Президенти от източния фланг на НАТО притеснени от Русия

Сред участниците в срещата бе и президентът Румен Радев
Обновена: 28 фев 2019 23:06 | 28 фев 2019 22:56, Анисия Иванова
134
Президенти от източния фланг на НАТО притеснени от Русия
Снимка БТА

Президентите на девет страни от източния фланг на НАТО, изправени пред лицето на смятаните за империалистически амбиции на Русия, изразиха на среща днес в словашкия град Кошице сериозна загриженост за сигурността си предвид конфликта в Украйна, предаде Франс прес. Сред участниците в срещата бе президентът Румен Радев.

"Бяхме единодушни, че днес възраждането на руските имперски амбиции е факт и трябва да ги посрещнем адекватно", заяви пред медиите полският президент Анджей Дуда. Опасността от страна на Русия "е реална, събитията в Грузия през 2008 г. и войната в Украйна са най-доброто доказателство за това", добави той.
Девет източноевропейски страни членки на НАТО (България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша) обсъдиха сигурността си в присъствието на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг и отбелязаха съответно 20-ата или 15-ата годишнина от присъединяването си към НАТО.

"Изправени сме пред най-тежките заплахи от цяло поколение", се казва във финалното комюнике на срещата. Президентите на деветте страни изразяват притеснения и от отмяната на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, сключен от Москва и Вашингтон през 1987 г. и превърнал се в опора на сигурността в Европа.
Форматът "Букурещ 9" беше създаден в Румъния през 2014 г. като реакция на изострянето на конфликта в Украйна.
 "Имаме какво да празнуваме. Но в същото време не можем да си позволим да свалим гарда. Светът е по-сложен и непредвидим от когато и да било", заяви Столтенберг. "Единственият начин да се изправим пред един по-непредвидим свят е да останем силни, единни и да продължим да се адаптираме", добави той.

"Нашите балтийски партньори говориха за опасенията, изпитвани в техните общества, които виждат какво се случва в Украйна, в Черно море или в Балтийско море", подчерта домакинът на събитието, словашкият президент Андрей Киска.

Той добави, че във финалното комюнике президентите на страните от "Букурещ 9" и генералният секретар на НАТО са изразили притеснения от засилващите се заплахи в сферата на киберсигурността, предаде ТАСС.
Те са свързани с разпространяването на шпионски технологии, в което са заподозрени китайските компании Хуавей и Зет Ти И. Участниците в срещата също така отбелязаха необходимостта от борба с фалшивите новини в интернет и медиите.

Полският президент призова НАТО да води политика на "отворени врати" към Грузия, Молдова, Украйна и Македония, съобщи още Франс прес. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
16
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Притеснени от Русия са само една шепичка хора. Руските танкове ще са добре дошли в България. Огромното болшинство българи ще ги посрещнем с хляб и сол., както е било винаги в историята на България.
71
8
 
22
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
заплахата идва не от русия а от нато Горбачов и реигън подписаха нато да не серазширява на изток ама кои слуша ето го резултата всява се паника и целта епостигната надпревара във въоръжаването и печалба за впк на сащ а решението епросто убии-ците си дигат чукалата и се махат и ни оставят да си живеем мирно и тихо
70
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво и е на Русия постоянно да налива пари в медиино присъствие в целия източен /едновремешен / блок и постоянно да си представя позицията като правилна и непрекъснатао да плюе запада чрез подставени писачи по сайтове и прочие и да се мъчи да обръща обществено мнение ,ако не смята да си връща тази територия ,то е ясно ,че сте петата колона ,ама пречите на хората просто да си обсъждат темата..Дано началниците ви свършат парите да си починат хората...
69
4
 
25
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
А бе хора,не разбрахте ли каква е целта на спявката?Идва Началника и всички трябва да му ръкопляскат и пригласят,каквато и глупост да каже!После Началникът си отива и прави анализ кой е въртял достатъчно енергично опашка и кой не.Тъй стават тези работи.Всъщност,като изключим Полша и Прибалтика,останалите са скептични,но си мълчат,защо да рискуват със свое мнение!?Това е като при комунизма-обявяват някого за враг на народа и после всички са длъжни да викат срещу него,иначе става лошо....
68
0
 
4
 
! Отговори
до 98 преди 5 години
Преди 2 години бях на лаф с един българин който живее от 50 г в едно руско село от около 5000 човека и се беше върнал в Бг да разгледа родното си място --човека не се оплакваше , но битовото състояние не ме впечатли и това е ,,село ,, близо 5000 човека.. А 99 пост да го питам за какво им са на руснаците 10 000 танка може и да знае да напише..Аз не съм камилар да си мисля че ще водят войната с танкове / ако водят / много се зъбите и веднага се палите...я по спокойно.
67
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората са изпратили Президентите си да умуват как да се предпазват от агресивна Русия, а България е изпратила един крелълски лакей !Напомня Юда от "Тайната вечеря" !
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 87 АнонименМного мислят така и това е почти 98% от българите.
65
5
 
5
 
! Отговори
до 96 преди 5 години
Русия може да реши ,че да се защитава и е по-- удобно от Сърбия и Полша и за да се случи влиза в тях и си прави бази-- много бързо някоя партия може да призове Русия и тя веднага любезно да и помогне като на Асад...В Бг 50 % от елита е скрито за Русия и в една друга ситуация може всичко да стане явно...Русия подържа партии в цяла Източна европа и чака изгоден момент а и партии в Западна европа-- и кой са тези партии се знае...
64
5
 
15
 
! Отговори
учуден преди 5 години
До 97 Много си назад във времето бе ! Какви танкове те гонят до Берлин ? Ракетите стигат целта за броени секунди. Между другото нито Берлин нито пък Германия ще бъдат засегнати но София с гаранция ще ударена
63
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 93 леко сравнениеТи откъде знаеш как живеят руснаците бе? Който ти е разказал, те е излъгал.
62
14
 
4
 
! Отговори
до 94 преди 5 години
То това е ясно въпроса е дали Росия може да сгази Европа и дали с приказки ще станат по силни тези държавици и какво реално правят и дали е достатъчно... А какво е положението на руснака е ясно--трагично , но това не му пречи да си мисли ,че с танк се стига за 10 дена до Берлин.. и че всичко около него си е негово..
61
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знаех, че защитата на националните интереси и на собствената територия се наричат имперски амбиции.На Русия просто и се налага да се защитава. Спрете да я обсаждате, ще спре и тя. За събитията в Грузия и Украйна са виновни единствено САЩ. А те, разбира се, няма да се спрат, защото целта им е световното господство, а от там и световните ресурси, включително и руските. Разбирам ги, но нека поне бъдат честни.
60
3
 
16
 
! Отговори
леко сравнение ; преди 5 години
Ако Русия тръгне докато тези 15 човека си звъннат по 15 пъти да се уведомят после по още 1000 пъти да се разберат / я се разберат я не/ Русия ще е направила десант и ще е прибрала правителствата на всичките тези държави в Сибир ,а танковете и ще са пред пушещите от авиация и други удари големе две евро столици---е до това води разпасана команда срещу един консолидиран генерален щаб знаещ много за изпреварващия удар и готвеш се за това постояно...така че с алабалистика ще се опазите от Русия на
59
18
 
6
 
! Отговори
до 93 леко сравнение преди 5 години
Русия е като един грамаден неудачник, защото хората там при наличие на несметни природни богатства живеят като скотове.....Много е жалко, когато т.нар. русофили разбират под думата русофил не обич към Русия , а обич към Путин. Путин е едно малко човече , което е само бръчка в историята на Русия. Народът на Русия трябва да е важен, а не колко бомби може да хвърли Путин за да унищожи света.
58
9
 
4
 
! Отговори
леко сравнение ; преди 5 години
Русия е като един грамаден мъж срещу когото се перчат десетина деца по на 6-години. За да се противопоставят дори теоретично на Русия тези разни и разнообразни малки държавици с почти никакво въоръжение трябва заедно с Полша да създадат една професионална армия с приоритет на въздушно и противовъздушно превъзходство над Русия от около 100-- 200 000 човека с поне 500--700 модерни и въоръжени самолета и още поне 200 хеликоптера и то под ЕДИННО командване и на едно място...
57
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашият президент е путиновото ухо на срещата.Егати тргикомедията е тоя президент.О едната му страна НАТО от другата неговите хора ..руснаците а и Деса го командва,*** го юрка, баща му гази инвалиди, изоставил си децата. А бе не му е лесно.
56
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези незнаят ли че нашия президент е на заплата в Кремъл?
55
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западът иска България като буферна зона срещу Русия!!Ако ни бяхая приятелчета западняците, нямаше да позволят България да е на дъното на всички класации!!
54
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София не е България..............ние, тъпите провинциалисти сме свикнали да живеем с ниски заплати , а всички привилегии и новости да отиват в София..............хубавото е , че без София няма да има стотици продаюжни НПО-та и организацийки като БХК, Отворено общество и т.н.
53
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно.............при евентуална война с Русия, правим Соломон Паси и Роската Плевнелиев главнокомандващи на една армия от 100 човека, там да се запишат разни социолози, политолози, умни и красиви студенти.............но аз няма да си мръдна пръста да се бия за политици, които предадоха и продадоха държавата и народа си!!