След Ким-Тръмп: На янките не им върви във Виетнам

Спука се имиджът на Тръмп като ловец на сделки
1 мар 2019 18:00, Бойчо Попов
38
След Ким-Тръмп: На янките не им върви във Виетнам
снимка: Ройтерс

Масата за хранене е подредена. Дълга табла под нарисувано облачно небе, дванадесет тапицирани в златисто стола, сребърни прибори, букети, картички. Apple-Foie-Gras-Pudding ще бъде сервирам, като рибата е основно ястие, а за десерт ще има британски пай Banoffee с чай от женшен.

Не, не. Малко преди празничната прощална вечеря говорителката на американското правителство Сара Хъкаби Сандърс заяви пред репортерите: срещата на върха ще бъде „съкратена” спонтанно, пресконференцията на президента Доналд Тръмп ще се проведе по-рано в часа на планираното подписване на съвместно окончателно изявление, което се е провалило напълно.

Така че дори няма да се хранят заедно. Така рязко се срина втората ядрена среща на върха на Тръмп със севернокорейския владетел Ким Чен Ун в Ханой. Същевременно се срива и имиджът на Тръмп на непогрешимия преследвач на сделки – имидж, който вече пострада у дома след драмата за спиране на дейността на правителствените агенции, а сега и на международната сцена. А по този начин, поне засега, се сриват и неговите надежди за дългоочакваната Нобелова награда за мир. „Понякога трябва да си тръгнеш", опитва се Тръмп да оправдае провала пред много журналисти, пише Der Spiegel.  

Все още не е ясно какво точно се е случило зад кулисите между учтивостта, с която бя продължена срещата сутринта във столицата на Виетнам, и прибързано заминаващия си Тръмп. Както той казва, преговорите са се провалили поради призива на Ким към САЩ да премахнат всички санкции срещу Северна Корея в замяна на половинчати мерки за разрушаване на ядрената програма: „Това не е достатъчно“, категоричен е Тръмп.

Само че от Северна Корея идват други сигнали – тя е поискала само частично отменяне на санкциите срещу нея в замяна на затварянето на ядрения комплекс Йонбьон, заяви севернокорейският министър на външните работи И Йон-хо. Той даде извънредна пресконференция в Ханой, след като двудневната среща между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп във виетнамската столица завърши, без да бъде договорено споразумение. И така Йон-хо оспори обяснението на Тръмп, че срещата се е провалила, защото Северна Корея е поискала пълно отменяне на санкциите.

Колко може да му се вярва на Тръмп, за комуто нищо не е по-важно от имиджа на силата? Истината от Ханой е малко по-различна: твърди се, че преговорите са били на ръба още от самото начало въпреки всички ласкателства. Не на последно място - заради очевидно хаотичната подготовка на екипа на Тръмп, който остава вътрешно разделен по въпроса за Северна Корея и в чиито рамки самият президент трудно може да се надява на помощ.

Това е катастрофа за Тръмп - финалът на два катастрофални дни далеч от дома, когато той отново се оказва претоварен от политиката. Вкъщи неговият бивш адвокат Майкъл Коен краде място в заглавията на вестниците, обвинявайки го, че е расист и извършител на престъпления пред Конгреса. Драмата преследва Тръмп до Виетнам: в една забележително дълга следобедна почивка в сряда той я е проследил по телевизията, „доколкото можех", каза той.

Целия материал четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 5 години
Пълни глупости ! Това ако не е някой изкопиран ''анализ'' от статия на ''Washington post'' или ''DW'' - те на' !Първо, абсолютно НИКОЙ друг не е правил каквито и да е опити да се смекчат обстоятелствата м-у Сев. Кореа и останалия свят !Отделно, далеч не всичко зависи само от Тръмп - за да го държат отговорен за всичките негативи, особенно на фона на 60 години бездействие от минали правителства !Нека се поясни какво по-точно са постигнали предшествениците му, и тогава да се сравнява ?!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не можете ли да си обясните и свържете фактите сами, без някой си журналист да ви обяснява какво означават? И да ви манипулират? Вие по-глупави ли сте от Бойчо Попов?
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21"кадъра на Путин" ? И като Мюлър ти каже че няма такова нещо, как се оправдаваш тогава за глупостите си?Е разбра се че любимия ви Ким не можа да преметне Тръмп, както Корея преметна предните прекрасни президенти, та чак и милиарди им наливаха!Просто Ким бе изритан галантно, за да размисли! Тръмп не е дал и цент, и само Ким се навежда до сега.Четете тъпотиите на медиите с пълно доверие, както Работническо Дело! Ха-ха!
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно е че всеки български телефонен измамник с лекота ще изиграе Тръмп. Срам за кадъра на Путин срам и за американците че гласуваха за него.
19
1
 
10
 
! Отговори
някой си преди 5 години
Да докараш президента на САЩ във Виетнам , където си ял голям пердах , да го принудиш да те хвали колко си велик и накрая да си отидеш с празни ръце си е огромно унижение за,, свръх силна " Америка!
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евала на Ким. Има топки човека. Не му пука от краваря Доналд. Изсмя му се в лицето, и подигравателно отказа да играе по свирката на хАмериканците. Блазе и на Северна Корея. Де да имахме и ние такива управляващи. А то сегашните са все *** и хАмерикански слуги. Гарантирани от ГЕРБ.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ким спечели достатъчно врeме вече трябва да е направил най-голямата атомна бомба на света и да я тропоса над краварника.
16
0
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Абе, не знам, ама видях с очите си как Свинчо се хилеше на Тръмп, докато онзи го хвалотеше и обясняваше какъв огромен икономически потенциал за развитие имала Северна Корея ...Ким Чен Ун се заливаше от смях, когато Тръмп каза, че бил голям лидер.Направо жив *** си направиха със САЩ във Виетнам !
15
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закара Ким във Виетнам, за да му покаже какво става, когато една нация спре да рита срещу САЩ. И покрай него и на всички корейци, които ще го гледат по телевизията.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп се поставя в позицията на капризния принц, който изисква и постепенно вкарва корейците в ролята на изпълнители и обясняващи се.
13
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно, Тръмп се е провалил, а Ким, дето излиза от страната веднъж на 10 години, дето се дигна да отиде с влак до Виетнам, не се е провалил... Тръмп просто опъва нервите на малкото прасе, това е истината. Тръмп си е тръгнал първи, ако това ви говори нещо.
12
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ким що спре да мета железа? Досега да беше стигнал наполовината път до Америка. Че не може да се бие с тях е ядно, но поне може да удари Южан Корея и Япония, което не е малко.
11
2
 
26
 
! Отговори
Не е случайно преди 5 години
Не стана като при Горбачов - цала страна за гражданство.Ким може да е всякакъв но явно не е глу пак.
10
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КНДР е комунистическа страна/подобна на НРБ/, отлично ръководство, дисциплиниран и трудолюбив народ, най-високообразованата страна в света с Куба - и резултатите са на лице. А, най-важното - никакви реформи!
9
5
 
30
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Обаче времето работи за Малкия Ким..След по-малко от 10 години САЩ няма да са решаващия фактор в Света,който бяха преди и ще се борят за оцеляване,а не за световно господство.
8
2
 
28
 
! Отговори
Интересни факти преди 5 години
Виетнам произвежда 300 000 автомобила годишно, КНДР - 20 000, Бангладеш - 600, а РБ - 0/нула/ бр..
7
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп е най-голямата шамандура в цялата история на САЩ. Пълен резил в преговорите с Ким, но за утешение Виетнам подписа големи контракти за купуване на американско оръжие което вбеси човека с високите токчета в Москва.
6
14
 
4
 
! Отговори
На вниманието преди 5 години
На великите анализатори!Да ,ама някой продаде на Виетнам 100 Бойнга,и накара Кимчо да се лашка с влака на. Дядо му!Досега виетнамците ползваха Аербъс!А Кимчо да се Пери с ракетите си,дето нестигат до.Хавайте!
5
10
 
35
 
! Отговори
Любопитни факти преди 5 години
Интересно - КНР, КНДР и Социалистическа република Виетнам запазиха комунистическите си партии, мавзолеите на ръководителите си и прогресират с бурни темпове.А банановата РБ взриви мавзолея на великия българин Димитров и от капиталистически реформи вече е пред изчезване
4
6
 
25
 
! Отговори
Анализатор преди 5 години
В комунистически Виетнам президентът на САЩ нарече комуниста Ким "велик ръководител", а КНДР държава с невероятен икономически тогенциалА наш Боко блюдолизеца никой не го брой за слива. Така е, лакеите не са на почит дори от господарите им.