"Вълка от София" и неговата схема за милиони с бинарни опции

Финансовите измами онлайн са постоянни, заяви комисар Колев
28 фев 2019 11:00, Александър Попов
35
"Вълка от София" и неговата схема за милиони с бинарни опции
Снимка: Pixabay

Преди два дни бе разкрита мащабна онлайн финансова търговска измама, която по първоначална оценка е ощетила жертви в Европа с около 100 милиона евро.

Операцията е използвала мошенически платформи в интернет, претендиращи, че търгуват с чуждестранна и криптовалута, както и с високорискови финансови инструменти, известни като бинарни опции.

Австрийските власти са първите, които разкриват уебсайтовете, а голяма част от инфраструктурата, използвана от мрежата, е в България и в Чехия.

Още по темата

В интернет се случват постоянно и най-различни схеми за финансови престъпления, каза пред bTV комисар Явор Колев, началник отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП.

При бинарните опции става дума за възможност да се залага на повишаването или на поевтиняването на цената на определени активи или валути.

"Такива финансови операции се извършват в световен мащаб, но тази търговия до крайни клиенти беше забранена от Европейския орган за финансовите пазари да се извършва до крайни потребители, защото е свързана с много измами", поясни Колев.

Той разкри, че са създавани сайтове, които са давали възможност да се залага на бинарни опции. Те масово се рекламират в интернет и оставят възприятието у потребителите, че могат лесно да удвоят чрез капитали своята инвестиция. Отделно се създават колцентрове, които се обаждат на потребителите и ги призовават да извършват инвестиции на бинарни опции.

"Създава се акаунт и после всеки клиент вижда, че му се удвоява печалбата, но когато вече няма какво да заложи, му се казва, че е загубил всичко, понеже бинарните опции са променили съотношението си", обясни началникът отдел Киберпрестъпност към ГДБОП.

Ръководителят на престъпната група Гай Барак, наричан още "Вълка от София", няма престъпления на територията на България, но затова се извършва съвместна работа с Германия и Австрия, които също са потърпевши, за да се изясни всичко около личността на "инвеститора", заяви Колев.

Самите служители в колцентровете не са знаели, че извършват измами, добави той и отбеляза, че има стотици такива колцентрове у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Трейдър преди 5 години
Аз си търгувам опции във Fidelity и имам доста добър левъридж благодарение на историческите ми показатели. Ако имаш акции, всеки може да продаде опция за закупуване тъй като той няма какво да загуби освен по-голяма печалба ако акциите се повишат драстично и опцията се изпълни.
27
0
 
1
 
! Отговори
К-атаджията преди 5 години
Колко К взима един тираджия, за един програмист питам...искал да знае
26
0
 
7
 
! Отговори
Brei преди 5 години
Да се провери дали държавата не е субсидирала частни фирми, за да развиват тези измами на наша териотрия...Мари-Гавраел веднага да се провери дали не е отпуснала милиони на тези фирми. Защото какво е свободната конкуренция, ако държавата не даде някой милион на частника да си развива частната фирма....И ще ми говорят за свободен пазар...Дайте и на мен милион и аз имам идеи за развитие на стартъпи
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само айтита и телефонисти ще останат в България. Няма място за изкуство, наука (освен кодене), медицина, инженери.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"..........но тази търговия до крайни клиенти беше забранена от Европейския орган за финансовите пазари да се извършва до крайни потребители, защото е свързана с много измами", поясни Колев."Очевидно е че този не знае какво говори.Аматьор та дрънка!!ЕС никога не е забранявало бинарните опции а ограничи ползването им от непрофесионални търговци.Определянето на статуса "професионален" трейдър е доста проветриво понятие.така че почти всеки може да търгува такива инструменти.Пак ЛЪЖИ!!
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
QUESTe е регистрирана в Кипър. Кол центърът е в Лозенец, а звънят от английски номера. Плащат по 600-900 на работните пчелички, а дебелите имат яхти и спортни коли. Проверете също и 60K, Size.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога ще погнете КУЕСТ или КУЕСТЕ на пл. Йоан Павел II в София?! Пак ли чуждата полиция ще ги хване?
21
1
 
19
 
! Отговори
AZ преди 5 години
Eто каква била истината за бума на колцентрове и на компютарджии у нас и не само у нас.Да точат безпрепятствено спестявания.А младите,които искат по този начин да забогатеят са все едно старците,които хвърлят пачки през балконите на бандитите.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Също като при партиите, обещават всичко, а като дойдат на власт, индекса се променил. Избирателите пак губят.
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колцентровете аутсорсват и източват и са новите пирамиди.
18
0
 
16
 
! Отговори
пецата преди 5 години
1 бушон гърми за да може другите 20-30 да продължат да работят , бай х. тея работи ги е правил 100 пъти и ги знае, сега докато немските и австрийските ченгета са заети да разкриват схемата което ще им отнеме години, другите ще си бачкат
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изясни се големият бум на колцентрове в България. Това е технологичният скок и иновациите, с които продължават да се хвалят бизнесмените, синдикатите, работонаемателите и всякакви фондацийни храненици от западни фондове, остатъци от Кварталната десница и др.
16
1
 
11
 
! Отговори
"Стотици такива преди 5 години
...колцентрове у нас"?Какво нещо е журналистическата фантазия....;)
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нема само евреите да грабят , Уолстрийт какво е същото нещо платформа за грабеж , на будали..
14
0
 
11
 
! Отговори
Brei преди 5 години
Мария Габриел учи децата в училище как да разпознават фалшиви новини и как да си сменят паролките....
13
2
 
17
 
! Отговори
факт преди 5 години
До Анонимен 10Как няма да спят след като този"вълк"е бил на среща с Б БОРИСОВ!
12
1
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Чак пък стотици кол центрове !?! Не си ли прочитате нещата преди да ги публикувате
11
2
 
22
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Вижте снимка на Гал Барак и суджука на една снимка с един равин, има ги в Гугъл.После се запитайте как измамата на Гал работи и кой му позволява.
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Финансовите измами онлайн са постоянни, заяви комисар КолевГДБОП СПИ ЗИМЕН СЪН КАТО ЦАЦАРОВТОВА ЛИ МИ КАЗВАТЕ
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, че служителите в кол центровете не са знаели за измамите, е една от причините за да се откажа от използването на фирмения си телефон. Като не знаят да питат и да се научат как се говори по т.нар. СРС-та. Да ме прощават прокурорите и бюджетните служители от ДАНС, но безплатни неща няма, а и никога не е имало.