Стратегическата идея на Ердоган, канабисът и торбичките на мама

Турски медии все по-често превъзнасят лечебните свойства на конопа
27 фев 2019 20:15, Елка Василева
53
Стратегическата идея на Ердоган, канабисът и торбичките на мама
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турският президент Ердоган си има нова любима тема - канабисът. Идеята му: Турция да започне отново да отглежда коноп и така да си върне "зеленото съкровище", което навремето било изкоренено по волята на нейните врагове.

Турция иска отново да отглежда канабис (коноп). Това е очевидно най-новата стратегическа идея на президента Ердоган, пише Дойче веле. „Аз съм родом от Ризе. А там навремето се отглеждаше коноп. От конопа се правеха дори долни фланелки, защото той много добре попива потта", каза президентът на среща със свои съпартийци в Анкара. Главният му аргумент обаче се въплъщава в… пазарските торбички от коноп.

От 1 януари тази година Турция въведе задължителна цена на найлоновите торбички в магазините - сега те струват около 4 евроцента, като целта е да се намали употребата на найлонови торбички, за да бъде ограничено замърсяването на природата.

"Моята майчица сама ги плетеше"

Най-новият план сега е да се произведат милиони платнени торбички и мрежички, които да бъдат раздадени на народа - най-вече в рамките на предизборната кампания. Защото през март в Турция предстоят местни избори. В тази връзка спомените на Ердоган продължават така: „Моята майчица сама си плетеше мрежичките за пазар, с които ходехме на покупки. Когато се изцапваха, ние ги перяхме и пак ги използвахме".

Но сякаш не става дума за само конопени торбички и мрежички. Близки до правителството медии все по-често превъзнасят лечебните свойства на конопа и неговата приложимост в най-различни области. "Зеленото съкровище на Турция", както го нарича Ердоган, за жалост било изкоренено по волята на "враговете на Турция", които се престрували на приятели.

Всеки турчин начаса се сеща за кого говори президентът: за Запада, разбира се, и в частност за САЩ. Защото е факт, че през миналия век насажденията от коноп в Турция бяха унищожени именно под западен натиск - заради производството на хашиш, който се извлича от женските растения.

Ахмед Аталък, шеф на истанбулската Камара на аграрните инженери, припомня, че в Турция канабис се е засаждал още преди близо 4000 години. И тъй като в момента държави като Китай и Канада започват сериозно да развиват отглеждането на коноп, Турция не бива да изостава, предупреждава Аталък, цитиран от германския вестник "Зюддойче Цайтунг".

Назад към канабиса

Вече е налице и пилотна програма за отглеждането на канабис в 20 турски провинции, съобщава вестник „Ди Велт". Един турски мозъчен тръст дори е създал свой собствен Институт за конопа, който от години проучва отглеждането на това растение. Учените от института са предложили на правителството първоначално да се засаждат площи с канабис, от който не може да се извлича наркотично вещество, но който има добро приложение в текстилната и в хартиената промишленост. Тези отрасли, както и много други, пострадаха силно от валутната криза и увеличаващите се цени на вносните суровини.

Условията за отглеждане на канабис в Турция бяха либерализирани още през 2016 година, но селяните и до днес са крайно предпазливи. Поради простата причина, че досега са чували за канабис единствено покрай операциите на армията срещу нелегалните конопени плантации на забранената Кюрдска работническа партия, за която търговията с дроги е важен източник на приходи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
2
 
! Отговори
Социолог преди 5 години
Тюрките са ползвали конопа от време оно.Където е имало станове са засаждали и коноп.Иначе ако говорим за политика към 1875г. българите са най-многобройната етническа група в умиращата Османска империя на 630 години-Най- дълго съществувалата империя в историята.Цялото население на империята тогава е било 13 милиона от които 5 милиона българи,3 милиона турци ,2 милиона гърци,1 милион арменци ,1 милион кюрди,1 араби .....
32
2
 
2
 
! Отговори
Ач преди 5 години
В момента най-големият производител на марихуана (собственик на ферми) за медицински цели в САЩ е българин от Силистра.
31
1
 
3
 
! Отговори
Амстердам преди 5 години
Аре пускайте конопа и на Балканите ,че много вали тука .
30
1
 
2
 
! Отговори
cinik преди 5 години
Връщаш се от магазина, слагаш торбичката в печката и яко кефф... Е това е безотпадна технология :)
29
1
 
12
 
! Отговори
Еколог с голем джип преди 5 години
С един декар коноп спасяваш 4 декара гора когато става въпрос за производство на хартия.Един амерканец беше направил и кола от коноп -блъска с чук по конопените калници, а те дори не се одраскват....Но най -страшното е ,че от семената се прави био бензин -кошмар за гигантите производители на черни и мръсни горива....
28
6
 
15
 
! Отговори
gg преди 5 години
Ето, че и Турция е по-прогресивна от България :)
27
7
 
8
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До бг малоумие на тонТези "***" българи ли ви биха два пъти на война - през 1877 г на Шипка и през 1912 г. при Чаталджа?
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мразя наркотици и треви,познавам семейство,чийто от три две деца са се родили с увреждания за цял живот,заради наркотик.Познавам и човек,който е зъл враг на наркотичните вещества,защото брат му е наркоман,мразя и в червата гадните наркотици,да се затрият завинаги дано!Най-страшния бич на съвремието!
25
3
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
бай ердо дойдохме си в кръвната група айде да ти е на хаерлия и тениските и илачите ще ти стабилизират невероятно прогресиращата икономика към още по прогресивна
24
3
 
13
 
! Отговори
ууелле преди 5 години
"в Турция канабис се е засаждал още преди близо 4000 години" ...ей тия по-древни и от северно македонците.
23
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много поддръжници на Турцийката има тук, ееей...Цъкат минуси настървено, че Ердо дава лириии...А може да почне и в коноп да плаща ;)
22
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в Турция канабис се е засаждал още преди близо 4000 години???Че то Република Пуйка по мои сведения съществува от 20-те години на 20 век?!?? Хайде, ако сложим и Османската империя стават още няколко века. Какви 4000 години, какви 5 лева?
21
8
 
16
 
! Отговори
Arif преди 5 години
В Турция много трева пушат. Даже бабите си свиват във вестници. Ердо знае как да държи народа щастлив и доволен.
20
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците трябва да работят по-усърдно за да зарадват Ердоган.
19
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Бг има още много комунисти затва няма да легализират нищо.Другарят Сталин и Ленин са казали че тва е признак на загниващият капитализъм и всичко свършва в тоя момент.Червените каскети са си още в онова време.Няма нужда да се търсят между социалисти или някакви подобно.Просто мисленето на дъртите е такова.Трябва да измрът,децата им да измрат от старост и след 200-300 години ще почнат да се променят нещата.Наливането с алкохол нима не е наркомания?Ама понеже Сталин и Ленин са го одобрявали и ето
18
5
 
12
 
! Отговори
Мари-Хуана преди 5 години
А, затова е толкова усмихнат. Конопясъл е.
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14Znaeshli ot kakvo sa torbichkite ot bezsunie i ot borbata mu sreshtu imperialistite ,horata se biyat 30 godini sreshtu edni ot nay kruvojadnite teroristi v sveta PKK i ID sponsorirani ot imperialistite
16
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наркотичните вещества - убийство на младежите и съсипване на човешки животи!Стига алчност!Не ви щем тревата!
15
4
 
22
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Отново ще печелят от това... и ние си вкарваме и пропиляваме с измислени присъди децата, които са кривнали да изпушат една трева ... няма такава държава
14
6
 
15
 
! Отговори
симо преди 5 години
евтината трева е краят на мафията и престъпното бг управление което се издържа от кражбите и дрогата!!! почна се тва е началото на края на мизерията, но никой не очаква, че това идва от турция а не от рассия, все пак турците имат карма да изплащат за миналото към нас, а за руснаците дето говорят на стаеобългарски диалект и пишат на нашата азбука и дето са ни кравяли и продължават нама кво да коментирам! ох грешка азбуката не е българска а от македония и е македонска споре таварищ ***.ин