Президенти от източния фланг на НАТО притеснени от Русия

Сред участниците в срещата бе и президентът Румен Радев
Обновена: 28 фев 2019 23:06 | 28 фев 2019 22:56, Анисия Иванова
134
Президенти от източния фланг на НАТО притеснени от Русия
Снимка БТА

Президентите на девет страни от източния фланг на НАТО, изправени пред лицето на смятаните за империалистически амбиции на Русия, изразиха на среща днес в словашкия град Кошице сериозна загриженост за сигурността си предвид конфликта в Украйна, предаде Франс прес. Сред участниците в срещата бе президентът Румен Радев.

"Бяхме единодушни, че днес възраждането на руските имперски амбиции е факт и трябва да ги посрещнем адекватно", заяви пред медиите полският президент Анджей Дуда. Опасността от страна на Русия "е реална, събитията в Грузия през 2008 г. и войната в Украйна са най-доброто доказателство за това", добави той.
Девет източноевропейски страни членки на НАТО (България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша) обсъдиха сигурността си в присъствието на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг и отбелязаха съответно 20-ата или 15-ата годишнина от присъединяването си към НАТО.

"Изправени сме пред най-тежките заплахи от цяло поколение", се казва във финалното комюнике на срещата. Президентите на деветте страни изразяват притеснения и от отмяната на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, сключен от Москва и Вашингтон през 1987 г. и превърнал се в опора на сигурността в Европа.
Форматът "Букурещ 9" беше създаден в Румъния през 2014 г. като реакция на изострянето на конфликта в Украйна.
 "Имаме какво да празнуваме. Но в същото време не можем да си позволим да свалим гарда. Светът е по-сложен и непредвидим от когато и да било", заяви Столтенберг. "Единственият начин да се изправим пред един по-непредвидим свят е да останем силни, единни и да продължим да се адаптираме", добави той.

"Нашите балтийски партньори говориха за опасенията, изпитвани в техните общества, които виждат какво се случва в Украйна, в Черно море или в Балтийско море", подчерта домакинът на събитието, словашкият президент Андрей Киска.

Той добави, че във финалното комюнике президентите на страните от "Букурещ 9" и генералният секретар на НАТО са изразили притеснения от засилващите се заплахи в сферата на киберсигурността, предаде ТАСС.
Те са свързани с разпространяването на шпионски технологии, в което са заподозрени китайските компании Хуавей и Зет Ти И. Участниците в срещата също така отбелязаха необходимостта от борба с фалшивите новини в интернет и медиите.

Полският президент призова НАТО да води политика на "отворени врати" към Грузия, Молдова, Украйна и Македония, съобщи още Франс прес. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
27
 
14
 
! Отговори
Решетников преди 5 години
Не забравяйте, че Грипен Радев ни беше избран за президент след документирана консултация на К.Нинова с руския ген. Решетников и неговото одобрение.
31
20
 
12
 
! Отговори
ЦРУ преди 5 години
До Паметлив......Паметлив ТЪПЧО ....къде си загуби акъла .помниш ли ? Запада и САЩ ВИНАГИ...ВИНАГИ са помагали на Раша / последно при разпада на ссср със негласна помощ с храни и $ ги спасиха от Гражданска война и КАНИБАЛИЗЪМ / . Но монголойдният им ген ги кара все да завземат . Затова Раша към корените си - АЗИАТСКО-МОНГОЛОЙДНИТЕ ОРДИ !
30
5
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
как само са седяли и са се чесали по канчетата чудейки се какво да кажат след като не е имало изтински западен лидер който да ги светне в реалността на програмата,кво могат да анализират или решат източно европейци ? едно голямо нищо.в мозъците им все още силен привкус на комунизъм и заключено мислене
29
13
 
28
 
! Отговори
Паметлив преди 5 години
Едно време Наполеон влиза в Русия с коалиция от други държави,а Русия на практика е сама.Резултатът го знаем-накрая руската армия влиза в Париж.После Хитлер напада Съветска Русия с коалиция и тя пак е сама.Резултатът-същия,съветската армия влиза в Берлин.Сега САЩ нападат Русия с огромна коалиция и тя отново е сама.По всичко изглежда,че няма да има различен резултат.Само дето няма кой да бие път до Вашингтон-много далече....
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що мълчите като пукели за позицията, изразена от Радев, а ми спрягате разни Дуди?!
27
14
 
8
 
! Отговори
За 32, първа преди 5 години
Ще е Рашка-говняшка с малко помощ от Тръмпича ;))
26
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 39И понеже много ни обичат - най-напред - по нас, както през 1943-44 г. С малко повече от 2-3 000 жертви. Този път - от базите си у нас. Така няма да им се налагга да ни платят наема за тях. И за замърсеното Черно море.
25
6
 
28
 
! Отговори
да-а преди 5 години
До АнонименБолни, с тежка шизофпения стоят начело на Европа. С *** лъжи и подмилкване за стол, внушават на народите страх и омраза към Русия, за да оправдаят безсмислееното и злокобно съществуване на НАТО - департамент на САЩ, чиято скъпа издръжка плащаме ние. Полудели от злоба, че тази страна, която вече си бяха поделили като топла пита, взе та се възроди и вече не гладува. Подклаждат война, като си мислят, че те ще избягат и оцелеят. А, не, не и тоя път...
24
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видяхте ли че решетниковия президент е натовец, застанал е отдясно на генералния секретар на НОТО е тайно е пуснал диктофона на телефона си за да не пропусне нито един звук от срещата че иначе ще му намалят надницата в рубли.
23
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно е отвратително, да седиш на една маса с хора, които знаят, че си предател !Едно голямо унижение за България и българите !
22
20
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е най-добре да е с Русия. САЩ са много далече и винаги хвърлят бомбите си далече от САЩ.
21
20
 
20
 
! Отговори
Вин преди 5 години
Руският шпионин с български паспорт, да не са го били в тоалетната, че се е съгласил с декларацията?
20
16
 
21
 
! Отговори
Паметлив преди 5 години
Тая сбирка ми мяза на комсомолско събрание с присъствие на партиен секретар.Той пуска темата,а комсомолчетата почват да пригласят...Жалка работа
19
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На снимката - девет натовци и един евразиец !По борсушкият поглед ще го познаете !
18
3
 
9
 
! Отговори
Фашистки-внук..... преди 5 години
уважаема зинаида пигова уважаема Госпожо зинаида пигу злоба вашите справедливо си вашата точност трябва да бъдете мерино по отношение намират който предлага целият е западБлагодарете, на- Русия,...Тя- е, част,..От, правосъдието....
17
9
 
26
 
! Отговори
Любопитен преди 5 години
Интересно, кой ще се разпадне пръв-ЕС или НАТО?
16
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23Ами от п-р-о-с-т-а-ц-и КАКВО ДРУГО можеш да очакваш, освен п-р-о-с-т-о-т-и-и!!!!!!!!!!!!!! Но трябва да ти кажа, че ме напушва СМЯХ ДО СЪЛЗИ от БЕЗПОМОЩНОСТТА на тези о-т-р-е-п-к-и!!!! Пуделчетата си джафкат..............НО КЕРВАНА СИ ВЪРВИ и слава Богу, че Русия не обръща внимание на тия сборища!!!
15
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашият фърчилко сигурно е ходатайствал пред Столтенберг НАТО да се ангажира с отмяна на санкциите срещу Русия. Така де трябва да заработи рублите които получава от братята си.
14
13
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
На който му се мре за Америка-негова си работа,нека се хвърля в битката.
13
10
 
27
 
! Отговори
Освен евреите преди 5 години
на Соломон Паси и бандата предатели в Народното Събрание друг в България не се страхува от РусияБългарския народ се бой от САЩ, не от Русия !!!