Дядовата ръкавичка! Над 43% живеят в пренаселени домове

В същото време се оказва, че има огромен жилищен излишък
28 фев 2019 18:33, Екип на Investor.bg
63
Дядовата ръкавичка! Над 43% живеят в пренаселени домове
Снимка: pixabay

43,5% от българите на възраст между 20 и 64 години са живели в пренаселени жилища през 2017 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Делът им остава почти непроменен спрямо 2016 г., когато 44,4% от българите са обитавали пренаселени домове според данните на Евростат. По този показател страната ни е на второ място в Европейския съюз след Румъния, където 47,8% от гражданите живеят в пренаселени жилища.

След България се нареждат Хърватия (41,4%), Латвия (40,7%) и Унгария (40,1%), а най-нисък е делът на живеещите в пренаселени жилища граждани на Кипър (2,5%), Малта (2,4%) и Ирландия (2,1%).

България е на второ място и по брой чужденци, които не са граждани на страна членка на ЕС, живеещи в пренаселени жилища – 67,2%. На първо място е Хърватия с 67,6%, а след България са Полша с 61%, Гърция с 55,6% и Италия с 52,5%. Най-нисък е делът им в Малта (9,4%) и Кипър (7,1%).

В целия ЕС чужденците, които не са граждани на страна членка на съюза, живеещи в пренаселени домакинства, са били 34,6% през 2017 г. Това е почти с 18% повече спрямо местните жители, обитаващи пренаселени домове (16,7%) и чужденците, които са граждани на страна членка на ЕС (16,8%).

Евростат смята, че човек живее в пренаселено домакинство, ако то не разполага поне с:

- една стая за домакинство

- една стая за двойка в домакинството

- една стая за един човек на 18 или повече години

- една стая за двама души от същия пол на възраст между 12 и 17 години

- една стая за човек на възраст между 12 и 17 години, който не е включен в предходната категория

- една стая за две деца на възраст под 12 години

В същото време по данни на Националния статистически институт у нас има около 3,9 милиона жилищни единици, но домакинствата у нас, които са около 3 милиона - обитават 2,7 милиона жилища, тоест съществува огромен жилищен излишък от близо 1,2 милиона жилища.

Продължението четете на Investor.bg


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
3
 
! Отговори
намалете цените преди 1 месец
Намалете стените на жилищата и ще има за всички
52
1
 
4
 
! Отговори
JJ Окоча преди 1 месец
Слама и кал да има и за всички къщи ще има
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"тоест съществува огромен жилищен излишък от близо 1,2 милиона жилища."
Ама обяснявайте моля ви се, че няма балон при цените на имотите, какви са тези изводи, балон, няма, няма, няма и няма кой да купува, но вие чакате реъст от 3-4 процента и тази година, а ние всички ви вярваме безрезервно и безусловно нали? :)
Пук!
50
3
 
1
 
! Отговори
Ром"с преди 1 месец
Хм,аз през пролета-лятото на село си живеея в двуетажна къща с 5 стаи +2 хола (22 м2 -14м2) и то повечето време сам ,маса за тенисси имам и си играя вкъщи с приятели.При мен няма пренаселение на село ,който му липсва място в града,на село има свободни родови къщи колкото искате-почти всякой гражданин има къща на село .Пътя към село -които му е тесно в града.
49
2
 
2
 
! Отговори
Накой преди 1 месец
Изобщо статистиките които правят не се вярни според мен.
В нашето семейство сме 3 деца и живеем самостоятелно от 20 г но по лични карти сме в една къща :D
Като със заплатите: 2-ма от провинцията взимат 400 лв и един в софия 2000 = средна заплата 933 лв :D
48
4
 
2
 
! Отговори
До 50 преди 1 месец
Къща двор от 1 декар в село около София, струва примерно 300 хиляди евро. Квадратен метър земя в село около София струва между 100 и 200 евро. Двустаен около 60 квадрата в София струва между 50 и 80 хиляди евро в зависимост от района и квадратурата.
Разбира се къща в село, в което са останали 10 жители и е някъде в най-затънтените райони далеч от местата където има работа, може да струва няколко хиляди евро.
47
2
 
6
 
! Отговори
серена преди 1 месец
Населението у нас масово продава ниви,лозя,къщи,апартаменти и гаражи само и само да има пари лечение,лекарства,здраве и плащане на сметки за добър живот.Популацията е нагоре,само при мургавелите,останалите пълна летаргия при мама и при татко.
46
8
 
2
 
! Отговори
Решението преди 1 месец
Повечето от тези, които са в супер пренаселени жилища, са от онзи етнос.
Да се намери начин да бъдат разпределени по запустелите села, в които се намира голяма част от неизползвания сграден фонд.
Така хем тези села ще живнат, хем боровинковите ще бъдат принудени да работят в сел.стопанство, за да се прехранват, хем народът ще си отдъхне от хрантутници със склонност да стават закононарушители.
45
5
 
4
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Над 43% от тези са РОМИ!
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ех, тази стъкмистика - все за средни стойности пише, как българина яде свинско със зеле. Дайте данни по градове и квартали. Щото и в Сифия "братята" са по сума си в стая, а цели квартали като Манастирски ливади и Кръстова вада стоят празни.
43
4
 
8
 
! Отговори
V преди 1 месец
Все повече пари ще се затварят в имоти . Които няма да се ползват . Няма къде да избягат парите ,а паричните потоци не се управляват добре . Важно е да можеш да управляваш потоците .Ако се вдигнат данъците ще има голямо раздвижване ,ама не се знае на къде ще емигрират парите.Гледам китайците инвестират в Африка заради по малките обществени разходи ,ама има два проблема.Като цяло много пари се наливат в нереформирани държавни апарати . От тука идва и израза ,,спечелил европроект,, като от тотото
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-вероятно мразят масоните с всичките им производни - пари, банки, лихви, данъци, правителства, закони ;-)
41
8
 
15
 
! Отговори
дада преди 1 месец
Така е защото жилища много, но по площ са малки и с малко стаи. Масовия апартамент е двустаен 60 квадрата... 60 виртуални квадрата. Май за котка се препоръчваше минимално 50 квадрата жилище. И това остана от любимия на почти всички бай тошо, който ни набута в килийки като нещастливи кокошки да спим и да снасяме социалистически трудови яйца.
40
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък вие за нови жилища пишете.
39
6
 
36
 
! Отговори
Това е така щот преди 1 месец
сичко се натъпка в София и Варна.....Има къща на два етажа в малкия град,ама отива у столицата и живее с още 3-ма на квартира....найс,а...и полсе се дърви,че е в големия град и взима големите пари,а живее като съсел у дупка,скотска работа.
38
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости !Бангладеш е с територия,малко повече от България.Ние сме ,хайде нека сме 8 млн,те са 168 млн???Ето това е пренаселеност!И по-добре ли е само двама да се гледат в едно жилище като кукувици?
37
18
 
28
 
! Отговори
Danny преди 1 месец
Това, че сме на първо по собствени, не изключва да сме на първо и по-пренаселени. Ганьо масово на 35 живее с мама и тати за да има за БМВ-то. После плюе жените, че не искат да дойдат да живеят с него, мама и БМВ-то. Да се изнесе и опита да е самостоятелен е неговият кошмар.
36
2
 
30
 
! Отговори
Неясноти преди 1 месец
"огромен жилищен излишък", над един милион жилища, но не се уточнява

1. Колко от тях се намират в села, в които няма поминък за младите?


2. Колко от тези жилища са на хора, които работят в чужбина? Някои от тях са твърдо решени след време да се приберат в България. Други все още не са сигурни. Трети са по-склонни да останат зад граница завинаги.


3. Колко от необитаемите жилища с в нови сгради? Колко от тях са обявени за продажба? А колко нарочно са държани под ключ, чакат поскъпване?
35
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Двата трола в сайта си имат къщета или панелки в провинцията, но предпочитат да се натискат три поколения в тукашната панелка; знаят си, че това е сигурен начин да си докараш я развод, я инфаркт, я "дрОгарска" дружина за децата.
С ядене на лютеница, докато си тролиш, нищо няма да направиш, нито пък с чакането на "балона да се пукне" - хващай се на работа, не гледай в чуждата паница и не давай акъл, пък ако и МОЖЕШ да правиш нещо умно - толкова по-добре!
34
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И 43% са... тъмно зелени!