва да се върна, понеже дъщеря ми остана във Венецуела", обяснява 38-годишната инженерка пред Франс прес, стресирана и задъхана.

Със съпруга си тя е преминала границата в четвъртък, за да помага за концерт, организиран на следващия ден в Кукута. Той е бил за набиране на средства за страната й. Не е било взето предвид обаче затварянето от президента Николас Мадуро на граничните пунктове между венецуелския щат Тачира и колумбийския департамент Нотре де Сантандер.

От другата страна на реката, намаляла до струйка вода през този горещ сезон, двегодишната й дъщеря я очаква в дома на роднини.

По пътищата обаче вилнеят "колективос". Тези защитници на чависткия режим действат като шпиц команди по време демонстрациите на противници на правителството на Николас Мадуро. С качулки и револвери в ръка, те вилнеят днес и от венецуелската страна на границата с Колумбия.

Тук "не е безопасно", казва Роса, докато съпругът й я приканва да ускори крачка. Преди да навлезе в гъсталака, тя изразява съжаление заради "много тъжната" ситуация, от която страда нейната страна и която ги да се движат като бегълци.

Преминаване със свито сърце

"Колективос" помогнаха в събота да не се допусне влизането във Венецуела на хуманитарната помощ, изпратена по искане на опозиционера Хуан Гуайдо, когото петдесетина държави признаха за временен президент на страната.

Още по темата

Зад силите на реда, които репресираха демонстрантите, настояващи за отваряне на границата, те хвърляха камъни и сълзотворни гранати. Някои бяха забелязани да стрелят към колумбийската страна. Хуан Гуайдо нареди изтегляне на своите поддръжници и камионите, натоварени с храни и медикаменти, изпратени главно от САЩ.

При насилието бяха ранени стотици хора и след това Богота разпореди временно затваряне на четири гранични контролно-пропускателни пункта в Норте де Сантандер, за да се направи оценка на щетите.

Сега в Кукута треперят от "колективос", защото се говори, че да попаднеш в ръцете им е равносилно на смъртна присъда.

"Много съм нервна, защото не познавам хората от тук, но ако не премина. . . ще остана без работа", казва със съжаление треперещата Алис Рейес - венецуелка, която преподава в Кукута.

"Далече ли е?", пита тази майка на три деца, която никога не е преминавала границата нелегално. Късно е и остават 40 минути пеша, но накрая тя е в безопасна зона.

Без никакъв контрол

За "колективос" се знае извън Венецуела. Ръководителката на дипломацията на Европейския съюз Федерика Могерини осъди в неделя използването от чависткото правителство на "въоръжени групи" за сплашване на цивилните.

През последните дни те станаха синоним на терор. Вървят слухове, че военни и полицаи са искали да дезертират или да преминат в Колумбия, но са били заловени от "колективос".

Много венецуелци, преминали границата, отказват лицата им да бъдат снимани с фотоапарат или камера, от страх от отмъщение срещу техните семейства, останали в страната.

"Те са въоръжени и извън всякакъв контрол", заяви пред АФП колумбийски полицейски източник.

На територията на община Кукута полицията е преброила тридесетина тайни пункта за преминаване или "трочас". Поради тази пропускливост е трудно да се контролира границата, където действат също наркотрафиканти и контрабандисти.

Препъвайки се в камъните, Маргарита Руеда върви бавно. Тя е на 71 години и за пръв път преминава нелегално. Нуждата от лекарство, което оскъдицата е направила от три години дефицитно във Венецуела, обаче не й оставя избор. "Трябва да преодолея страха".

Подобно на нея 24-годишният Хосе Гуера казва, че не е виждал нищо обезпокоително по пътя. Мълчанието обаче е част от кодекса на терора.

С шестте жени, които го съпровождат, между които майка му и баба му, този млад мъж, който се занимава с правене на татуировки, се присъедини в неделя към 1,1-те милиона венецуелци, имигрирали в Колумбия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
3
 
! Отговори
Трафикант преди 5 години
Имам 3 камиона чакащи на границата. Искам да вкарам 3 милиона плешки за страдащите Българи.
69
5
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Диктаторите се учат един от друг. "Колективос" са някакво подобие на "Вагнер".
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колективосите зад гърба на полицията хвърляли по опозициато камъни и гранати със сълзотворен газ.А опозицията гледаше ли? Дали не започна първа? Доколкото знам, освен камъни тя използваше и коктейл "***". Само, че явно Венецуела не е Украйна.
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм чул Федерика Могерини да е осъдила Десния сектор в Украйна, а те не са по-добри от гореописаните.Явно ситуацията във Венецуела е много зле, но доколкото знам САЩ со положили доста усилия за това.
66
1
 
7
 
! Отговори
Помощи за барикади преди 5 години
До Анонимен 85: Информацията е от сайт, в който се цитира министъра на външните работи на Венецуела. Дали ще му вярваме или не, е въпрос на личен избор. От теб научавам, че барикади се вдигали само с бетонови блокове.Но това, че САЩ и Великобритания общо са блокирали банкови авоари на Венецуела за 30 милиарда долара си е факт, който е изнесен и в Съвета за сигурност на ООН, а и те не го отричат.
65
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунисти в действие, учете се деца и не залитайте по доказано нежизнеспособни идеи.
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Помощи за барикадиМатериали за барикади казваш!?Бетонови фундаменти ли?Имаше една песен: - Оооо колко си п*ос, има ли смисъл с теб да говоря ?
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно в този район има мандри иначе колективосите няма какво да търсят там.
62
3
 
6
 
! Отговори
Помощи за барикади преди 5 години
До Анонимен 81: А няма ли да препоръчаш и Адолф (с концентрационни лагери)? Пиночет от него се е учил.А в камион с уж "помощи" по думите на министърана външните работи на Венецуела, са открити материали за вдигане на барикада. Няма да се учудя, ако в дръги открият и оръжие. И това е помощ точно от САЩ, които са блокирали банкови сметки на венецуелската нефтена компания за милиарди долари.
61
3
 
10
 
! Отговори
си дзинпин преди 5 години
типични фалшиви новини
60
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога не допускайте комунисти на власт, единственото решение е методът на Пиночет
59
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 79Може. Но предвид възрастта им по-скоро са били в МДО - Младежки Доброволен Отряд. Събираха се разни и уж учеха карате. Имаше и "инструктори" от Куба, преподаваха Йон-шин-мон или нещо подобно. Само че инструкторите бяха невероятни пияндета и само гледаха как да се напоркат и забършат нещо. Циркаджии от абсурден цирк.
58
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПартията ги ползваше да плаши гаргите. Ходеха с черевена лента на ръката. Някои се взимаха много насериозно.като Крум Зарков и Паргов, едни такива зализани, а са си най-обикновени хюмнeта.
57
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Колективос" помогнаха в събота да не се допусне влизането във Венецуела на хуманитарната помощ---тез да не са "вагнерос" на путин? Май пак ще има груз200 както в Сирия.
56
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"По времето на Тодор Живков се пътуваше по трудно единственно в Западна Европа и САЩ"По времето на Тодор Живков се пътуваше трудно дори на 20 километра от границата.
55
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаеме ги "отрядниците" от едно време. Бяха *** парчета дето за нищо не ставаха, но много се натискаха. Партията ги ползваше да плаши гаргите. Ходеха с черевена лента на ръката. Някои се взимаха много насериозно. Като нищо биха убили човек за да си докажат колко са важни.
54
5
 
22
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
глада е в Йемен, където жестоките ря-зани араби от саудитска избиват ежечасно хиляди дечица и мирни хорица... не ми пишете за страна, където кризата е само в медийната пропаганда...
53
4
 
15
 
! Отговори
Tangra преди 5 години
Прочетохме с хуманитарната помощ каква друга "помощ" е имало.
52
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
евроатлантическа фалшива пропаганда
51
11
 
30
 
! Отговори
Батко преди 5 години
Интересно. Вилнеят значи тези лоши хора с пистолети, но една 70 годишна жена си минава без проблем.Сигурно вилнеят като нашите футболисти - по дискотеките