Взимаме болничен, за да свършим работа в държавни институции

Работодатели се притесниха, че служителите им все болни!
Обновена: 27 фев 2019 11:59 | 27 фев 2019 11:55, Петя Славова
35

Българите прекарват все повече време в болнични, сочат данните на НОИ. Средно за година отсъствията от работа заради заболяване са около 8 дни. Само за 2018 общият брой на дните, в които болните са се лекували вкъщи, е близо 18 млн.
Още по темата

Данните показват, че или ставаме по-болни, или по-често прибягваме до помощ от лекар за почивка от служебните ни задължения. Работодателите са убедени във второто и настояват задължението им да плащат първите три дни от болничния да отпадне.

"Ние се съгласихме на тази мярка преди седем години при условието, че тя е временна и антикризисна. Времето минава, кризата отмина, но мярката остана. Тя няма аналози в много европейски страни. Ние предпочитаме да се придържаме към утвърдени практики", посочи в "България сутрин" Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал.

Почти 10 000 са обжалваните болнични листове от НОИ. По думите му 1/4 от тях са отменени, което означава, че не са истински.

"Считаме, че може би има злоупотрeба с публични средства. НОИ трябва да направи анализ, за да се види причината за драстичното увеличение на болничните листове. Необходимо е да се направи регистър, да се провери има ли медицински център, който издава повече болнични от средното за страната. Време е Българският лекарски съюз да застане на мястото си", категорична беше Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб" пред Bulgaria ON AIR.

Кризисният праг в Европа за болнични е 6 дни, а у нас средно българинът излиза в болничен за 9 дни, сочи още статистиката. По думите на Желязков, в Гърция, Кипър, Португалия и Италия работодателят не плаща болничния или ако плаща, после държавата му приспада тези пари.

В студиото гостите коментираха, че хората често излизат в болничен, за да свършат работа в държавните институции, които имат ограничено работно време. Пенка Георгиева подчерта, че в  Западните страни има механизъм, по който служител може да излезе от работното място и да се свърши бюрократична работа, а не чрез болничен.

По думите на Желязков всяка година средствата за НОИ се увеличават. Затова и системата ще издържи, ако работодателят плаща само един ден, но тогава и контролът ще бъде по-голям.

Според Пенка Георгиева трябва да се намери работеща мярка, тъй като плащането на три дни от работодателя няма този ефект, който се е очаквал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе само работодателите, а и съвестните работниции пищят. Масово се "разболяват" , когато трябва да се съединят почивни и празнични дни. Направо епидемия. Болни, а побликуват във фейсбук снимките си от курорти в Турция и Гърция. Ползващите "майчинство"масово работят, а президента опрощава наказаните. Социалната политика е за "бели"хора, а не за племе от тарикати, дето си казва"честито"след баня! Не по малко от половината пари по разни социални фондове отиват в тарикати.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравна каса, да вземе д се стегне...
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"По думите на Желязков, в Гърция, Кипър, Португалия и Италия работодателят не плаща болничния или ако плаща, после държавата му приспада тези пари."Останах с впечатлението, че употребата Google и прочие, всъщност е важно умение в журналистиката през 2019а...
32
0
 
4
 
! Отговори
Чичко Тревичко преди 5 години
"Тя няма аналози в много европейски страни." - БИИИИП - грешка, опитайте пак."Ние предпочитаме да се придържаме към утвърдени практики" - добре, направете първите десет дена да не се изисква болничен лист както в Швеция.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
8 дни за година не са кой знае колко. За толкова се изкарва един грип. А през годината няма начин да не те хване и едно рядко щастие.
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В западните страни, администрацията е такава, че всичко можеш да свършиш през интернет, с факс или по телефона. Тука в България усещането е че ние вършим работата на администрацията, за наша сметка и за нашето лично време.
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт е, че в белите държави може спокойно да не отидеш на работа, за да свършиш нещо наложително или защото не се чувстваш добре, без да е нужно да молиш шефа. Уведомяваш от добра воля, но не е задължително.Ако се въведе тук с някакъв разумен лимит няма да се взимат фалшиви болнични.
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Най - вероятно работодателите са с желязно здраве."--Здрави, докато не ги привикат в ареста
27
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26Отпуск си взимаш бе.
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бюрократичните проблеми на българина са големи и той няма друг начин да се добере до администрацията. Това е единствения начин. Правилен, не правилен, ама е единствен.
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те ни лъжат, че ни плащат - ние ги лъжем, че работим. Кой както може така си урежда нещата.
24
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички държавни бюрократични институции трябва да имат един почивен ден през седмицата и да работят в неделя,иначе няма как човек да се добере до тях в съвпадащото работно време
23
0
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Какъв болничен ?!Нали другаря Борисов, съветваше българина, да работи на 2 места, за да си плаща скъпите кредити ?
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Взимаме болничен, за да свършим работа в държавни институции"Ами като отнема 2 дена да си регистрираш колата - почасова отпуска ли да си пуснеш?!?
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе то и аз се "притеснявам "от това заплащане,но така ще е надлъгването продължава!
20
0
 
26
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Как да отидеш на лекар или зъболекар? Ами пускаш си отпуск или си взимаш фалшив боничен. Как да си свършиш някаква друга работа - пак същото или отпуск или фалшия болничен. Ако си пускаш отпуск, няма да имаш достатъчно дни, за да отидеш на почивка за една седмица.
19
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, 8 дена е два пъти в годината да настинеш и да си с температура. Хората масово ходят болни на работа и заразяват другите, защото се страхуват да си вземат болничен. А за държавните ни институции, които са още в XX век не ми се говори. Навсякъде опашки, печати, чакай на 10 гишета. В ерата на интернета се отварят едни огромни тетрадки, където нещо се записва и трябва да се проверява, вместо да натиснеш 2 копчета и готово.
18
1
 
26
 
! Отговори
смешки преди 5 години
Време е за национална стачка с искане за "средно европейски заплати". 12 години сме в ЕС, а сме много по близо до Африка по заплати, вместо до Европа. Затова хиляди напускат всяка година България. В България няма лиспа на качествени работници, а има липса на качествени "бизнесмени".
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най - вероятно работодателите са с желязно здраве. "Здравият на болния вяра не хваща"
16
1
 
33
 
! Отговори
славянка преди 5 години
Те и заплатите ни нямат аналози в другите европейски държави, ама за това нещо да са казали работодателите?