Президенти от източния фланг на НАТО притеснени от Русия

Сред участниците в срещата бе и президентът Румен Радев
Обновена: 28 фев 2019 23:06 | 28 фев 2019 22:56, Анисия Иванова
134
Президенти от източния фланг на НАТО притеснени от Русия
Снимка БТА

Президентите на девет страни от източния фланг на НАТО, изправени пред лицето на смятаните за империалистически амбиции на Русия, изразиха на среща днес в словашкия град Кошице сериозна загриженост за сигурността си предвид конфликта в Украйна, предаде Франс прес. Сред участниците в срещата бе президентът Румен Радев.

"Бяхме единодушни, че днес възраждането на руските имперски амбиции е факт и трябва да ги посрещнем адекватно", заяви пред медиите полският президент Анджей Дуда. Опасността от страна на Русия "е реална, събитията в Грузия през 2008 г. и войната в Украйна са най-доброто доказателство за това", добави той.
Девет източноевропейски страни членки на НАТО (България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша) обсъдиха сигурността си в присъствието на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг и отбелязаха съответно 20-ата или 15-ата годишнина от присъединяването си към НАТО.

"Изправени сме пред най-тежките заплахи от цяло поколение", се казва във финалното комюнике на срещата. Президентите на деветте страни изразяват притеснения и от отмяната на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, сключен от Москва и Вашингтон през 1987 г. и превърнал се в опора на сигурността в Европа.
Форматът "Букурещ 9" беше създаден в Румъния през 2014 г. като реакция на изострянето на конфликта в Украйна.
 "Имаме какво да празнуваме. Но в същото време не можем да си позволим да свалим гарда. Светът е по-сложен и непредвидим от когато и да било", заяви Столтенберг. "Единственият начин да се изправим пред един по-непредвидим свят е да останем силни, единни и да продължим да се адаптираме", добави той.

"Нашите балтийски партньори говориха за опасенията, изпитвани в техните общества, които виждат какво се случва в Украйна, в Черно море или в Балтийско море", подчерта домакинът на събитието, словашкият президент Андрей Киска.

Той добави, че във финалното комюнике президентите на страните от "Букурещ 9" и генералният секретар на НАТО са изразили притеснения от засилващите се заплахи в сферата на киберсигурността, предаде ТАСС.
Те са свързани с разпространяването на шпионски технологии, в което са заподозрени китайските компании Хуавей и Зет Ти И. Участниците в срещата също така отбелязаха необходимостта от борба с фалшивите новини в интернет и медиите.

Полският президент призова НАТО да води политика на "отворени врати" към Грузия, Молдова, Украйна и Македония, съобщи още Франс прес. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари